Vi har lyssnat på er, och som ett led i vårt arbete med att fortsätta vara Sveriges modernaste pantbank, lanseras nu vår nya hemsida som är snabbare, snyggare och mer användarvänlig än någonsin.
Under våren väntas fler exklusiva tjänster och uppdateringar.
Diamanternas historia
De första diamanterna hittades redan för mer än 4 000 år sedan i Indien. Det är också i Indien som världens hittills största diamant hittats, Koh-i-noor som betyder berg av ljus. Koh-i-noor vägde enligt vissa ursprungligen hela 793 karat, men stenen har genom åren bytt ägare och skurits ner åtskilliga gånger. Idag väger den berömda diamanten 106 carat och är en del av de brittiska kronjuvelerna.
Diamanter har brutits i industriell skala sedan 1700-talet. Den moderna diamantindustrin startade dock i Sydafrika under slutet av 1800-talet, då diamanter hittades på en farm som ägdes av en man vid namn Adrian van Wyk. Några år tidigare hade man funnit en diamant på fem carat några mil norr om van Wyks farm. Området blev känt som en hotspot för diamanter och snart började man bryta diamanter i stor skala där.
Innan man fann de stora kvantiteterna i Sydafrika upptäcktes hade man brutit diamanter i Indien och Brasilien. Dessa kunde dock inte tillfredsställa världsmarknadens efterfrågan. Det var först när man började bryta stora mängder diamant i Sydafrika som den moderna diamantindustrin kom till under ledning av av bland andra gruvbolaget De Beers.
Den största rådiamanten som man har hittat, hittades i en diamantgruva i Sydafrika vid namn Premiergruvan och var på 3106 carat. Den slipades ner till nio stora och 96 mindre briljanter. En av de större stenarna är världens största slipade diamant och pryder den brittiska kungaspiran.
Se alla diamanter i vårt sortiment här!
Hur värderas diamanter?
- C A R A T – “Carat” gällande en diamant får inte blandas ihop med renhetsmåttet “karat” för guld. Carat är nämligen vikten på diamanten. En carat är 0,2 gram.
- C L A R I T Y – För att mäta renheten av en diamant så förstoras diamanten med exempelvis en lupp och därefter så graderas den enligt en skala. Kanske har du hört ordet ”luppren”? Diamanten på bilden har SI=Small inclusions. (Små inneslutningar) enligt denna gradering.
- C O L O U R – Att kalla det färg är egentligen lite missvisande. Det man tittar efter när man undersöker en diamant är faktiskt avsaknaden av färg. Ju mer avsaknad av färg en diamant har desto ovanligare och värdefullare är den. Man brukar gradera färgen i en skala från D till Z. Färgen på en diamant bedöms bäst i dagsljus eller dagsljusbelysning.
- C U T – Diamantens höga ljusbrytningsindex skapar i kombination med en korrekt slipning det vi kallar “eld i stenen”. Vanliga slipformer är fullslipade briljanten, 8-kantslipade briljanten, rosenstenen, Carré- och baguetteslipning.
Läs också >> Lista över populära ädelstenar
Här visas färgade diamanter i olika slipformer
Slipning av diamanter
Slipning av diamanter är en konst som utvecklat i hundratals år. I början, under 1200-talet, användes ganska grova metoder. Det vanligaste sättet att behandla diamanter var att helt sonika hacka bort orena och gråa delar av diamanten (med hjälp av en annan diamant) och sedan polera ytorna med diamantpulver för att göra stenen blankare.
Under senmedeltiden, på 1400-talet, hade sliptekniken utvecklats och man använde nu särskilda slipskivor för att göra diamanten blank utan att förstöra stora delar av stenen i onödan. Under den här tiden utvecklades många av de diamantslipningar som är populära och används än idag.
Vid 1600-talet började den första tillverkningen av briljanter. Dåtidens briljant slipas dock inte på samma sätt som briljantslipade diamanter så som vi känner dem idag. Under 1600-talet var briljanten fyrkantig, och hade betydligt färre fasetter än moderna briljanter, för att under 1800-talet få en rundare form.
Det är först under 1940-talet som briljanten får sin nuvarande form med 58 fasetter (ytor) och karaktäristiska form med rund överdel och spetsig undersida. Briljantslipning är idag en av de vanligaste slipningarna av diamanter och andra ädelstenar. Många av de mest populära diamantslipningarna idag är faktiskt relativt nya och har utvecklats under senare delen av 1900-talet.
