Putsa mässing - Så gör du din mässing skinande ren igen
Tillbaka

Putsa mässing

– Så gör du din mässing skinande ren igen

Bestick, ljusstakar och brickor i mässing har en särskild charm och lyster. Särskilt om de har lite patina. Men smutsig mässing är inte kul. I den här guiden delar vid med oss av våra bästa knep för att rengöra mässing.

Putsa mässing snabbt och effektivt

Mässing ett klassiskt, slitstarkt och framför allt vackert material som hängt med länge i vår kultur. De flesta av oss har flera mässingsföremål hemma. Ett par ljusstakar, ett bestickset eller kanske rentav ett blåsinstrument.

Förr i tiden kallades mässingen fattigmansguld på grund av sin guldliknande och skimrande gula färg. Och visst finns likheten där. På nära håll ser du naturligtvis skillnaden mellan äkta guld och vanlig mässing. Men det betyder inte att mässingen är mindre vacker. Tvärtom.

En välputsad kastrull i mässing.

Gamla och väl inslitna föremål i mässing har ofta en unik patina och karaktär. Tillsammans med materialets inneboende lyster ger det mässingsföremål en gnistrande men samtidigt rustik charm som är svårslagen. Att mässing är avsevärt billigare än guld gör inte saken sämre.

Mässingens historia i korthet

Gamla föremål i smustig och ärgad mässing.

Mässing är en av våra äldsta legeringar (blandning av olika metaller). De tidigaste spåren av mässingsliknande legeringar daterar ända tillbaka till 4000 år före vår tideräkning. I Sverige startades det första mässingsbruket redan 1571 i Vattholma.

Sedan dess har mässingen haft en given plats i våra hem och inom många olika specialområden. Som exempel kan nämnas att de flesta blåsinstrument och trumcymbaler tillverkas av just mässing.

Mässingens många glansperioder

Mässingen har haft flera storhetsperioder. Den var ett oerhört populärt material i inredningsprylar under 70-talet. Under det glada sjuttiotalet var det vanligt med saker som soffbord, lampor, krukor och till och med sängstommar i mässing.

På senare år har materialet gjort en sentida och storstilad comeback. Runt 2014 var den senaste mässingstrenden som hetast. Då syntes mässingsföremål och -attiraljer i alla de glansiga trendmagasinen och inredningsbutikerna.

Nu har kanske den värsta mässingshaussen lagt sig. Men det finns ingen anledning att byta ut dina prylar i mässing för det. De har ju inte blivit mindre vackra bara för att trendtyckarna fått något annat på hjärnan.

Dessutom får mässing som använts i några år en charmig patina och blir bara snyggare med åren. Men det är under förutsättning att du tar hand om dina mässingsprylar och rengör dem vid behov.

Vad är ärg?

Man håller smutsig saxofon av mässing
Visst är mässing vackert. Det enda kruxet är mässing som står framme och utsätts för matos, smuts och kemikalier lätt blir smutsig, fläckig och värsta fall angripen av ärg.

Som allt annat behöver mässingen rengöras med jämna mellanrum för att återfå sin ursprungliga glans och lyster. Men ärgen kan ibland vara knepig att få bukt med.

Ärg är en grön beläggning som ofta uppstår på föremål som innehåller koppar. Eftersom mässing till stora delar består av just koppar blir de flesta mässingsföremål ärgiga för eller senare. Ärgen uppstår när mässingen utsätts för olika ämnen och kemikalier som finns i luften.

Eftersom mässing innehåller 65-70 procent koppar (resten är nickel) är risken att mässingsföremål förr eller senare blir ärgiga stor. Om du har mässingsprylar som blivit ärgiga gäller det att få bort missfärgningarna och fläckarna innan de sprider sig. Sätter sig ärgen ordentligt blir du tvungen att avlägsna den med stålborste eller sandpapper. Då är risken stor att du oavsiktligt repar eller förstör den fina ytan på din mässingspryl.

Rengöring av mässing 

Så vad ska man göra när mässingen blivit smutsig och/eller missfärgad av ärg? För det blir den förr eller senare om föremålen står och framme och används regelbundet. Lyckligtvis finns det flera effektiva knep för att rengöra mässing som är både effektiva, enkla och relativt snabba.

Här går vi igenom våra favoritmetoder för att putsa mässing och göra den skinande ren och vacker igen. Självklart har vi valt ut de mest miljövänliga metoderna, du slipper alltså giftiga kemikalier och dyra rengöringsmedel.

Tips innan du putsar din mässing:

Kolla att det verkligen är mässing

Innan du sätter igång bör du försäkra dig om att föremålet du vill göra rent verkligen består av mässing och inget annat. Ett smart knep är att plocka fram en magnet (en vanlig kylskåpsmagnet går utmärkt) och hålla den mot föremålet. Om magneten fastnar på föremålet är det inte mässing, i varje fall inte ren mässing, och inte heller guld.

Mässing (och guld) är nämligen inte magnetiskt så magneten ska inte fastna på föremål som innehåller ren mässing. Om magneten fastnar består föremålet förmodligen av någon annan metall som är pläterat med mässing. Sådana finns även om det är vanligare att man pläterar billiga metaller med mer exklusiva sådana som guld eller silver.

Om du har ett föremål som är pläterat med mässing ska du inte polera eller putsa med något som har en slipande effekt. Undvik även vanliga mässingsrengöringsmedel, de kan nämligen slita bort pläteringen, ta bort glansen och göra föremålet trist och glåmigt för alltid. Så var försiktig.

Är du osäker eller rädd att skada mässingen kan du börja med att putsa en liten del av föremålet, exempelvis undersidan på en ljusstake. Då ser du om putsningen fungerar och även om du lämnar repor eller missfärgningar.

