Vi har lyssnat på er, och som ett led i vårt arbete med att fortsätta vara Sveriges modernaste pantbank, lanseras nu vår nya hemsida som är snabbare, snyggare och mer användarvänlig än någonsin.
Under våren väntas fler exklusiva tjänster och uppdateringar.
Ädelstenar
Gemmologi
4 min läsning
GEMMOLOGINS HISTORIA
Ädelstenar består av mineraler, bergarter eller stenliknande material av organiskt ursprung. Utöver ovanstående material finns också två typer av ädelstenar som kommer från växt- och djurriket – bärnsten och pärlor.
De ädelstenar som blivit slipade och som används i smycken, kallas för juveler. De personer som är experter på dessa ädelstenar är gemmologer – ett väldigt intressant yrke om jag får säga det själv!
Benämningen gemmologi betyder vetenskapen om ädelstenar och framkom som en egen disciplin under början av 1900-talet.
Anledningen till att gemmologin utvecklades under just den här perioden var för att behovet av att kunna identifiera ädelstenar ökade, eftersom pärlor, rubiner och safirer började ta plats på marknaden.
1925 öppnades det första gemmologiska laboratoriet som till en början jobbade med att skilja på naturliga och odlade pärlor. Idag finns det minst ett gemmologiskt laboratorium i de flesta europeiska länder.
Här är faktiskt vi i Sverige ett av undantagen, vi har inget laboratorium som uppfyller kraven för hur de ska se ut enligt internationell standard.
VAD GÖR EN GEMMOLOG?
En gemmolog är i dagsläget ett ganska ovanligt och unikt yrke, jag kan tänka mig att det inte är så många som känner igen denna benämning.
En gemmolog är specialiserad inom just ädelstenar och studerar, identifierar och värderar olika typer av dessa men också diamanter och smycken.
Arbetsmarknaden för gemmologer är dock liten och i Sverige är det få som på heltid arbetar med identifiering och värdering av ädelstenar.
De flesta gemmologer är egenföretagare och ägnar sig även åt att hålla föredrag och kurser utöver att värdera ädelstenar, eller så arbetar de inom auktions, pantbanks och antikvitetsområdet.
HUR BLIR MAN GEMMOLOG?
En gemmolog är alltså expert på ädelstenar och förväntas ha en gemmologisk utbildning. Detta är ingen skyddad titel, men om man i Sverige utger sig för att vara gemmolog och även erbjuder titelns tillhörande tjänster såsom att värdera eller identifiera ädelstenar, förväntas man ha en internationellt erkänd grundutbildning.
För att skaffa sig denna typ av utbildning behöver man ta kontakt med GIA (Gemological Institute of America) som finns i bland annat USA och London, HRD Antwerpen som finns bland annat i Belgien, eller Gem-A Gemmological Association of Great Britain.
Om du är intresserad av kurser om ädelstenar finns Scandinavian Gem Academy och Sveriges gemmologiska riksförening som anordnar kurser.
Om du vill läsa gemmologi på högsskola/universitet i Sverige finns det utbildningar inom detta i Lannavaara.
Det finns även vissa föreningar och privatpersoner som håller i kurser inom ämnet, men utbildningen läses främst via de internationella instituten.
EN GEMMOLOGS INSTRUMENT
Jag tänker att det kan vara intressant att berätta lite om några utav instrumenten som en gemmolog kan använda sig av. En del av instrumenten som de använder är svåra att bära med sig då de kräver bra ljusförhållanden och en fast grund.
Om man däremot ska köpa smycken eller ädelstenar på auktion och liknande, så finns det användbara hjälpmedel som är enklare att bära med sig.
Luppen
Min personliga favorit och trogna följeslagare. Luppen är smidig att ha med sig och fungerar ungefär som ett förstoringsglas. En standardlupp har en förstoring på 10x, vilket är vad en gemmolog behöver för att bedöma hur mycket inneslutningar som finns i en diamant.
Jag rekommenderar alla som är intresserade av ädelstenar, diamanter och andra smycken att investera i en lupp.
När man går på loppmarknader eller auktioner är den guld värd för att kolla efter stämplar och små detaljer. Luppen har verkligen gett mig många fynd på loppisarna!
Spektroskopet
Med hjälp av spektroskopet kan gemmologen identifiera en ädelsten genom att titta på vilka våglängder som ädelstenen absorberar.
Verktyget sprider ut ljuset från ädelstenen i ett spektrum, vilket resulterar i att man kan se de absorberade våglängderna som mörka linjer i spektrumet.
Refraktometer
En ädelsten har ett brytningsindex, det vill säga, refraktion. Detta är det viktigaste sättet att identifiera en ädelsten och görs genom att refraktometern räknar ut hur ljuset bryts i ädelstenen.
En diamant, till exempel, har ett brytningsindex på 2,42 och med hjälp av refraktometern blir det lätt att upptäcka förfalskningar.