Vi har lyssnat på er, och som ett led i vårt arbete med att fortsätta vara Sveriges modernaste pantbank, lanseras nu vår nya hemsida som är snabbare, snyggare och mer användarvänlig än någonsin.
Under våren väntas fler exklusiva tjänster och uppdateringar.
Ädelstenar
Onyx
10 min läsning
Vad är onyx?
Onyx har varit ett populärt materialval i smycken, konsthantverk och prydnadsföremål ända sedan antikens dagar. Onyxen är, precis som sin släkting agat, en bandad ädelsten som består av mineralet kalcedon. Att onyx är bandad betyder kort och gott att den har en skiktad struktur och består av parallella lager. Lagren skiftar ofta i olika färger och nyanser, vilket ger onyxen ett unikt utseende.
Många förknippar onyx med färgen svart men den förekommer i alla möjliga färgkombinationer och nyanser. Svart är faktiskt den minsta vanliga färgvariantionen. Det är nämligen sällsynt att naturlig onyx innehåller ett solitt och helt svart lager som är tillräckligt tjockt för att räcka till större ädelstenar och föremål.
Onyx – förekomst och brytplatser
Onyx förekommer över hela världen och bryts i många länder. De största fyndplatserna för onyx som håller ädelstens-kvalitet är Argentina; Australien; Brasilien; Kanada; Kina; Tjeckien; Frankrike; Tyskland; Indien; Indonesien; Madagaskar; Ryssland; Storbritannien; USA; Uruguay och Jemen. De största fyndigheterna av svart och svart-vit onyx finns i Indien och Sydamerika.
Onyx formas, till skillnad från stenar som granit och marmor, inte långt nere i berggrunden utan relativt nära markytan. Onyx bildas i grottor och andra håligheter i berggrunden, främst i kalksten men den kan även formas i vulkanisk sten. Den viktigaste förutsättningen är dock är att det finns en vattenkälla i närheten. Man kan rentav säga att onyxen är sprungen ur vatten.
Onyx uppstår när grund- eller källvatten vatten letar sig in i grottor och hålrum i berget, ofta genom att droppa ner från stalaktiter och stalagmiter i grottans tak. Vattnet dunstar sedan bort, men kalciumkarbonat, mineraler och andra ämnen som följt med vattnet blir kvar och bildar ett skikt av kalcedon, en variant av mineralet (kvarts).
Kalcedonet är ett kryptokristallint mineral, vilket betyder det består av extremt små kristaller och kan ha en oregelbunden struktur. De distinkta lagren som utmärker onyx uppstår eftersom vattenflödet och den mineralblandning det för med sig varierar över tid.
Rent kemiskt är agat och onyx samma sak, de består av kalcedon. Det är endast lagrens form som skiljer dem åt. Agat har kurvade lager medan onyx har helt plana lager.
Onyxens karaktäristiska färgskiftningar kommer från föroreningar och inslag av andra mineraler men också från variationer i kalcedonets mineralstruktur. Den vanligaste färgen på onyx som uppstått naturligt är en varmt gul eller svagt orange nyans, som kommer från inslag av järnoxid.
Onyx förekommer i många varianter och färgkombinationer, men det är tveklöst den svarta och svart-vita variant som är mest känd, eftertraktad och värdefull. Onyx som till största delen är svart kallas ofta arabisk onyx eller kort och gott äkta onyx. Helt svart naturlig onyx är dock extremt sällsynt.
Onyx – kemiska egenskaper:
Kemisk formel: SiO2
Består av: silikondioxid
Hårdhet: 6,5 -7 på Mohs skala
Färg: svart, brun, röd, vit grå, grå-blå och grön
Kristallstruktur: trigonal (sub-system of hexagonal)
Lyster: vaxig eller glasaktig (när den är slipad/polerad):
Transparens: kan vara både transparent och opak
Brytningsindex: 1,54-1,66Densitet: 2.6 – 2.65 g/cm3
Klyvning: ingen (tålig)
Onyx – Historik och användning
Onyx har varit en del av vår mänskliga kultur länge. Onyx nämns flera gånger i Bibeln och användes flitigt i antika Egypten redan under den andra dynastin (som började 2 800 år före vår tideräkning) i husgeråd som dryckeskärl och skålar. I modern tid fick onyx ett populärt uppsving under perioden från mitten av 1800-talet till 1920-talet och började användas flitigt. Inte minst i inredning och designföremål. Hôtel de la Païva i Paris, som uppfördes från 1856 and 1866, är världsberömt för sin uppseendeväckande décor som är utsmyckad med stora mängder gul onyx.
Onyxen var också ett populärt materialval för skulpturer och inredning i art deco-stil, en konstinriktning som nådde sin höjdpunkt under 1920-talet. En konstnär med stark förkärlek för onyx var den tyske skulptören Ferdinand Preiss som var känd för att gärna använda brasiliansk grön onyx i sina skapelser.
Under den viktorianska eran var onyxen starkt förknippad med just sorg. När den engelska drottningen Viktorias man, prins Albert, dog 1861 bar den sörjande regenten uteslutande smycken med svart onyx och andra mörka ädelstenar.
Olika typer av onyx
Onyx marknadsförs under flera olika namn och har också kallats olika saker under olika perioder. Det råder faktiskt fortfarande viss begreppsförvirring, en del räknar till exempel även agat som typ av onyx och kallar den också för det. Agat består mycket riktigt precis som av kalcedon, det är egentligen bara lagrens form som skiljer dem åt. De allra flesta ser dock agat och onyx som två separata ädelstenar.
De olika namnen för onyx vi listar nedan refererar till onyx i olika färgkombinationer. Samtliga varianter består av kalcedon och de är bara färgerna och färgkombinationerna som skiljer dem åt. Men eftersom det är vanligt att onyx säljs under de här namnen kan de vara bra att känna till.
