Ädelsten

Ametist

4 min läsning

Ädelstenar

Blogg och artiklar

Datum 18 december 2024
innehåll Felix
Ametist - månadssten för februari

Ädelstenar

Blogg och artiklar

Datum 18 december 2024
innehåll Felix
Foto Förnamn Efternamn

Vad är en ametist?

Ametisten är en relativt hård ädelsten som oftast är lila eller ljuslila till färgen. Namnet ametist kommer från grekiskan och betyder icke-berusad. Under antiken trodde man att det gick att undvika berusning genom dricka sitt vin i ett glas av ametist. Ametistens karaktäristiskt lila färg kommer från spår av järn.

Ametisten är snarlik andra mineraler till utseendet. Bland annat har mineralerna kunzit, flourit och flusspat en snarlik lila ton. Det går dock att skilja de olika mineralerna åt genom att titta på faktorer som hårdhet, lyster, brottytor, densitet och kristallform.

 

Vilka egenskaper har ametisten?

Ametisten är den mest populära och efterfrågade kvartsbaserade ädelstenen sett till försäljning världen över. Kvarts som ametisten består av är i sig inte särskilt exklusivt, utan förekommer naturligt så gott som överallt och är en av världens vanligast förekommande mineraler. Däremot är det långt ifrån lika vanligt med kvarts som håller ädelstenskvalitet, vilket den klara ametisten gör.

Ametisten kan vara en ädelsten och oädel sten på samma gång. Om en ametist räknas som ädelsten eller inte avgörs av den enskilda stenens egenskaper. Lila eller helt ofärgade ametister som också är klara/genomskinliga räknas som ädelstenar.

 

AMETISTEN FRÄMJAR HARMONISK ENERGI

Ur ett andligt perspektiv anses ametisten ha förmågan att öppna upp för en högre medvetenhet och hjälpa till att främja inre frid. Många använder ametist för att skapa ett harmoniskt energiflöde i sina liv. Den lila färgen på ametist är symbolisk för andlig visdom och transformering av negativa energier till positiva. På grund av dessa egenskaper anses ametist vara en kraftfull sten för att lindra huvudvärk, sömnlöshet och för att rena sinnet från stress.

Priset och värdet av ametist

Värdet och marknadspriset för ametist skiftar, precis som alla andra råvaror, i takt med tillgång och efterfrågan. I dagsläget är ametisten en relativt billig ädelsten. I varje fall om man jämför med lyxädelstenarna rubin, smaragd och diamant. Men ametisten har inte alltid varit så billig som den är nu. Längre tillbaks i tiden, innan de stora brasilianska fyndigheterna upptäcktes, kunde ametisten till och med betinga ett högre marknadsvärde än diamanter och smaragder.

Under 1800-talet var ametisten av de mest exklusiva ädelstenarna. På den tiden var det så gott som uteslutande väldigt rika personer som hade råd att köpa sig en ametist. Ett talande exempel för detta är att ametister ingår i både de engelska och norska drottningkronorna. Priset på ametist föll dock snabbt efter att stora fyndigheter upptäcktes i Sydamerika, främst i Brasilien, under den senare delen av 1800-talet.

 

Se upp för falska ametister

Numer är ametisten en av de billigaste ädelstenarna på marknaden och därför ett bra val om du letar efter en transparent ädelsten till ett överkomligt pris. En ring med inlagda ametister kan vara ett spännande och betydligt billigare alternativ till en diamantring, om du kan tänka dig en färgad ädelsten. Ametister gör sig också bra i ett flertal andra typer av smycken som hängen, halsband och berlocker.

Man ska dock komma ihåg att riktigt fina och sällsynta varianter av ametist alltjämt kan kosta mycket pengar. Men se upp när du handlar smycken med ametister. Det händer att oseriösa handlare och mindre kunniga personer hävdar att den gröna formen av kvarts är grön ametist eller i värsta fall försöker sälja dem som smaragder. Något som är felaktigt, då den gröna variationen av kvarts rätta namn är prasiolit.

Byta färg

Det är möjligt att byta färg på en ametist genom att hetta upp den. Det är vanligt att smyckestillverkare och ädelstenshandlare värmer ametister i särskilda ugnar för att ändra färgen till orange. Ametisten blir då en citrin. Orange eller gul citrin är inte nödvändigtvis en ametist som värmebehandlas utan förekommer också naturligt. Det är även möjligt att göra en ametist grön genom värmebehandling, den kallas då prasiolit.

 

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0