Tillbaka

Aktuellt guldpris

Guldpriset per gram hos sefina

Vi på Sefina Pantbank erbjuder alltid ett mycket konkurrenskraftigt guldpris. Hos oss får du fri värdering av ditt guld och gratis prisförslag – oavsett om du vill belåna guldet eller inte. Självklart lägger vi aldrig på några dolda avgifter som grampriser när du belånar eller säljer ditt guld.

24K

485Kr/g

21K

425Kr/g

18K

385Kr/g

Övriga guldpriser

9K: 165 Kr/g

14K: 275 Kr/g

Silverbelåning

925: 4-15 Kr/g

830: 3,50 Kr/g

GULDPRIS HOS SEFINA PANTBANK

Priset du får för ditt guld beror på guldets vikt och renhet i karat. Guldpriset kan också skilja sig åt inom samma karathalt beroende på vilken typ av vara du har. Det aktuella guldpriset per gram hos oss på Sefina Pantbank är idag:

 

Guldpris hos Sefina Pantbank – komplett lista:

 

  • Guld 24 karat – 450 kr per gram
  • Guld 23 karat – 435 kr per gram
  • Guld 23 karat – 415kr per gram
  • Guld 21 karat – 395 kr per gram
  • Guld 18 karat – 350 kr per gram
  • Guld 14 karat – 250 kr per gram
  • Guld 14 karat – 150 kr per gram
  • Guld 9 karat – 150 kr per gram

 

I de flesta fall är det uteslutande guldets vikt i gram och guldpriset per karat som ligger till grund för det pris du får för ditt guldföremål. Men vissa guldsmycken kan vara värda mer än det guldsmyckets vikt i gram multiplicerat med det aktuella guldpriset per karat.

Ett exempel är om du har ett guldsmycke från en eftertraktad designer och kollektion eller om det innehåller ädelstenar. Har du en gramvåg hemma är det enkelt att själv räkna ut hur mycket ditt guld är värt. Allt du behöver göra är att titta på det aktuella guldpriserna.

När du skickar in ditt guld till oss avgör våra värderare vad ditt gult är värt och återkommer med ett bud. Du bestämmer själv om du vill sälja guldet, belåna det eller behålla det. Jämför gärna vårt guldpris med andra aktörers innan du bestämmer dig – Vi vet att vårt guldpris tål att jämföras!

Du kan också värdera ditt guld på plats i någon av våra butiker. Kom ihåg att du aldrig kan få mindre pengar än det aktuella guldpriset/karat gånger ditt smyckes vikt i gram. Att värdera och belåna ditt guld på plats i någon av våra butiker är det snabbaste sättet att få dina pengar om du vill sälja eller belåna guldet.

 

Vilket pris får jag för mitt guld?

Hur mycket just ditt guld är värt beror, utöver det aktuella guldpriset, på guldets vikt och karat. Karat är ett mått på guldets renhet.

Karatskalan går från 1 till 24 karat, där 24 karat betecknar helt rent guld. Priset för guldet sjunker därefter för varje steg på karatskalan. Guld i 18 karat är till exempel mindre värt än 24K. medan 14 karat är värt mindre än 18K o.s.v.. Högst upp på den här sidan ser hur mycket betalt du får per karat och gram.

Du kan själv räkna ut vilket pris du får för dina smycken genom att väga dem hemma och sedan gånga vikten i gram med priset per karat. Vanliga smycken som halsband, ringar och armband i guld består oftast av 18 karat eller 14 karat guld.

Om du är osäker på vilken karathalt ditt guld har kan du kika efter de karatstämplar som finns på de flesta guldsmycken. Vigselringar har till exempel, i regel, en stämpel på insidan som anger tillverkarens namn och vilken karathalt guldet i smycket har.

