Vad är en ametist?

Ametisten är en relativt hård ädelsten som oftast är lila eller ljuslila till färgen. Namnet ametist kommer från grekiskan och betyder icke-berusad. Under antiken trodde man att det gick att undvika berusning genom dricka sitt vin i ett glas av ametist. Ametistens karaktäristiskt lila färg kommer från spår av järn.

Ametisten är snarlik andra mineraler till utseendet. Bland annat har mineralerna kunzit, flourit och flusspat har en snarlik lila ton. Det går dock att skilja de olika mineralerna åt genom att titta på faktorer som hårdhet, lyster, brottytor, densitet och kristallform.

 

Ametist: Egenskaper

Ametisten är den mest populära och efterfrågade kvartsbaserade ädelstenen sett till försäljning världen över. Kvarts som ametisten består av är i sig inte särskilt exklusivt, utan förekommer naturligt så gott som överallt och är en av världens vanligast förekommande mineraler. Däremot är det långt ifrån lika vanligt med kvarts som håller ädelstenskvalitet, vilket den klara ametisten gör.

Ametisten kan vara en ädelsten och oädel sten på samma gång. Om en ametist räknas som ädelsten eller inte avgörs av den enskilda stenens egenskaper. Lila eller helt ofärgade ametister som också är klara/genomskinliga räknas som ädelstenar. Ametister som är vitfärgade och/eller inte är transparenta räknas i regel inte som ädelstenar. En bit ametist kan dock vara vitfärgad och ogenomskinlig på ena sidan för att övergå till lila färg och genomskinlighet på den andra sidan. En sådan ametist är då både ädel och oädel på en och samma gång. Man kan då klyva bort den oädla delen och få en mindre ädelstensklassad ametist.

 

Färgad ametist

Det är möjligt att byta färg på en ametist genom att hetta upp den. Det är vanligt att smyckestillverkare och ädelstenshandlare värmer ametister i särskilda ugnar för att ändra färgen till orange. Ametisten blir då en citrin. Orange eller gul citrin är inte nödvändigtvis en ametist som värmebehandlas utan förekommer också naturligt. Det är även möjligt att göra en ametist grön genom värmebehandling, den kallas då prasiolit.

 

Ametist – fyndplatser och tillgång

Ametist förekommer på flera ställen i världen. De största fyndigheterna finns i Brasilien men ametister utvinns även i relativt stor skala i Uruguay, Armenien och Marocko. Mindre fyndigheter av ametist finns i Sverige. Bland annat i bland annat i Ransätershöjden i Värmland, Kirunagruvan, Grängesberg och Dannemora. En av de mer omtalade svenska ametistfyndigheterna är sjön Ärten i södra delen av Dalarna.

 

Kunglig ädelsten som blev folklig

Värdet och marknadspriset för ametist skiftar, precis som alla andra råvaror, i takt med tillgång och efterfrågan. I dagsläget är ametisten en relativt billig ädelsten. I varje fall om man jämför med lyxädelstenarna rubin, smaragd och diamant. Men ametisten har inte alltid varit så billig som den är nu. Längre tillbaks i tiden, innan de stora brasilianska fyndigheterna upptäcktes, kunde ametisten till och med betinga ett högre marknadsvärde än diamanter och smaragder.

Under 1800-talet var ametisten av de mest exklusiva ädelstenarna. På den tiden var det så gott som uteslutande väldigt rika personer som hade råd att köpa sig en ametist. Ett talande exempel för detta är att ametister ingår i både de engelska och norska drottningkronorna. Priset på ametist föll dock snabbt efter att stora fyndigheter upptäcktes i Sydamerika, främst i Brasilien, under den senare delen av 1800-talet.

 

Se upp för falska ametister

Numer är ametisten en av de billigaste ädelstenarna på marknaden och därför ett bra val om du letar efter en transparent ädelsten till ett överkomligt pris. En ring med inlagda ametister kan vara ett spännande och betydligt billigare alternativ till en diamantring, om du kan tänka dig en färgad ädelsten. Ametister gör sig också bra i ett flertal andra typer av smycken som hängen, halsband och berlocker.

Man ska dock komma ihåg att riktigt fina och sällsynta varianter av ametist alltjämt kan kosta mycket pengar. Men se upp när du handlar smycken med ametister. Det händer att oseriösa handlare och mindre kunniga personer hävdar att den gröna formen av kvarts är grön ametist eller i värsta fall försöker sälja dem som smaragder. Något som är felaktigt, då den gröna variationen av kvarts rätta namn är prasiolit.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0