Safir

Safir är en ädelsten som utvinns ur mineralet korund som består av aluminiumoxid.

Ren safir som enbart innehåller aluminiumoxid är färglös, men korund kan också innehålla spår av andra metaller. En blandning av järn och titan ger safiren den karaktäristiska djupt blåklintsblåa färgen – safirblå helt enkelt. Men safirer kan egentligen ha vilken färg som helst – utom röd. Om mineralet även innehåller spår av krom kan stenen få en rosa eller röd färgskiftning, och kallas då istället för rubin.

En lös safir

Safiren är en av de mest exklusiva ädelstenarna tillsammans med diamant, rubin, safir och smaragd och återfinns i flera länders kronjuveler. Drottning Silvia är en känd safirfantast. Vid Nobelmiddagarna brukar drottningen bära det safirspäckade Leuchtenbergska safirgarnityret som skapats av den legendariska Marie-Etienne Nitot, Napoleons egen juvelerare.

 

Safirfyndigheter

Safirer förekommer främst i berggrund som består av marmor och basalt. Safirfyndigheter finns på flera ställen i världen men brytning av safir sker framför allt i Burma, Australien, Sri Lanka, Thailand, Brasilien, Kambodja, Kenya och Malawi.

> Läs också: Lista över populära ädelstenar

 

Olika typer av safir

  • Stjärnsafirer har vanligtvis en mjölkig gråblå färg med en ljusstjärna med sex strålar som framträder i koncentrerat sol- eller lampljus. Stjärnsafiren är vanligtvis slipad till en välvd form med en flat eller konvex undersida.
  • Yogosafirer är en typ av safir som endast finns i Yogo Gulch i Little Belt Mountains i Montana, USA. Yogosafirer är vanligtvis kornblå och har en hög klarhet, och som behåller sin briljans även i artificiellt ljus.

 

Syntetisk och glasbehandlad safir

Safirer är en utmärkt ädelsten att använda i smycken eftersom att de är hårda och slitstarka, men idag är det också mycket vanligt med syntetisk safir, alltså safir som tillverkats på konstgjord väg. De används främst till slipning inom industrin, men förekommer också i smycken. Syntetisk safir började användas redan i slutet av 1800-talet och förekommer alltså även i antika smycken.

Det är också vanligt att utföra olika typer av behandlingar på safirer som har lite lägre kvalitet. Om en safir har sprickor i sig är det vanligt att fylla ut dem med glas eller andra typer av flussmedel. En behandlad safir är mycket mer ömtålig än en obehandlad. Med rätt utrustning kan en utbildad gemmolog alltid avgöra om en safir är naturlig eller syntetisk och om stenen blivit utsatt för någon behandling.

Ring i silver med blå safirer.

 

Safirens värde

Värdet på en naturlig, obehandlad safir beror på den blåa nyansen och på dess klarhet, storlek, slipning och kvaliteten i allmänhet. Naturliga, obehandlade safirer med rätt blå färg är en av de allra dyrbaraste ädelstenarna i världen. Desto djupare blå färg en safir har, desto mer är den värd. Safirer som fått sin färg och klarhet förbättrad genom konstgjorda behandlingar är däremot inte värda särskilt mycket pengar.

 

Världens största safir

Den Svarta Stjärnan av Queensland är den största stjärnsafiren i världen. Den finns i Queensland, Australien och väger 733 Carat (ca 0,15kg).

 

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0