 

 

SÅ AVGÖRS GULDPRISET

Guldpriset styrs av tillgång och efterfrågan på världsmarknaden

Guldpriset bestäms av världsmarknaden. Det är tillgång och efterfrågan på marknaden i stort och på världens råvarubörser som avgör guldets värde och pris vid varje givet tillfälle. Precis som för alla andra varor. Guldpriset kan alltså gå ner en dag för att sedan gå upp kraftigt dagen efter.

Under kriser, lågkonjunkturer och perioder av osäkerhet tenderar guldpriset att stiga, eftersom folk då har lägre tilltro till nationella valutor och aktiemarknader. Guldet är helt enkelt en säkrare investering i oroliga tider. Det finns alltid undantag, men de är i regel kortvariga.

 

Guld är alltid en bra investering

Trots fluktuationer på marknaden kan man med säkerhet säga att guld aldrig är en dålig investering. Guldpriset har stigit mer eller mindre oavbrutet under de senaste 20 åren och står idag högt ur ett historiskt perspektiv.

Dagens världsmarknadspris för guld är högt även efter avräkning för inflation och valutaförändringar. Inget tyder på att trenden kommer avta inom överskådlig tid. Framtida kriser och osäkerhet kring klimatfrågan kan driva upp efterfrågan och därmed även guldpriset.

Guldpriset kan som vi sett både gå upp och ner på beroende på hur stor efterfrågan på världsmarknaden är vid varje tidpunkt. Priset på guld har emellertid visat sig vara relativt stabilt över tid om man jämför med många andra råvaror.

Anledningen är enkel. Det finns nämligen en väldigt begränsad mängd guld i naturen (det är därför guldet är värdefullt till att börja med).

Guld är också förhållandevis okänsligt för upp- och nedgångar i inflationen i jämförelse med andra varor. Det enda som skulle kunna leda till att guldpriset går ner mer permanent är om någon skulle hitta en outsinlig källa till guld och börja dumpa stora mängder på marknaden. Det är därför högst osannolikt att guldmarknaden skulle krascha på samma sätt som finansmarknaden gjorde 2008.

 

Guldpris – utveckling från finanskrisen till Covid

Guldpriset har gått upp stadigt under det senaste decenniet. Vid finanskrisen 2008 blev den ekonomiska recessionen djup. Många människor och företag förlorade sina inkomster över en natt och hade inte längre ekonomiskt utrymme för investeringar. Nedgången i köpkraft blev så omfattande att även efterfrågan på guld och därmed guldpriset gick ner. Men bara tillfälligt.

I spåren av finanskrisen började regeringar världen över att sjösätta stimulanspaket. Den amerikanska riksbanken Federal Reserve sänkte exempelvis räntenivåerna till noll.

Kombinationen fick till följd att guldpriset sköt i höjden och nådde den historiska rekordet på 1 917,90 dollar per uns i augusti 2011. Sedan dess har guldpriset konsekvent legat på höga nivåer, även om vissa mindre fluktuationer skett. I augusti 2020 steg guldpriset igen och nådde ett nytt rekord på hela 2 063 dollar per uns.

I Sverige har reporäntan legat på noll eller mindre sedan 2014 och låga räntor påverkar guldpriset indirekt. Reporäntan är Riksbankens styrränta och påverkar därför marknadsräntorna och därmed vad det kostar för dig som privatperson att låna pengar hos banker och andra långivare.

När reporäntan är låg blir det billigare att låna pengar. Men med låga räntenivåer får du också lägre avkastning för pengar du investerat, till exempel pengar du har på sparkonton. Guld blir då ett väldigt attraktivt investerings- och sparalternativ, eftersom det kan ge än högre avkastning är traditionella sparformer. Då ökar efterfrågan på guld, vilket leder till ännu högre guldpriser.

Internationella händelser och konflikter tenderar också att driva upp guldpriset. Exempelvis har spänningarna och handelskriget mellan USA och Kina bidragit till de höga guldpriserna. Kriser som konflikten mellan Ryssland och Ukraina 2022 kan också ha en betydande effekt, eftersom sådana händelser påverkar både handels- och finanssektorerna. När det internationella handelsklimat är osäkert söker sig nämligen människor och företag till trygga investeringar som guld. Då stiger guldpriset.

