Ädelmetall
Platina
3 min läsning

Vad är platina?
Platina (platinum på engelska) är ett grundämne och brukar räknas som den mest exklusiva och dyrbara ädelmetallen av alla. Den årliga produktionen av platina är omkring 130 ton, medan det utvinns över 2 000 ton guld varje år. Platina är ett populärt material i smycken, framför allt i vigsel- och förlovningsringar. Samtidigt används mer än hälften av all platina inom tillverkningsindustrin. Inte minst vid fordonstillverkning där man ofta använder platina i katalysatorer till förbränningsmotorer.
Vad är priset på platina?
Platina är dyrt. Vanligtvis brukar platinapriset ligga flera gånger högre än guldpriset. Detta beror på dess sällsynthet och de komplexa processerna som krävs för att utvinna och bearbeta den. Platina pris per gram kan fluktuera beroende på efterfrågan och utbud, men generellt sett är platina ett av de dyraste ädelmetallerna.
Vad används platina till?
Platina används på en rad olika sätt. Det är mest känt för sin användning i smycken, där det används för att skapa exklusiva ringar, halsband, örhängen och armband. Platina används också inom bilindustrin, där det är en viktig komponent i katalysatorer för att minska utsläpp från fordon.
En annan stor användning av platina är inom medicin. Det används för att tillverka medicinska instrument, tandproteser och i vissa läkemedel, särskilt cancerbehandlingar. Dess biokompatibilitet gör det till ett bra alternativ för användning i kroppen.
Platina stämpel
När du köper smycken i platina, är det vanligt att de är märkta med en platina stämpel, som ofta är “PLAT” eller “PT” följt av en siffra, till exempel 950. Detta anger renheten på platina, där 950 betyder att smycket är tillverkat av 95% platina och 5% andra metaller.
Vilka egenskaper har platina?
En av platinas mest imponerande egenskaper är dess densitet. Platina har en högre densitet än många andra metaller, vilket gör att den känns tung och solid. Detta bidrar också till dess hållbarhet, eftersom den inte korroderar eller slits lika snabbt som många andra metaller. Platina är även allergivänlig, vilket gör att det används i smycken för personer med känslig hud.
Platina är också känt för sin motståndskraft mot oxidation och hög temperaturtålighet, vilket gör det till ett populärt val inom industrin, där höga temperaturer och korrosiva ämnen kan vara ett problem.
Historian bakom platina
Platina har använts av ursprungsbefolkningar, framför allt i Central- och Sydamerika i flera tusen år. Men det var först på 1700-talet som någon studerade platinan närmare ur ett vetenskapligt perspektiv. Svensken Henrik Teofilus Scheffer vid Kungliga Myntverket var den förste att slå fast att platina var en självständig metall och ett grundämne.
Det var först under 1900-talet som man lärde sig att använda platina på ett kostnadseffektivt sätt. Anledningen är att platina är väldigt hårt och svårt att bearbeta. Dessutom smälter platina först vid riktigt höga temperaturer, smältpunkten är 1772 grader och den börjar koka först vid 3827 grader.
Platina är omkring dubbelt så hållbart som guld och väldigt korrosionsbeständigt, det går inte ens att lösa upp i saltsyra. En annan fördel är att metallflisor inte lossnar från platina när den repas. Ingen platina förloras alltså.

Låna pengar med värdesaker som säkerhet
I 140 år har Sefina hjälpt till att omvandla oanvända värdesaker till pengar i plånböcker. Varmt välkommen in till din närmsta butik för en gratis värdering.