Pärlor

Pärlhalsband med vita pärlor.

Tre huvudkategorier av pärlor:

Naturlig pärla: Är skapad av naturen. (levande organism)
Odlad pärla: Odlas av människan i söt- eller saltvatten.
Imitationspärla: Tillverkad med bl.a syntetiska material.

Vad är skillnaden mellan sötvattenspärlor och saltvattenpärlor?

Sötvattenpärlan, odlas i mussla. Storleken varierar från 2 mm. – ca 16 mm. De finns i de flesta färger och former så som rund, semirund, knapp, barock och med ringar ”på magen”. Det går att odla upp till 40 pärlor samtidigt. Den största produktionen av sötvattenpärlan kommer idag från Kina. Ca. 90% av världshandeln med pärlor sker med sötvattenspärlor.

Saltvattenpärlan, odlas i ostron. Det finns Akoya, som är en mindre saltvattenpärla och som även ibland kallas ”Japanska pärlor”. Odlas i Japan, Vietnam och Kina. Vanligaste Storleken är 4-8mm men finns även 2-10mm, 10mm är ovanliga och dyra. Southsea, är en större saltvattenpärla. 9-20 mm men kan förekomma upp till 23mm.

Vad är Southsea- och Thaiti-pärlor?

Southsea pärlor är saltvattenspärla som odlas bland annat utanför Australien eller Indiska oceanen. Southsea pärlor är vanligast i  färgerna, silver, grå, vita, creme, rosa, guld. Thaiti, är oftast en mörk pärla, men kan även förekomma i gul ton. Vanligaste storleken är 9-18mm men kan i barock form (alltså en pärla i oregelbunden form) bli upp till ca 25-30mm. Odlas vanligtvis i Stilla Havet, Utanför Hawaii och Franska Polynesien. Både Southsea och Thaiti förekommer i asymetrisk form, men då i designsmycken.

Är pärlan odlad eller konstgjord? 

En konstgjord “Pärla” (skalpärla) kan vara gjord av massa olika material ofta av korall eller conchskal, men också glas som är belagd med en lösning innehållande fiskfjäll. Även om imitationer av naturpärlor ser väldigt fina ut så har de inte samma vikt eller jämnhet som riktiga pärlor, och deras lyster når inte ända fram.

Hur ser man skillnad på äkta och konstgjorda pärlor?

En äkta pärla känns sträv medan en oäkta känns len om du testar med tänderna. Äkta pärlor känns svala medan oäkta känns oljiga. Imitationspärlan ser lite grovkornig ut när man tittar på den i en lupp.

Hur tillverkas konstgjorda pärlor?

Majoricapärlor är ett känt varumärke av pärlimitationer från Mallorca. De tillverkas av glas eller keramiska kulor som doppas i syntetiska lösningar där bland annat fiskfjäll ingår för att få fin lyster. Snäckskalspärlor är bättre pärlimitationer. Kärnan är naturlig och innehåller pressat snäckskal. Pärlorna doppas i syntetiska lösningar.

Hur värderas pärlor?

Alla pärlor bedöms efter: Skick, Typ av pärla, Lyster, Form, Storlek, Färg, Pärlemorns tjocklek, Ytan (kan finnas ytfel, så som små gropar), och hur pärlorna matchar varandra i tex ett collier.

Vad bör man tänka på när man förvarar sina pärlor?

Du bör torka av pärlorna med en mjuk duk efter att du har använt dem och att inte lägga dem på bomull då det torkar ut dem. Bra att tänka på är att inte utsätta dem för fetthaltiga hudvårdsprodukter och mycket svett.

Tips för att bevara dina pärlor

Bär inte dina pärlor när du parfymerar dig. Parfymen tar långsamt livet av pärlan och den mister sin lyster. Bada heller inte i klorerat vatten med dina pärlor på.
Här hittar du smycken med pärlor eller läs mer olika typer av pärlhalsband här.