 

Så kan guldpriset bli på sikt

Mycket talar för att guldpriset kommer att fortsätta sin uppåtgående trend även framöver. Handelskonflikten mellan USA och Kina, spänningarna mellan Ryssland och väst sant den ekonomiska effekterna i spåren efter Covid-19 och rädslan för en ny pandemivåg kan driva upp guldpriset ytterligare.

Ännu en faktor som kan elda på guldpriset är det faktum att de flesta länder under en längre tid minskat sin brytning av metallen. Under de senaste 30 åren har allt färre nya guldfyndigheter upptäckts. Parallellt har flera av gamla guldfyndigheterna börjat sina.

Det här betyder inte att världens guld är på väg att slut. Men det innebär att kostnaderna för utvinna guld ökar och att avkastningen vid utvinning av guld minskar. Det guld som redan finns på marknaden blir därmed mer eftertraktat och guldpriset stiger.

Vad blir guldpriset 2023?

Ingen kan självklart med säkerhet förutspå vad guldpriset kommer att landa på i framtiden. Men det finns folk som får bra betalt för att gissa. Här är några av de främsta guldprisprofetiorna för 2023. Alla priser gäller pris per troy ounce.

Société Générale – 1 550 dollar
Fitch – 1 600 dollar
Trading Economics – 1 600 dollar
ANZ – 1 650 dollar
Reuters – 1 750 dollar
ABN AMRO – 1 900 dollar
Commerzbank – 1 900 dollar

Många av analytiker menar att guldpriset kommer att ligga kvar på ungefär samma nivå som det gjort under 2022. Ett annat vanligt tema bland analytikerna är att dollarkursen kommer att vara den främsta faktorn som kommer att influera guldpriset. En stigande dollarkurs är generellt kopplat till ett lägre guldpris. Flera ledande analytiker tror att dollarn kommer att stiga under de inledande månaderna av 2023 för att sedan gå tillbaka under det tredje kvartalet. Något som i så fall skulle betyda att guldkursen kommer att gå ner under början av 2023 för att sedan stiga. Det finns dock det som spår en ännu mer dramatisk utveckling. Den amerikanske finanssajten Den som lever får se.

Vilket är det bästa sättet att sälja guld?

Guld är en av världens mest populära handelsvaror och alltid efterfrågat, inte minst av smyckesindustrin. Därför kommer det alltid vara möjligt att sälja guld.

Idag finns mängder av handlare som köper ditt guld. När du ska sälja ditt guld är det dock viktigt att inte bara titta på priset handlaren erbjuder. Guldpriset per gram och karat är ungefär samma hos de flesta handlare. Men, och det här är ett stort men, många handlare lägger också på dolda avgifter, vilket innebär att du får mycket mindre pengar i handen.

Hos somliga handlare får du bara omkring hälften av det värde guldpriset per gram indikerade att du skulle få. Så gör inte vi på Sefina pantbank.

Vi på Sefina lägger aldrig på några dolda avgifter. Vi betalar vad guldet är värt, ibland lite mer om smycket är eftertraktat, sällsynt eller från en populär kollektion och har ett samlarvärde i sig.

BESTÄLL PANTBOX

Redo att skiljas från ditt guld? Beställ vår pantbox för gratis värdering. Självklart är det guldpriserna som står här på hemsidan som gäller. Vi lägger aldrig på några dolda avgifter och har inga knepiga klausuler som ger dig mindre pengar för ditt guld. Våra guldpriser går alltid att lita på.

Beställ hem en pantbox

Härmed godkänner jag att Sefina hämtar ut mina adressuppgifter för att skicka en pantbox

Godkänn

tack!

Tack för din värderingsförfrågan!
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0:-
Totalsumma:
0:-
Continue Shopping
0