Populära diamantslipningar
Briljantslipning
Den vanligaste och mest populära slipningen av diamanter. Briljantslipade diamanter har 58 fasett (räta ytor) och är runda på ovansidan med en spetsig undersida. För att saken än mer komplicerad finns det fler olika underkategorier av briljantslipning.
Den runda briljanten är den vanligaste och mest populära formen. Briljantslipningen har utvecklats under många år och har inte tillkommit av en slump. Faktum är att det ligger avancerade matematiska beräkningar bakom briljantens form, allt för att få en diamant som reflekterar så mycket ljus som möjligt.
Briljanten är kort och gott den optimala allround-diamanten och ger en nära nog perfekt balans mellan form, klarhet, färg och ljus. Ett tryggt val om du endast kommer köpa en enda diamant. Briljantslipade diamanter utgör omkring tre fjärdedelar av alla diamanter som säljs på marknaden idag.
Prinsesslipning
Princesslipade diamanter är en av de mest vanligaste varianterna efter briljanten och mycket populära, inte minst i förlovnings- och vigselringar. En princesslipad diamant är kvadratisk eller rektangulär till formen med karaktäristiskt spetsiga hörn. Princessslipade diamanter återger något mindre ljus (de gnistrar inte lika mycket) än briljantslipade diamanter men är ändå utformade för att reflektera så mycket ljus som möjligt. Ett tryggt val för dig som vill ha något lite annorlunda.
Flanderslipning
Flanderslipningen utvecklades i belgiska Antwerpen, en del av Flandern. Flandersslipade diamanter har åtta hörn. Eftersom den har fyra långa och fyra korta sidor ser den kvadratisk ut ovanifrån. Flanderslipningen är en komplex diamantslipning, och har hela 61 till 65 fasetter. Slipningen räknas som en av de svåraste att lyckas med och det är få som behärskar tekniken fullt ut. Det betyder att flanderslipade diamanter är förhållandevis ovanliga. I gengäld ger tekniken stenen en stark lyster.
Hjärtslipning
En hjärtslipad diamant är precis som namnet antyder hjärtformad. Hjärtslipade diamanter är mycket efterfrågade och gör sig bra i många olika typer av smycken. De är vackra i ringar, och broscher men också infattade i halsband.
Smaragdslipning
Smaradslipning användes ursprungligen just till smaragder. Smaragder är notoriskt svåra att slipa eftersom de flesta smaragder har flera inneslutningar (små luftfickor). Det innebär att de lätt går sönder vid slipning. Smaragdslipningen utvecklades för att bibehålla så mycket som möjligt av smaragdens massa och samtidigt skapa en vackert slipad ädelsten. Så småningom insåg man att slipningen kan användas till andra ädelstenar och tekniken började användas även på diamanter. Smaragdslipade ädelstenar är kvadratiska eller rektangulära med platta sidor och flera vinklar längs kort- och långsidorna.
Radiantslipning
Radiantslipade diamanter är kvadratiska eller rektangulära och utmärks av rundade, nedslipade hörn. Slipmetoden ger diamanten en väldigt stark lyster. Ridiantslipade diamanter används ofta som huvudstenar tillsammans med flera mindre diamanter i smycken, inte sällan vigselringar.
Kuddslipning
Kuddslipade diamanter har rundade hörn och relativt stora fasetter. Sedd ovanifrån liknar formen en kudde. Kuddslipade diamanter var som mest populära under andra delen av 1800-talet men det är många som uppskattar dem än idag. Kuddslipade diamanter får en något svagare lyster än moderna, kantigare slipningar. Samtidigt ger en radiantslipad diamant ett sobert och klassiskt intryck. Ett bra val om man vill ha en lite mer diskret diamant.
Baguetteslipning
Baguetteslipade diamanter är precis som namnet antyder avlånga. Oftast används baguetteslipning till mindre diamanter som ska utgöra kompletterande sidostenar till en större diamant i smycken. En baguetteslipade diamant har generellt ganska få fasetter och brukar därför vara billigare än exempelvis briljanter.
Asscherslipning
Asscherslipning har många likheter med smaragdslipning. Skillnaden består i att asscherslipade diamanter är kvadratiska medan smaragslipade stenar oftast är rektangulära. Den här slipningen utvecklades av diamantexperten Joseph Asscher 1902 och var populär under 1920-talet. Det finns ingen specifik standard för hur Asscherslipade stenar ska se ut, antalet fasetter kan därför skilja sig åt. Asscherslipade har ett spännande utseende och är ett bra val för den som vill ha en annorlunda diamant.
