Tillbaka

Aktuellt guldpris

Guldpriset per gram hos sefina

Vi på Sefina Pantbank erbjuder alltid ett mycket konkurrenskraftigt guldpris. Hos oss får du alltid fri värdering av ditt guld och gratis prisförslag – oavsett om du vill belåna guldet eller inte. Självklart lägger vi aldrig på några dolda avgifter som grampriser när du belånar eller säljer ditt guld.

24K

390Kr/g

21K

335Kr/g

18K

290Kr/g

Övriga guldpriser

9K: 120 Kr/g

14K: 210 Kr/g

Silverbelåning

925: 4-15 Kr/g

830: 3,50: Kr/g

GULDPRIS HOS SEFINA PANTBANK

Priset du får för ditt guld beror på guldets vikt och renhet i karat. Guldpriset kan också skilja sig åt inom samma karathalt beroende på vilken typ av vara du har.

I de flesta fall är det guldets vikt i gram och guldpriset per karat som ligger till grund för det pris du får för ditt guldföremål. Men vissa guldsmycken kan vara värda mer än smyckets vikt i gram gånger det aktuella guldpriset per karat. Till exempel om du har ett smycke från en eftertraktad designer och kollektion eller om guldsmycket innehåller ädelstenar. Om du har en gramvåg hemma är det därför enkelt att beräkna hur mycket ditt guld är värt.

När du skickar in ditt guld till oss avgör våra värderare vad ditt gult är värt och återkommer med ett bud. Du bestämmer själv om du vill sälja guldet, belåna det eller behålla det. Jämför gärna vårt guldpris med andra aktörers innan du bestämmer dig – Vi vet att vårt guldpris tål att jämföras!

Du kan också värdera ditt guld på plats i någon av våra butiker. Du kan aldrig få mindre pengar än det aktuella guldpriset/karat gånger ditt smyckes vikt i gram. Att värdera och belåna ditt guld på plats i någon av våra butiker är det snabbaste sättet att få dina pengar om du vill sälja eller belåna guldet.

 

Vilket pris får jag för mitt guld?

Hur mycket just ditt guld är värt beror, utöver det aktuella guldpriset, på guldets vikt och karat. Karat är ett mått på guldets renhet.

Karatskalan går från 1 till 24 karat, där 24 karat betecknar helt rent guld. Priset för guldet sjunker därför för varje steg på karatskalan. Guld i 18 karat är till exempel mindre värt än 24K. medan 14 karat är värt mindre än 18K o.s.v.. Högst upp på den här sidan ser hur mycket betalt du får per karat och gram.

Du kan själv räkna ut vilket pris du får för dina smycken genom att väga dem hemma och sedan gånga vikten i gram med priset per karat. Vanliga smycken som halsband, ringar och armband i guld består oftast av 18 karat eller 14 karat guld.

Om du är osäker på vilken karathalt ditt guld har kan du kika efter de karatstämplar som finns på de flesta guldsmycken. Vigselringar har till exempel i regel en stämpel på insidan som anger tillverkarens namn och vilken karathalt guldet i smycket har.

 

Guldpris hos Sefina Pantbank:

Guld 24 karat – 390 kr per gram
Guld 21 karat – 335 kr per gram
Guld 18 karat – 290 kr per gram
Guld 14 karat – 210 kr per gram
Guld 9 karat – 120 kr per gram

 

SÅ AVGÖRS GULDPRISET

Guldpriset styrs av tillgång och efterfrågan på världsmarknaden

Guldpriset bestäms av världsmarknaden. Det är tillgång och efterfrågan på marknaden i stort och på världens råvarubörser som avgör guldets värde och pris vid varje givet tillfälle. Precis som för alla andra varor. Guldpriset kan alltså gå ner en dag för att sedan gå upp kraftigt dagen efter.

Under oroliga tider och lågkonjunkturer tenderar guldpriset att stiga eftersom folk då har lägre tilltro till nationella valutor och aktiemarknader. Guldet är helt enkelt en säkrare investering i oroliga tider. Det finns alltid undantag, men de är i regel kortvariga.

 

Guld är alltid en bra investering

Trots fluktuationer på marknaden kan man med säkerhet säga att guld aldrig är en dålig investering. Guldpriset har stigit mer eller mindre oavbrutet under de senaste 20 åren och står idag högt ur ett historiskt perspektiv.

Dagens världsmarknadspris för guld är högt även efter avräkning för inflation och valutaförändringar. Inget tyder på att trenden kommer avta inom överskådlig tid.

