Ädelmetall

Sterlingsilver

4 min läsning

Blogg och artiklar

Silver

Datum 18 december 2024
innehåll Felix
Sterling silver ringar

Blogg och artiklar

Silver

Datum 18 december 2024
innehåll Felix
Foto Förnamn Efternamn

Vad är sterlingsilver?

Sterlingsilver eller silver 925 som det också kallas är en legering (en blandning av olika metaller) som består av 92,5 procent silver. Sterlingsilver kallas också silver 925, eftersom det ska innehålla 925 tusendelar silver. Resterande 7,5 procent utgörs oftast av koppar eller i mindre vanliga fall en annan metall som zink. Sterlingsilver används idag främst i smycken som ringar och halsband.

Sterling Silver vs. Äkta Silver

Många frågar sig om sterling silver är samma sak som äkta silver. Svaret är ja! Sterling silver är äkta silver, men termen “äkta silver” kan ibland användas för att beskriva silver med en lägre renhet än 925. För att vara säker på att du köper den högsta kvaliteten av silver, leta efter sterling silver 925 eller 925 stämpeln som oftast finns på sterling silver, vilket garanterar att du får den renaste och mest hållbara versionen av silver.

 

Så känner du igen äkta sterlingsilver

Med dessa knep kan du vara säker på att smycket eller föremålet innehåller äkta sterlingsilver.

1. GNUGGA MED PUTSDUK

Ta fram en vit mjuk putsduk och gnid den mot silvret. Om silvret färgar av sig på duken är det garanterat riktigt rent silver du håller handen. Sterlingsilver oxiderar nämligen snabbt när det utsätts för svavel och andra kemiska föreningar som finns i luften.

Därför bildas så småningom avlagringar av silversulfid som lossnar när du gnuggar en trasa mot silvret. Det här är för övrigt också anledning till att silver svartnar och behöver rengöras med jämna mellanrum.

2. LUKTTESTET

Lukttesta sterlingsilvret. Rent silver och sterlingsilver luktar inget. Det gör däremot koppar. Sniffa ordentligt på silvret. Om det innehåller en betydande andel koppar kommer du att känna det på lukten. Det här testet kan vara lite komplicerat eftersom silver med sulfidavlagringar också luktar. Ett silverföremål som inte putsats på länge kommer med stor sannolikhet ha just sulfidavlagringar och därmed lukta. Lukten av sulfiden skiljer sig dock från kopparlukten. Om du har ett gammalt kopparmynt kan du ta med det och jämföra med.

3. MAGNETTESTET

Plocka fram en magnet. Ädelmetaller som silver är inte magnetiska, eftersom sterlingsilver innehåller så mycket silver är det inte märkbart magnetiskt, . Testa att hålla magneten mot föremålet. Om du känner minsta dragningskraft i magneten är det inte äkta sterlingsilver. Det här testet funkar inte på silver som är utblandat med koppar eftersom det inte heller är magnetiskt. Men det kan användas för att avslöja föremål i andra metaller som pläterats med ett tunt lager av äkta silver. Tänk också på att låsmekanismen på vissa silversmycken kan bestå av en annan metall som stål och därmed vara magnetisk.

4. SYRATEST FÖR STERLING SILVER

Detta är något knepigare och kan vara direkt farligt om du inte är försiktig.

Skrapa silvret på en probersten (en skiva av kvarts som används för att testa silver- och guldhalt) och stryk sedan probersyra över ytan du skrapat. Probersyra som även kallas kungsvatten, består av är salpetersyra och kaliumdikromat.

Är det silver kommer syran få en klarröd färg. Kom ihåg att alltid ha skyddsutrustning som handskar och glasögon om du gör det här.. Probersyra för silver säljs endast till företag, så jag rekommendera istället att kommer in till oss på Sefina för att testa ditt silver om du är osäker på äktheten.

5. 925 STÄMPELN

Kolla efter silverstämplar. Smycken och andra ädelmetallarbeten i guld och platina som väger mer än ett gram ska enligt lag alltid stämplas med obligatoriska metallstämplar. För silver finns inga sådana regler, det är alltså inget krav att stämpla silversmycken. Men många silversmeder och smyckestillverkare använder ändå stämplar frivilligt för att visa att föremålen innehåller äkta silver.

Den vanligaste silverstämpeln är CCM-stämpeln (eller vågstämpeln som den också kallas eftersom den symboliseras av en våg). Den används på ädelmetallarbeten i de länder som undertecknat ädelmetallkonventionen.

Är sterling silver nickel-fritt?

Sterling silver är oftast nickel-fritt, men beroende på tillverkaren kan det förekomma små mängder nickel i vissa smycken. Det är viktigt att kontrollera produktbeskrivningen om du har en känslighet för nickel, men de flesta högkvalitativa sterling silverprodukter är designade för att vara hypoallergena och snälla mot huden.

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0