Blogg

Lista över populära ädelstenar

Publicerat 2018-03-22
av Sefina

Vad är en ädelsten?

En ädelsten är en bit mineral eller annat organiskt material (till exempel bärnsten eller pärlor) som har slipats och polerats till en viss form och storlek. De flesta ädelstenar är sällsynta och dyrbara och används för att pryda smycken eller andra typer av utsmyckningar.

 

Lista över ädelstenar – färg och hårdhet

Ädelsten Färg Hårdhet (skala 10-1)
Diamant Genomskinlig 10
Rubin Röd 9
Safir Blå 9
Smaragd Olika nyanser av grön 7,5-8
Akvamarin Ljusblå / Vit 7,5-8
Krysoberyll-kattöga Grön/gul med ljus strimma 8,5
Bergskristall Genomskinlig 7
Rosenkvarts Rosa / genomskinlig 7
Agat Mönstrad 6,5-7
Opal Vit / gulvit med brett färgspel 5-5,5
Zirkon Rödbrun, vit och blå 6,5-7,5
Bärnsten Brun, gul m.fl. 2,5-3

 

Ädelstenens pris och värde

Vad avgör egentligen vad en ädelsten kostar? Det är en rad olika faktorer som avgör hur dyr en ädelsten kan bli – här listar vi de viktigaste:

Hårdhet

Det är framför allt ädelstens hårdhet som avgör stenens kvalitet och därmed också pris. Diamanten till exempel, som består av grundämnet kol, är det hårdaste materialet vi känner till (hårdhet 10) och därför också en av de mest dyrbara ädelstenarna i världen – även om de egentligen inte är särskilt ovanliga. Läs mer och se vårt utbud av diamanter här

I Sefinas webbshop hittar du också ett stort utbud av snygga smycken med ädelstenar.

Färg och skiftningar

Ädelstenarnas färg är en annan faktor som avgör värdet. Färgen kommer sig av små mängder metaller i mineralets struktur eller strukturdefekter. Den gröna färgen i en smaragd till exempel, orsakas av att metallerna krom och vanadin letat sig in i mineralen. En ädelsten vars grundfärg är mycket klar och som knappt skiftar från sin ursprungsfärg är ofta extra värdefull.

Sällsynthet

Hur sällsynt ädelstenen är spelar såklart in i hur värdefull den är. Taaffeit, en ädelsten bestående av magnesium, beryllium och aluminium, är en miljon gånger mer sällsynt än diamanten och kostar därför också någonstans mellan 20 000 och 175 000 kr per gram.

 

Se Sefinas utbud av ädelstenar här

Halvädelstenar

Halvädelstenar är mineraler och bergarter som inte är lika sällsynta som andra ädelstenar, men som ändå har ett estetiskt och dekorativt värde på grund av sin färg eller lyster, till exempel. Bergskristall är ett exempel på en så kallad halvädelsten – en genomskinlig, helt färglös variant av mineralet kvarts. Bärnsten och jade är andra exempel på relativt vanligt förekommande halvädelstenar som vanligtvis ligger bättre i pris jämfört med de storslagna diamanterna, smaragderna och safirerna.

Så sköter du om dina ädelstenar

För att göra rent en ädelsten eller en ett metallsmycke med inlagda ädelstenar ska du använda ett milt diskmedel blandat med vatten. Låt smycket eller stenen ligga i vattnet i 15 till 20 minuter. Borsta sedan rent smycket med en mjuk borste. En vanlig tandborste fungerar utmärkt.

Känsliga ädelstenar

På senare har ultraljudstvättar för hemmabruk blivit allt mer populära. Men det är inte alla ädelstenar som mår bra av ultraljud. Diamanter, rubiner och safirer tål allt men vissa mer porösa ädelstenar bör du vara försiktigt med.

Smaragder och opaler är känsliga och bör aldrig utsättas för ultraljud. Ädelstenar och halvädelstenar som består av organiskt material som exempelvis koraller, pärlor och bärnsten kan väldigt ömtåliga och bör under inga omständigheter blötläggas. Något som även gäller porösa och mindre hårda mineraler som turkos.

Opaler ska man vara särskilt försiktig med. Opalen är en porös och stötkänslig ädelsten. De innehåller också vatten, upp till 30 %. Vattnet dunstar med tiden sakta bort och försvinner ur ädelstenen. När allt vatten är borta är det stor risk att ädelstenen spricker. Därför bör man återfukta sina opaler då och då, gärna med en lätt fuktad trasa.

Låna på ädelstenar 

Ädelstenar som diamanter, rubiner, smaragder och safirer är extremt värdebeständiga och allt möjliga att låna pengar på. Värdet kan dock skilja sig åt beroende på carat, renhet och utseende. Kom förbi någon av våra butiker så hjälper vi dig att värdera dina ädelstenar eller lägga upp ett lån.