Vi har lyssnat på er, och som ett led i vårt arbete med att fortsätta vara Sveriges modernaste pantbank, lanseras nu vår nya hemsida som är snabbare, snyggare och mer användarvänlig än någonsin.
Under våren väntas fler exklusiva tjänster och uppdateringar.
Safiren är en av de mest exklusiva ädelstenarna tillsammans med diamant, rubin, safir och smaragd och återfinns i flera länders kronjuveler. Drottning Silvia är en känd safirfantast. Vid Nobelmiddagarna brukar drottningen bära det safirspäckade Leuchtenbergska safirgarnityret som skapats av den legendariska Marie-Etienne Nitot, Napoleons egen juvelerare.
Safirfyndigheter
Safirer förekommer främst i berggrund som består av marmor och basalt. Safirfyndigheter finns på flera ställen i världen men brytning av safir sker framför allt i Burma, Australien, Sri Lanka, Thailand, Brasilien, Kambodja, Kenya och Malawi.
> Läs också: Lista över populära ädelstenar
Olika typer av safir
- Stjärnsafirer har vanligtvis en mjölkig gråblå färg med en ljusstjärna med sex strålar som framträder i koncentrerat sol- eller lampljus. Stjärnsafiren är vanligtvis slipad till en välvd form med en flat eller konvex undersida.
- Yogosafirer är en typ av safir som endast finns i Yogo Gulch i Little Belt Mountains i Montana, USA. Yogosafirer är vanligtvis kornblå och har en hög klarhet, och som behåller sin briljans även i artificiellt ljus.
Syntetisk och glasbehandlad safir
Safirer är en utmärkt ädelsten att använda i smycken eftersom att de är hårda och slitstarka, men idag är det också mycket vanligt med syntetisk safir, alltså safir som tillverkats på konstgjord väg. De används främst till slipning inom industrin, men förekommer också i smycken. Syntetisk safir började användas redan i slutet av 1800-talet och förekommer alltså även i antika smycken.
Det är också vanligt att utföra olika typer av behandlingar på safirer som har lite lägre kvalitet. Om en safir har sprickor i sig är det vanligt att fylla ut dem med glas eller andra typer av flussmedel. En behandlad safir är mycket mer ömtålig än en obehandlad. Med rätt utrustning kan en utbildad gemmolog alltid avgöra om en safir är naturlig eller syntetisk och om stenen blivit utsatt för någon behandling.
Safirens värde
Värdet på en naturlig, obehandlad safir beror på den blåa nyansen och på dess klarhet, storlek, slipning och kvaliteten i allmänhet. Naturliga, obehandlade safirer med rätt blå färg är en av de allra dyrbaraste ädelstenarna i världen. Desto djupare blå färg en safir har, desto mer är den värd. Safirer som fått sin färg och klarhet förbättrad genom konstgjorda behandlingar är däremot inte värda särskilt mycket pengar.
Världens största safir
Den Svarta Stjärnan av Queensland är den största stjärnsafiren i världen. Den finns i Queensland, Australien och väger 733 Carat (ca 0,15kg).