Sälj guld

 

Guldring med stenar - hos Sefina får du alltid konkurrenskraftiga priser när du säljer guld.

Sälja eller panta guld – vad är skillnaden?

 

Att sälja guld ska vara tryggt och enkelt för dig som säljare. Det finns några saker att ha i åtanke innan man säljer guld och vi tar upp några här!

De flesta gulduppköpare betalar bara för vikten för guldet – ingenting mer. Så det är värt att jämföra mellan olika aktörer innan man säljer. Vi på Sefina kan utöver det aktuella dagspriset för guld så även betala för vissa designade smycken.

Sefina belånar också extra för diamanter samt vissa färgade ädelstenar och tar dessutom hänsyn till föremålets samlade värde på marknaden. Vi värderar ditt guldföremål efter alla värderingspunkter och tar alltid hänsyn till det samlade andrahandsvärdet. Något som betyder att vi ofta kan betala lite mer jämfört med vanliga guldköpare.

 

Vi betalar mer för guld med diamanter och designersmycken

Har du ett sällsynt, påkostat eller på annat sätt värdefullt och eftertraktat guldsmycke kan du få mer pengar än om du skulle sålt smycket till en guldhandlare som bara betalar för guldet och inte bryr om smyckets totala värde. Vi betalar extra för designade smycken från märken som Georg Jensen, Cartier, Efva Attling och många fler.

Om guldsmycket dessutom innehåller diamanter, briljanter eller andra färgade ädelstenar kan värdet vara ännu högre. Det innebär att du genom pantbelåning hos oss kan göra en bättre affär än om du skulle vänt dig till någon av de renodlade guldhandlarna.

 

Sälj guld med Sefina

Hos oss på Sefina Pantbank får du alltid konkurrenskraftiga priser för ditt guld. Vi erbjuder fri värdering och lägger aldrig på några dolda avgifter. Räntan är dessutom avdragsgill vid pantlån på guld, precis som för banklån.

Om du beslutat dig för att sälja ditt guld kan pantbelåning vara ett smart alternativ. Du har nämligen en till tre månader på dig att bestämma om du vill behålla ditt föremål eller inte. I sådana fall betalar du tillbaka lånet och räntan för att återfå ditt guld.  För ett lån på 3000 kr är räntan cirka 100 kr per påbörjad månad.

Du hittar den exakta ränta för ett lån här. Om du väljer att inte hämta ut ditt guld så säljs det på auktion efter de tre månaderna. Skulle guldet säljas för mer än din lånekostnad går överskottet tillbaka till dig*. Vid eventuell förlust så tar vi hand om det.

Så istället för att sälja guld kan ett pantlån ge dig mer betalt. Räntan är dessutom avdragsgill, precis som för banklån.

Läs mer om vad är en pantbank här.

Värdera guld

 1. Om du är intresserad av att sälja ditt guld finns det några steg du kan genomföra innan för att försäkra dig om en god försäljning.
 2. Se över föremålet och titta efter stämplar
 3. Om föremålet har stämplar, vad säger de?
 4. Väg ditt föremål

 

Så fort du har all den här informationen så kan du använda värdera guld online, ju mer information du har desto bättre blir din värdering. Genom att förse med stämplar och vikt vet värderaren mycket mer om ditt föremål och du kommer få ett förslag på hur mycket du kan få för ditt föremål.

 

Vad ska jag tänka innan jag skickar in mitt guld till Sefina?

Tänk på detta innan du skickar in dina föremål till oss för en snabbare värdering:

 • Vilket karat är det på guldet? 14,18 eller kanske till och med 24? Det finns ofta stämplar någonstans på smycket. Exempelvis på insidan av ringar eller i fästet på kedjor.
 • Är det någon speciell design på smycket? I sådana fall kan det vara värt mer.
 • Är guldsmycket helt eller trasigt? Hos Sefina tar vi emot båda varianterna.
 • Vill jag behålla guldet efter tre månader?
 • Kan jag betala tillbaka inom tidsramen?

Hur går till att sälja/låna på guld hos Sefina?

Alla föremål som lämnas in till Sefina hanteras som ett lån, lånet ligger mellan en till tre månader. Det går inte att sälja en vara direkt till oss utan att det blir ett så kallat pantlån. När ett föremål går till försäljning och det blir ett överskott drar vi av avgift för auktion samt ränta för den gångna tiden lånet har varit hos oss. Den resterande summan som eventuellt blir kvar betalas ut till dig. I din deklaration efter kommande år kommer du att se att lånet förtryckt med betalda avgifter.

Mitt guld har stämplar – vad betyder de?

Se om ditt guldföremål eller smycke har några stämplar, om det finns – vad säger de? Ofta står det vilket karat guldet har, något vi har skrivit om tidigare i bloggen. Guldstämplar kommer i olika varianter: Finhaltsstämpel, namnstämpel och/eller kontrollstämpel. Vanligast är en kombination, finhaltsstämpeln visar hur många karat medan namnstämpeln berättar vem som tillverkat smycket. Var noggrann med stämplingen då det enligt lag är obligatoriskt på allt guld som har en vikt över 1 gram.

Kan jag sälja skrot- och byrålådsguld?

Har du skrotguld eller gamla smycken från en släkting liggandes (så kallat byrålådsguld) kan det vara värt att sälja guldet. Hela som trasiga guldsmycken går att sälja. Hos Sefina kan du dessutom värdera dina guldsmycken online och sedan få ett prisförslag på ditt föremål.

Om du bara har guld som inte är i form av smycke kan du också sälja det, läs mer om att sälja guld här då vi erbjuder ett svårslaget guldpris. Tänk på att ju mer information du förser oss med, desto snabbare kan du får en värdering online. Det går självfallet bra att fortfarande besöka butikerna, men om tid inte finns så är värdering online ett utmärkt alternativ.

Hur mycket betalt får jag för mitt guld?

Vi på Sefinas Pantbank betalar alltid konkurrenskraftiga priser för ditt guld. Hur mycket betalt du får beror främst på guldets vilket och dess renhet mätt i karat. Rent guld i 24 karat är värt mest. Vi betalar i nuläget följande för guld:

 • 24 karat – 380 kronor
 • 18 karat – 285-360 kronor
 • 14 karat – 220-225 kronor

Läs mer om guldpriser här.

 

Köpa guld

Ska du köpa present eller något till dig själv? Guldsmycken är klassiska och tidlösa, det är lätt att hitta något som passar de flesta. En stor fördel med att köpa guldsmycken är att de ofta går att göra om, det om något skulle behöva justeras eller om man vill designa om hela smycket. Eller så köper du flera delar i guld och gör ditt alldeles egna guldsmycke!

Om du istället är intresserad av att köpa guld så ska du kika i vår Vintage Shop. Där kan du hitta vackra smycken i guld i olika karat och utföranden.

Vi har gedigen erfarenhet av branschen och vi värderat och sett det mesta, därför har vi också ett brett och kvalitativt sortiment av guldsmycken. Eller varför inte köpa guld för att sedan smälta ner det och skapa dina egna smycken? Möjligheterna är oändliga!

Vill du ha hjälp med att hitta guldsmycken? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig!