Din varukorg är för närvarande tom.

Till butiken

Guldpriser hos Sefina Pantbank

Guldpriset är en av de viktigaste faktorerna att ha koll på när du vill köpa, sälja eller belåna guld. Hos Sefina Pantbank får du alltid en rättvis och uppdaterad värdering baserad på det aktuella marknadspriset. Oavsett om du vill sälja smycken, investera i guld eller få en snabb och trygg värdering kan du lita på vår expertis. Läs vidare för att ta reda på vad som påverkar guldpriset och hur du får ut bästa möjliga värde för ditt guld.

Guldpriser

Rekordhögt guldpris

Välj karat

750 kr/gram

Vi värderar alltid smycken, klockor och andra föremål utifrån
marknadsvärdet och inte endast karat. Ångrar du dig skickar vi tillbaka föremålet kostnadsfritt.

Pantlåning på ett ögonblick – Lär dig på bara 45 sekunder.

  • Hur det fungerar från början till slut
  • Hur du får en transparent kostnadsfri värdering
  • Belåna i princip vad som helst som har ett värde
  • Direkt utbetalning
Läs mer om pantlån
Priset du får för ditt guld beror på guldets vikt och renhet i karat. Guldpriset kan också skilja sig åt inom samma karathalt beroende på vilken typ av vara du har. Det aktuella guldpriset per gram hos oss på Sefina Pantbank är idag:
  • Guld 24 karat. 750 kr per gram.
  • Guld 23 Karat. 700 kr per gram.
  • Guld 22 karat. 665 kr per gram.
  • Guld 21 karat. 640 kr per gram.
  • Guld 18 karat. 550 kr per gram.
  • Guld 14 karat. 430 kr per gram.
  • Guld 9 karat. 260 kr per gram.

Få rätt värdering i butik eller via vårt värdebrev. Helt gratis.

I de flesta fall är det uteslutande guldets vikt i gram och guldpriset per karat som ligger till grund för det pris du får för ditt guldföremål. Men vissa guldsmycken kan vara värda mer än det guldsmyckets vikt i gram multiplicerat med det aktuella guldpriset per karat.

Ett exempel är om du har ett guldsmycke från en eftertraktad designer och kollektion eller om det innehåller ädelstenar. Har du en gramvåg hemma är det enkelt att själv räkna ut hur mycket ditt guld är värt. Allt du behöver göra är att titta på det aktuella guldpriserna eller följa vår guide här.

När du skickar in ditt guld till oss avgör våra värderare vad ditt gult är värt och återkommer med ett bud. Du bestämmer själv om du vill sälja guldet, belåna det eller behålla det. Jämför gärna vårt guldpris med andra aktörers innan du bestämmer dig – Vi vet att vårt guldpris tål att jämföras!

Du kan också värdera ditt guld på plats i någon av våra butiker. Kom ihåg att du aldrig kan få mindre pengar än det aktuella guldpriset/karat gånger ditt smyckes vikt i gram. Att värdera och belåna ditt guld på plats i någon av våra butiker är det snabbaste sättet att få dina pengar om du vill sälja eller belåna guldet.

Om du inte har möjlighet att ta dig till någon av våra butiker så kan du skicka in ditt guld till oss för värdering. Frakten är förbetald och försäkrad, och precis som i butik så förbinder du inte dig till något när du skickar in ditt guld. Du beställer ett gratis värdebrev här.

Vilket pris får jag för mitt guld?

Hur mycket just ditt guld är värt beror, utöver det aktuella guldpriset, på guldets vikt och karat. Karat är ett mått på guldets renhet.

Karatskalan går från 1 till 24 karat, där 24 karat betecknar helt rent guld. Priset för guldet sjunker därefter för varje steg på karatskalan. Guld i 18 karat är till exempel mindre värt än 24K medan 14 karat är värt mindre än 18K o.s.v.. Högst upp på den här sidan ser hur mycket betalt du får per karat och gram.

Du kan själv räkna ut vilket pris du får för dina smycken genom att väga dem hemma och sedan gånga vikten i gram med priset per karat. Vanliga smycken som halsband, ringar och armband i guld består oftast av 18 karat eller 14 karat guld.

Om du är osäker på vilken karathalt ditt guld har kan du kika efter de karatstämplar som finns på de flesta guldsmycken. Vigselringar har till exempel, i regel, en stämpel på insidan som anger tillverkarens namn och vilken karathalt guldet i smycket har.

Så avgörs guldpriset

Guldpriset styrs av tillgång och efterfrågan på världsmarknaden

Guldpriset bestäms av världsmarknaden. Det är tillgång och efterfrågan på marknaden i stort och på världens råvarubörser som avgör guldets värde och pris vid varje givet tillfälle. Precis som för alla andra varor. Guldpriset kan alltså gå ner en dag för att sedan gå upp kraftigt dagen efter.

Under kriser, lågkonjunkturer och perioder av osäkerhet tenderar guldpriset att stiga, eftersom folk då har lägre tilltro till nationella valutor och aktiemarknader. Guldet är helt enkelt en säkrare investering i oroliga tider. Det finns alltid undantag, men de är i regel kortvariga

Guld är alltid en bra investering

Trots fluktuationer på marknaden kan man med säkerhet säga att guld aldrig är en dålig investering. Guldpriset har stigit mer eller mindre oavbrutet under de senaste 20 åren och står idag högt ur ett historiskt perspektiv.

Dagens världsmarknadspris för guld är högt även efter avräkning för inflation och valutaförändringar. Inget tyder på att trenden kommer avta inom överskådlig tid. Framtida kriser och osäkerhet kring klimatfrågan kan driva upp efterfrågan och därmed även guldpriset.

Guldpriset kan som vi sett både gå upp och ner på beroende på hur stor efterfrågan på världsmarknaden är vid varje tidpunkt. Priset på guld har emellertid visat sig vara relativt stabilt över tid om man jämför med många andra råvaror.

good investment

Anledningen är enkel. Det finns nämligen en väldigt begränsad mängd guld i naturen (det är därför guldet är värdefullt till att börja med).

Guld är också förhållandevis okänsligt för upp- och nedgångar i inflationen i jämförelse med andra varor. Det enda som skulle kunna leda till att guldpriset går ner mer permanent är om någon skulle hitta en outsinlig källa till guld och börja dumpa stora mängder på marknaden. Det är därför högst osannolikt att guldmarknaden skulle krascha på samma sätt som finansmarknaden gjorde 2008.

Guldpris – utveckling från finanskrisen till Covid?

Guldpriset har gått upp stadigt under det senaste decenniet. Vid finanskrisen 2008 blev den ekonomiska recessionen djup. Många människor och företag förlorade sina inkomster över en natt och hade inte längre ekonomiskt utrymme för investeringar. Nedgången i köpkraft blev så omfattande att även efterfrågan på guld och därmed guldpriset gick ner. Men bara tillfälligt.

I spåren av finanskrisen började regeringar världen över att sjösätta stimulanspaket. Den amerikanska riksbanken Federal Reserve sänkte exempelvis räntenivåerna till noll.

Kombinationen fick till följd att guldpriset sköt i höjden och nådde den historiska rekordet på 1 917,90 dollar per uns i augusti 2011. Sedan dess har guldpriset konsekvent legat på höga nivåer, även om vissa mindre fluktuationer skett. I augusti 2020 steg guldpriset igen och nådde ett nytt rekord på hela 2 063 dollar per uns.

I Sverige har reporäntan legat på noll eller mindre sedan 2014 och låga räntor påverkar guldpriset indirekt. Reporäntan är Riksbankens styrränta och påverkar därför marknadsräntorna och därmed vad det kostar för dig som privatperson att låna pengar hos banker och andra långivare.

När reporäntan är låg blir det billigare att låna pengar. Men med låga räntenivåer får du också lägre avkastning för pengar du investerat, till exempel pengar du har på sparkonton. Guld blir då ett väldigt attraktivt investerings- och sparalternativ, eftersom det kan ge än högre avkastning är traditionella sparformer. Då ökar efterfrågan på guld, vilket leder till ännu högre guldpriser.

Internationella händelser och konflikter tenderar också att driva upp guldpriset. Exempelvis har spänningarna och handelskriget mellan USA och Kina bidragit till de höga guldpriserna. Kriser som konflikten mellan Ryssland och Ukraina 2022 kan också ha en betydande effekt, eftersom sådana händelser påverkar både handels- och finanssektorerna. När det internationella handelsklimat är osäkert söker sig nämligen människor och företag till trygga investeringar som guld. Då stiger guldpriset.

Sälj guld nu

good investment
Har du guld du inte använder hemma? Sälj det med oss. Vi erbjuder konkurrenskraftiga guldpriser, gratis värdering och lägger inte på några dolda avgifter.

Guldprisets utveckling efter Gaza-konflikten

Under de senaste åren har guldpriset upplevt en dramatisk ökning på världsmarknaden. Mellan 2019 och 2023 har priset stigit med nästan 40%, och i början av 2023 nådde det över 2 050 USD per uns. Den senaste tidens globala kriser, inklusive inflation, lågkonjunkturer och internationella konflikter, har gjort guld till en ännu mer eftertraktad tillgång. Guldpriset har ytterligare stigit till följd av Gaza-konflikten, då oroligheter och osäkerhet på världsscenen ökat efterfrågan på säkra investeringar som guld.

Historiskt har guld varit en trygg hamn i tider av instabilitet, och den pågående osäkerheten har cementerat dess ställning som en av de mest stabila värdebevararna. Kriser som pandemin, konflikten mellan Ryssland och Ukraina samt nu Gaza-situationen har alla bidragit till att guldpriset når nya höjder.

Hos Sefina Pantbank kan du nu få rekordmycket betalt för ditt guld. Med priser på upp till 750 kr per gram för 24 karat guld erbjuder vi konkurrenskraftiga villkor och smidig hantering, både i butik och via vårt kostnadsfria värdebrev. Våra guldpriser tål att jämföras, och vi garanterar att du får ett rättvist pris som återspeglar den senaste utvecklingen på världsmarknaden.

Passa på att sälja ditt guld nu när priserna är höga. Med våra förmånliga erbjudanden har det aldrig varit en bättre tidpunkt att få ut maximalt värde för dina guldföremål.