De första armbandsuren 

Det sägs att det första armbandsuret tillverkades år 1810 åt Napoleons syster Bréguet, uren var då avsedda att användas av kvinnor som saknade plats för fickur. Under första världskriget blev armbandsur populära bland militärofficerare med då det var praktiskt att ha uret på sin arm istället för i sin ficka. Efter kriget började armbandsur massproduceras och nå ut till en allt bredare publik.


Idag är armbandsuret fortfarande populärt och det finns många olika varianter att välja bland – allt från digitala till traditionella analoga armbandsur.

Vad är en automatisk klocka?

En automatisk klocka drivs utan batterier, den har ett urverk som istället drivs av en rörelse. Så länge du bär klockan behöver den alltså inte vridas upp det på grund av rotor som rör sig i klockan som i sin tur drar igen en drivfjäder. Rolex klockor är så gott som alltid automatiska. 

Vad är en manuell klocka?

En manuell klocka syftar ofta på en manuell teknik, det betyder att man måste dra upp klockan dagligen för att den ska fungera. Till skillnad från automatisk som istället gör det med hjälp av din rörelse.

Vad är en kvarts/quartz-klocka?

Kvarts eller Quartz är klockor som drivs av bergskristall. Det är alltså mineralet kvarts som driver batteriet i klockan. Kvartsklockor behöver mer sällan ställas om i jämförelse med manuella och automatiska klockor, då den inte innehar samma typ av konstruktion.

Kvartsur är bland de vanligare typerna och går att hitta billigt i jämförelse med automatiska urverk, just för att de är enklare att tillverka.

Alla ovanstående är mekaniska klockor.

Digitala klockor

En digital klocka är oftast en klocka som visar tiden med en digital display. Under 80-talet var digitala armbandsur väldigt populära och har kommit och gått i trender sedan dess.

Vad är skillnaden på en kronograf och en kronometer?

En kronograf är ett ur för tidtagning med stoppur, det är vanligt förekommande i kombination med armbandsur där tidtagningen inte påverkar den övriga tiden. Märken som Omega, Breitling, TAG Heuer och även Rolex är kända för sina kronografer och har många klassiska modeller som inte bara är otroligt välbyggda utan även är goda investeringar.

Kronometer hänvisar till en klocka med hög precision, den är så pass okänslig att den kan användas i astronomisk navigation. Tidigare användes de ofta till sjöss på grund av dess tålighet.

Det är inte ovanligt att man blandar ihop dessa två uttryck men som beskrivningen säger ovan rör det sig om två helt skilda funktioner.

Letar du efter ett armbandsur? Hos Sefina hittar du ett varierat utbud av klockor. När ett armbandsur lämnas in till oss kontrollerar vi alltid att klockan är äkta, har certifikat och sin originalförpackning. Vi har experter inom varje område och klockor är inget undantag.

 

Du kan värdera din klocka hos oss helt kostnadsfritt om du undrar över dess värde eller har frågor. Om du vill låna pengar på dina värdesaker så hjälper vi dig att lägga upp ett lån efter värderingen. 

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0