Guldpriset kan som vi sett både gå upp och ner på beroende på hur stor efterfrågan på världsmarknaden är vid varje tidpunkt. Priset på guld har emellertid visat sig vara relativt stabilt över tid om man jämför med många andra råvaror.

Anledningen är enkel. Det finns nämligen en väldigt begränsad mängd guld i naturen (det är därför guldet är värdefullt till att börja med).

Guld är också förhållandevis okänsligt för upp- och nedgångar i inflationen i jämförelse med andra varor. Det enda som skulle kunna leda till att guldpriset går ner mer permanent är om någon skulle hitta en outsinlig källa till guld och börja dumpa stora mängder på marknaden. Det är därför högst osannolikt att guldmarknaden skulle krascha som finansmarknaden gjorde 2008.

 

Guldpris – utveckling  sedan finanskrisen

Guldpriset har gått upp stadigt under det senaste decenniet. Vid finanskrisen 2008 blev den ekonomiska recessionen djup. Många människor och företag förlorade sina inkomster över en natt och hade inte längre ekonomiskt utrymme för investeringar. Nedgången i köpkraft blev så omfattande att även efterfrågan på guld och därmed guldpriset gick ner. Men bara tillfälligt.

I spåren av finanskrisen började regeringar världen över att sjösätta stimulanspaket. Den amerikanska riksbanken Federal Reserve sänkte exempelvis räntenivåerna till noll.

Kombinationen fick till följd att guldpriset sköt i höjden och nådde den historiska rekordet på 1 917, 90 dollar per uns i augusti 2011. Sedan dess har guldpriset konsekvent legat på höga nivåer, även om vissa mindre fluktuationer skett. I augusti 2020 steg guldpriset igen och nådde ett nytt rekord på hela 2 063 dollar per uns.

I Sverige har reporäntan legat på noll eller mindre sedan 2014 och det påverkar också guldpriset indirekt. Reporäntan är Riksbankens styrränta och påverkar därför marknadsräntorna och vad det kostar för dig som privatperson att låna pengar hos banker och andra långivare.

När reporäntan är låg blir det billigare för dig att låna pengar. Men du får också lägre avkastningen för pengar du lånat ut, till exempel pengar du har på sparkonton. Guld blir då ett väldigt attraktivt investerings- och sparalternativ eftersom det kan ge än högre avkastning är traditionella sparformer. Då ökar efterfrågan på guld, vilket leder till ännu högre guldpriser.

Internationella händelser och konflikter tenderar också att driva upp guldpriset. Exempelvis har spänningarna och handelskriget mellan USA och Kina bidragit till de höga guldpriserna. När det internationella handelsklimat är osäkert söker sig nämligen människor och företag till trygga investeringar som guld. Då stiger guldpriset.

 

Så blir guldpriset på sikt

Mycket talar för att guldpriset kommer att fortsätta sin uppåtgående trend även framöver. Handelskonflikten mellan USA och Kina, den ekonomiska nedgången i spåren efter Covid-19 och rädslan för en ny pandemivåg kan driva upp guldpriset ytterligare.

Ytterligare en faktor som kan elda på guldpriset är det faktum att de flesta länder under en längre tid minskat sin brytning. Under de senaste 30 åren har också allt färre nya guldfyndigheter upptäckts. Parallellt har flera av gamla guldfyndigheterna börjat sina.

Det här betyder inte att världens guld är på väg att slut. Men det innebär att kostnaderna för utvinna guld ökar och att avkastningen för utvinning av guld minskar. Det guld som redan finns på marknaden blir därmed mer eftertraktat och guldpriset stiger.

 

Guldpris 2021

Ingen kan med absolut säkerhet säga hur guldpriset kommer att utvecklas över tid. Bland analytikerna på de stora internationella kreditbolagen är dock de flesta ense om att det är osannolikt att guldpriset skulle sjunka under överskådlig tid.

Amerikanska Bank of America släppte i april 2020 en rapport som förutspår att guldpriset kan stiga till över 3000 dollar per uns under 2021. Det skulle i så fall slå det tidigare rekordet med mer än 50 procent.

Den franska banken Societe Generale tror på en något mindre våldsam uppgång och spår att priset kommer landa någonstans kring 2 200 dollar per uns under första delen av 2021. Amerikanska Goldman Sachs prognos är att guldpriset kan nå 2 300 dollar per uns innan årets slut.

tack!

Din pantbox är beställd, och du kommer snart att få ett bekräftelsemail.
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0:-
Totalsumma:
0:-
Continue Shopping
0