Guldklockan – Symbol för framgång och uthållighet
Guldklockor är värdefulla. Bara materialvärdet i en guldklocka gör den till något utöver det vanliga. Men guldklockor har också ett stort symbolvärde och en lång tradition där guldklockor representerar framgång, status och långsiktiga prestationer.
Inom företagsvärlden, fackföreningar och andra organisationer har en jubileumsklocka i guld länge varit en symbol för lång och trogen tjänst. Många organisationer gav långvarigt anställda en guldklocka som avskedsgåva vid pension eller någon annan milstolpe. Svenska statsanställda fick tidigare en guldklocka efter 30 års anställning.
Guldklockan är också en statussymbol. Det är inte för inte som just Rolex Day-Date i guld är nära förknippad med amerikanska presidenter och till och med kallas “presidentklockan”. I stort sett alla moderna amerikanska presidenter har vid något tillfälle burit den berömda guldklockan som lanserades 1956. Det kanske mest mytomspunna exemplaret är den Rolex Day-Date i guld som Marilyn Monroe gav John F. Kennedy.
Guldklockor och karat
Den vanligaste definitionen av en guldklocka är en klocka där boetten består av 14K eller 18K guld. Klockor som endast har guldpläterad finish räknas alltså inte som äkta guldklockor.
Många guldklockor kommer även med armband och övriga detaljer i guld. I många fall är boetten i guldklockor ganska tunn. Eftersom guld är en ganska mjuk metall är guldklockor överlag mer ömtåliga än klockor i stål och andra hårdare metaller som stål och titan.
Vad är en guldklocka värd?
Guldklockor behåller i regel sitt värde över tid, oavsett om själva modellen är eftertraktad eller inte. Samtidigt finns det stora prisskillnader.
En Rolex Submariner helt i guld kostar en bra bit över 300 000 kronor ny medan en enklare modell i 18K från Tissot går att få för omkring 10 000 kronor. Vad en specifik guldklocka är värd beror på både mängden guld i klockan och förstås på märke och modell.