– Fem fiffiga knep som gör mässingen skinande ren:

1. Putsa mässing med ketchupmetoden

Ketchupmetoden är ett klassiskt hemmaknep för att rengöra missfärgade metaller. Vi har tidigare berättat om den här metoden i vår artikel om hur man rengör silver. Ketchupmetoden funkar emellertid precis lika bra för att rengöra mässing.

Allt du behöver är lite ketchup och två trasor. En att gnugga in ketchupen med och en att torka av föremålet med när du är klar. Häll en rejäl klick ketchup på en mjuk trasa och gnugga därefter in all mässing med ketchupen.

Låt syran i ketchupen (den är sur) verka i cirka 30 minuter (ibland kan det ta upp till en timme). Skölj sedan mässingen under ljummet vatten och torka den torr med en mjuk trasa.

Du behöver:

 1. Ketchup
 2. En trasa eller svamp att gnugga in ketchupen med
 3. En torr trasa att torka mässingen med när du är klar

2. Putsa mässing med vinägermetoden

Vinägermetoden är ett gammalt och lite mer obskyrt knep för rengöring och puts av mässing. Metoden fungerar i grund och botten på samma sätt som ketchupmetoden och är minst lika effektiv. Det är syran som finns i både vinägern och ketchupen som löser upp smutsen. Ren vinäger är surare än ketchup och verkar därför snabbare.

Så här gör du:

Häll en deciliter vinäger i en skål. Tillsätt en halv tesked salt och blanda i mjöl så att du får en jämn smet. Applicera vinägersmeten på mässingen med en trasa eller svamp. Låt verka i minst en timme.

Därefter sköljer du rent med varmt vatten och torkar med en torr trasa.  Mässingen kommer bli skinande ren och fri från missfärgningar och du riskerar inte att repa den.

Du behöver:

 1. 1 dl vinäger
 2. Mjöl
 3. Salt (en halv tesked)
 4. Två trasor

3. Putsa din mässing med salt och citron

Ett annat klassiskt gammalt husmorsknep för att rengöra mässing är att använda citron och salt. Här finns två vägar att gå. Enklast är att dela en citron på mitten (kom ihåg att ta bort kärnorna). Därefter häller du salt på fruktköttet. Sedan gnuggar du citronen mot mässingen tills den blir ren.

En annan variant är att pressa citronsaft i en skål och hälla i en tesked salt. Blanda tills saltet löser sig helt i citronsaften.  Därefter tar du en trasa, doppar den i lösningen och applicerar på hela mässingsföremålet.
Låt mixen verka i 20 till 30 minuter. Skölj sedan rent med vanligt vatten och torka mässingen torr med en mjuk trasa.

Du behöver: 

 1. Citron
 2. Salt (en halv tesked)
 3. Två trasor

4. Rengör mässingen med citron och bikarbonat

Att putsa mässingen med citron och bikarbonat (bakpulver) är en annan effektiv metod. Du kan precis som med citron- och salt metoden antingen dela en citron på mitten och hälla på bikarbonat eller göra en mix av ingredienserna i en skål. Vi föredrar den senare varianten.

Så här gör du:

 1. Krama ur en citron i en skål (en halv citron räcker till mindre föremål).
 2. Häll i en tesked bikarbonat. Vänta tills det slutat fräsa och bubbla.
 3. Blanda tills allt bakpulver är upplöst.
 4. Ta sedan en mjuk trasa och applicera mixen på mässingen. Om mässingsföremålet är väldigt smutsigt kan du behöva göra om processen flera gånger.
 5. Skölj mässingen i ljummet vatten.
 6. Torka och finputsa med en mjuk trasa.
 7. Klart!

5. Varmt vatten – Rengör mässingen helt gratis

Att rengöra mässing med varmt vatten är ett enkelt, effektivt och helt gratis knep. Det funkar särskilt bra på ljusstakar som täckts av stearin men också på andra föremål som blivit smutsiga av t. e.x matrester och annat köksspill. 

Så här gör du:

 1. Koka upp vatten i en stor kastrull och dra av från plattan.
 2. Pilla bort de värsta stearinklumparna med fingrarna. Skrapa inte med en kniv eller något annat metallföremål, då riskerar du att repa mässingen.
 3. Sänk ner mässingen i det varma vattnet.
 4. Fiska upp mässingen och putsa den ren med en svamp eller trasa. Du behöver en handduk eller extra trasa att hålla mässingen med eftersom den kommer bli varm.
 5. Doppa och putsa mässingen igen om den inte blir ren på första försöket.
 6. Finputsa med torr trasa.
 7. Klart!

 

Tänk på detta om du har polerad eller borstad mässing

Om du har föremål i borstad  mässing kan det vara knepigt att putsa mässingen utan att den blir flammig eller fläckig.  Vi rekommenderar därför att du putsar mässingen med vanligt vatten eller ett vattenbaserat rengöringsmedel. Torka noga när du är klar för att undvika att mässingen blir fläckig.

 

LÅNA PENGAR MED DINA VÄRDESAKER SOM SÄKERHET

Behöver du snabba pengar? Vi erbjuder fördelaktiga pantlån med dina värdesaker som säkerhet. Du kan belåna allt från smycken, klockor och märkesväskor till mobiltelefoner, elektronik, musikutrustning. Värdera dina saker snabbt och smidigt online så återkommer vi med prisrekommendation och låneerbjudande.

tack!

Din pantbox är beställd, och du kommer snart att få ett bekräftelsemail.
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0:-
Totalsumma:
0:-
Continue Shopping
0