Sardonyx
Sardonyx består som all annan onyx av kalcedon. De olika namn avser bara onyx i olika färgkombinationer. Sardonyx har en brun basfräg med färgade band/lager i olika nyanser av rött. Sardonyx är förhållandevis och tillhör de billigare varianterna av onyx.
Karneol onyx
karneol har en röd basfärg med band i ljusare färger som vitt eller grått. Blandningen av rött och vitt ger karneol onyx ett väldigt tilltalande utseende och därför används materialet ofta i smycken och inredningsföremål.
Niccolo onyx
Niccolo onyx har ett väldigt tunt övre lager som täcker stenen. Det gör att det undre lagret skiner igenom, vilket ger stenen ett unikt utseende. Niccolo onyx är ofta grå, grå-.blå eller blå.
Svart onyx
Svart är den färg som är starkast förknippad med onyx. Många känner inte till att onyx kommer i många olika färger och färgkombinationer och att helt svart onyx är extremt sällsynt. Merparten av den svarta onyx du kan köpa på marknaden idag är tvärtom färgad på kemisk väg.
Onyx består som vi sett av flera sammansatta lager. Ibland är ett eller flera av dess lager svarta. Det är det som är äkta svart onyx. Det svarta lagret är dock i regel väldigt tunt och räcker i de flesta fall inte för att frigöra en större ädelsten eller för att skapa större konstföremål. Eftersom det är så sällsynt är helt svart naturlig onyx särskilt värdefullt, och utan tvekan den dyraste varianten av onyx. Svart onyx är ett väldigt populärt material i urtavlor i exklusiva klockor.
Arabisk onyx
Näst mest känd efter helt svart onyx är svart-vit onyx, alltså onyx med svart bas och vita band. Den kallas också arabisk onyx och är tveklöst en av de mest populära varianterna av onyx. Arabisk onyx används ofta i smycken som broscher och kamésmycken.
Hur mycket kostar onyx?
Jämfört med mer exklusiva ädelstenar som diamanter, smaragder och rubiner är onyx billigt. Priset för onyx kan dock skilja sig åt rejält mellan olika exemplar, beroende på färg, slipning och storlek. Generellt är den svarta onyxen mest värdefull, det är tveklöst den mest eftertraktade varianten av ädelstenen och är dessutom väldigt sällsynt.
Som med de flesta ädelstenenar så påverkas priset beroende på om stenen behandlats eller färgats. Prisskillnaden mellan behandlad och obehandlad onyx är emellertid inte radikal. Anledningen är att merparten av den onyx som finns på marknaden är färgad. Om inte annat anges kan du alltid förutsätta att en onyx är färgad, särskilt om den är svart.
Onyx i klassiska ädelstensslipningar som facettslipning är så gott som alltid mer värdefullt än cabochon- och pärlslipad onyx. Priset per carat kan variera från alltifrån omkring 10 kronor upp till 5 000 kronor för svart onyx av hög kvalitet. Priset kan stiga ytterligare om stenen bearbetats och/eller slipats på ett avancerat och konstnärligt sätt. Samma sak gäller om stenen ingår i ett exklusivt smycke.
Onyx i smycken
Eftersom onyx är hård och tålig sten, med en sjua på Mohs hårdhetsskala, passar den i de flesta typer av smycken även sådana som bärs dagligen. Onyx, särskilt svart-vit onyx, gör sig bra i kombinationen med guld och andra ljusa ädelmetaller. Den passar utmärkt i kombination med andra ädelstenar i smycken som armband, halsband och broscher.
Kombinationen ger en slående konstrast som gör att de övriga ädelstenar glänser lite extra.
Onyx är också ett populärt materialval för urtavlor i exklusiva klockor. Rolex har lanserat ett flertal modeller med urtavla i svart onyx genom åren. De mest kända exemplen är förmodligen den klassiska dressklockan Rolex Cellini och presidentklockan Rolex Day-Date i guld.
Så sköter du om onyx och onyx-smycken
Onyx är tåligt och relativt okomplicerat att sköta om och förvara. Har du smutsiga smycken med onyx kan du rengöra dem med en mjuk borste, som en helt vanlig tandborste, och lite varmt vatten. Torka sedan bort eventuell kvarvarande vätska med en torr trasa. Men än så behövs inte.
Kom ihåg att du inte blir av med skador på onyxen genom att borsta stenen, repor är permanenta. För att undvika repor rekommenderar vi att du förvarar onyxsmycken separat från andra smycken. Om onyxsmycket försvaras tillsammans med smycken som innehåller ädelstenar i hårdare material som diamant och rubin riskerar du att både stenen och smycket repas.
Diamant, rubin, safir och alla ädelstenar som består av beryll (smaragder), korund, topas och spinell är hårdare än onyx och kan därför repa den. Omvänt kan onyx repa ädelstenar med lägre hårdhetsgrad som opaler, bärnsten, turkos, pärlor och lapis lazuli.
Du bör också att undvika att utsätta onyx för hushållskemikalier som ammoniak och andra starka rengöringsmedel, då de kan missfärga stenen och göra den matt. Använd inte heller ultraljudstvätt (om du nu har en sådan). Onyx är hårt men förhållandevis skört och kan spricka om den utsätts för de frekvenser en ultraljudstvätt avger.
Tvätta inte onyx och onyxsmycken med tvål, diskmedel eller såpa. Vanlig tvål kommer inte att skada själva onyxen. Däremot är en stor andel av den onyx som finns på marknaden färgad och kemiskt behandlad för att göra sten så blank och glansig som möjligt. Om du rengör behandlad onyx kan färgen och ytbehandlingen släppa, vilket kan leda till att stenen blir missfärgad, matt och fläckig.