Navettslipning
Navettslipningen utvecklades för att få fram en diamant som ser så stor ut som möjligt i förhållande till dess vikt. En navettslipad diamant är mycket elegant och gör sig särskilt bra i kombination med kompletterande mindre diamanter i andra slipningar som briljant- och droppslipning.
Droppslipning
En spektakulär diamantslipning. Droppslipade diamanter liknar droppar, eller tårar, med sin avlånga form med en spetsig och en rund sida. Droppslipade diamanter är populära i många olika smycken och ger ett elegant intryck. Rent tekniskt är droppslipningen en kombination av briljant- och navettslipning.
Ovalslipning
Ovalslipade diamanter liknar briljanter. De är spetsiga nedtill men har till skillnad från den runda briljanten en oval ovansida. Ett bra val för dig som vill ha en diamant med klassiskt utseende men ändå något som sticker ut från mängden. Ovalslipningen utvecklades av diamantföretaget Lazare Kaplan i slutet av 1950-talet.
Kända diamanter
Det finns många berömda diamanter som är kända. Kända och berömda diamanter brukar vara just kända och berömda på grund av i huvudsak två saker. De har antingen burits av känd och beundrad person. Eller så är de väldigt stora.
Med sin vackra form och gnistrande sken är det inte konstigt att briljantslipning är den absolut mest populära slipningen för diamanter. En av de vackraste slipningar som finns, tycker jag, men större diamanter, över 50ct ser vi sällan i rund briljantslipning. Större diamanter är oftast oval-, smaragd- eller päronslipade för att utvinna mesta möjliga carat, det vill säga vikt. Briljantslipade diamanter över 50 carat är däremot ovanliga. Men det finns några undantag.
De största briljantslipade diamanterna som sålts i modern tid har sålts på Sotheby’s, den senaste 2018. Diamanten som såldes 2018 vägde hela 102,34 carat och utropspriset var ca 34 miljoner dollar. Dessvärre avslöjades aldrig vad det vinnande budet för den diamanten blev.
Hope diamanten
Hope-diamanten är en av världens mest kända diamanter. Den mytomspunna blå diamanten på 45,52 karat ”upptäcktes” under 1600-talet i Indien och är en av världens mest kända diamanter.
Sägnen säger att ägaren till diamanten kommer att möta ett tragiskt öde. Hopediamanen har varit i ägorna till stora franska kungligheter så som Ludwig den XIV och kallades The French Blue. Från början vägde Hopediamanten omkring ca 110,5 carat.
Så småningom slipades den om och användes både av XVI Marie Antoinette och Ludwig XVI.
Hopediamanten kom till England efter franska revolutionen och var då i kung George IV ägo. Kungahuset sålde se4dan vidare diamanten till bankmannen Henry Philippe Hope, som också namngivit diamanten.
Därefter har diamanten bytt ägare flera gånger, senaste ägaren är Harry Winston som skänkt Hopediamanten till Smithsonian, National Museum of National History i Washington.
Sedan 1958 finns Hopediamanten utställd där för allmänheten att beskåda. Förutom Hopediamanten finns flera kända diamanter så som Pink Legacy, vilken är rosa som du hör på namnet. Andra exempel är Cullinan 1 och 2 och Koh-i-Noor som är en del de engelska regalierna, The Great Mogul, The Taylor-Burton för att nämna några.
Var smart – Förvara dina diamanter separat
Diamanten är världens hårdaste naturligt förekommande ämne. Av den anledning används diamanter flitigt i industrin, bland annat i borrar och skärverktyg. Ett annat användningsområde är nålen på skivspelare där en liten diamant löper längs spåren på vinylskivan och fångar upp ljudet.
Eftersom diamanten är så hård kan den repa nästan alla andra material (det är numer möjligt att tillverka hårdare material på konstgjord väg men det är osannolikt att du har något sådant hemma). Därför bör du förvara lösa diamanter och diamantsmycken separat från dina övriga smycken. Ligger de tillsammans med andra smycken riskerar du att diamanterna repar dina övriga smycken.
I vår webbshop kan du köpa lösa diamanter så väl som diamanter i smycken.