Sälja guld

Kvinna med vackra händer bär guldsmycken.

 

Sälja eller panta guld – vad är skillnaden?

 

Att sälja guld ska vara tryggt och enkelt för dig som säljare. Det finns några saker att ha i åtanke innan man säljer guld och vi tar upp några här!

De flesta gulduppköpare betalar bara för vikten för guldet – ingenting mer. Så det är värt att jämföra mellan olika aktörer innan man säljer.
Förutom det aktuella dagspriset för guld så kan vi på Sefina även betala för vissa designade smycken som exempelvis Georg Jensen, Cartier, Efva Attling. Vi belånar extra för diamanter samt vissa färgade ädelstenar och tar hänsyn till andrahandsvärdet som gör att vi ofta kan betala lite mer jämfört med vanliga guldköpare. Vi värderar ditt guldföremål utefter alla värderingspunkter för att du ska få en så bra värdering som möjligt.

Om du funderar på att sälja guld men inte bestämt dig så kan ett pantlån vara förmånligt. Du har nämligen en till tre månader på dig att bestämma om du vill behålla ditt föremål eller inte. I sådana fall betalar du tillbaka lånet och räntan för att återfå ditt guld.  För ett lån på 3000 kr är räntan cirka 100 kr per påbörjad månad. Du hittar den exakta ränta för ett lån här. Om du väljer att inte hämta ut ditt guld så säljs det på auktion efter de tre månaderna. Skulle guldet säljas för mer än din lånekostnad går överskottet tillbaka till dig*. Vid eventuell förlust så tar vi hand om det.

Så istället för att sälja guld kan ett pantlån ge dig mer betalt. Räntan är dessutom avdragsgill, precis som för banklån.

Innan du säljer ditt guld kan du ställa dig själv följande frågor:

  • Vilket karat är det på guldet? 14,18 eller kanske till och med 24? Det finns ofta stämplar någonstans på smycket. Exempelvis på insidan av ringar eller i fästet på kedjor.
  • Är det någon speciell design på smycket? I sådana fall kan det vara värt mer.
  • Är guldsmycket helt eller trasigt? Hos Sefina tar vi emot båda varianterna.
  • Vill jag behålla guldet efter tre månader? Kan jag betala tillbaka inom tidsramen?

Läs mer om vad är en pantbank här.

Värdera guld

 

Om du är intresserad av att sälja ditt guld finns det några steg du kan genomföra innan för att försäkra dig om en god försäljning.

  1. Se över föremålet och titta efter stämplar
  2. Om föremålet har stämplar, vad säger de?
  3. Väg ditt föremål

Så fort du har all den här informationen så kan du använda värdera guld online, ju mer information du har desto bättre blir din värdering. Genom att förse med stämplar och vikt vet värderaren mycket mer om ditt föremål och du kommer få ett förslag på hur mycket du kan få för ditt föremål.

Köpa guld

 

Om du istället är intresserad av att köpa guld så ska du kika i vår Vintage Shop. Där kan du hitta vackra smycken i guld i olika karat och utföranden. Med gedigen erfarenhet av branschen har vi värderat och sett mycket, därför har vi ett brett och kvalitativt sortiment av guldsmycken. Eller varför inte köpa guld för att sedan smälta ner det och skapa dina egna smycken? Möjligheterna är oändliga!

Vill du ha hjälp med att hitta guldsmycken? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig!

 

*Alla föremål som lämnas in till Sefina hanteras som ett lån, lånet ligger mellan en till tre månader. Det går inte att sälja en vara direkt till oss utan att det blir ett så kallat pantlån. När ett föremål går till försäljning och det blir ett överskott drar vi av avgift för auktion samt ränta för den gångna tiden lånet har varit hos oss. Den resterande summan som eventuellt blir kvar betalas ut till dig. I din deklaration efter kommande år kommer du att se att lånet förtryckt med betalda avgifter.