Kategorier

Rensa mina val
2
1
32
3
1
59
1
3

Visar av artiklar

VAD ÄR PALLADIUM? 

Palladium är en vitskimrande, vacker och värdefull ädelmetall som tillhör platina-familjen. Namnet palladium kommer från asteroiden Pallas som upptäcktes vid samma tid som metallen palladium. Palladium är ett grundämne med beteckningen pd i det periodiska systemet och liknar det besläktade ämnet platina.

Både platina och palladium har samma vita skimmer och silverliknande färg, och är vid första anblick väldigt lika varandra. Palladium är dock betydligt hårdare och lättare. Palladiumet har varit känt av människor länge men klassificerades som grundämne av den brittiske fysikern och läkaren William Hyde Wollaston först 1803.

Under senare år har palladium blivit ett allt mer populärt material i smycken och prydnadsföremål. Idag erbjuder många smyckestillverkare ringar och andra smycken i palladium. Men den största andelen av allt palladium som säljs på världsmarknaden används av tillverkningsindustrin.

Fordonstillverkare står mer omkring 50 procent av den årliga förbrukningen av palladium. Anledningen är att palladium står emot korrosion väldigt bra och därför används flitigt vid tillverkning av katalysatorer och andra fordonskomponenter.

 

PALLADIUM: EGENSKAPER

Palladium är helt silverfärgat och vitskimrande till skillnad från exempelvis vitguld som har en mer grå- och gulaktig ton (beroende på hur legeringen blandats).

En annan utmärkande egenskap hos palladium är att det är vitt rakt igenom. Om du skrapar ytan på en bit palladium så är det samma färg under repan. Något som inte är fallet med exempelvis vitguld, ett populärt och billigare alternativ till palladium och platina.

Palladium en väldigt hård metall (4,75 på Mohs hårdhetsskala), särskilt i jämförelse med guld. Något som också innebär att palladium är slitstarkt och tåligt, vilket på många sätt är bra egenskap hos smycken. Samtidigt innebär hårdheten att palladium är svårt att bearbeta.

Under första halvan av nittonhundratalet och ännu längre tillbaka hade man ännu inte tekniken som krävdes för att banka ut palladium till smycken på ett kostnadseffektivt sätt. Det gick men blev i regel väldigt dyrt.

Eftersom priset på palladium redan är högt (dyrare än guld) betydde detta att palladiumsmycken var utom räckhåll för de allra flesta konsumenter. Än idag saknar de flesta mindre smyckestillverkare resurserna som krävs för arbeta med palladium. Därför är det relativt ovanligt med svensktillverkade smycken i metallen.

VAD ÄR PALLADIUM – VIKTIG METALL I INDUSTRIN

 

Palladium har på senare år blivit ett allt mer populärt val i smycken. Många har upptäckt palladium som ett spännande och exklusivt alternativ till platina och vitt guld.

Men den största andelen av allt palladium används alltjämt i den klassiska tillverkningsindustrin. Palladium är nämligen en viktig råvara vid tillverkning av kretskort och processorer.

Blue Ray-spelare, mobiltelefoner, laptops, stereoutrustning och i princip all elektronik som behöver mikroprocessorer innehåller palladium (eller platina). Palladium är också en viktig vid tillverkning katalysatorer för bilar. Faktum är att fordonsindustrin står för omkring hälften av den årliga palladium-förbrukningen.

FYNDIGHETER  OCH TILLGÅNG

Palladium bryts på flera ställen i världen och förekommer i förhållandevis stora mängder i vårt grannland Finland. Den största andelen av världens palladium bryts dock i Ryssland och Sydafrika,  som tillsammans står för drygt 80 % av den årliga produktionen.

Ryska gruvbolag bröt under några år på 1900-talet, då efterfrågan på världsmarknaden var låg,  mycket palladium och har sedan länge ett stort lager överskottslager av metallen.

Flera bedömare tror dock att det ryska lagren är på väg att ta slut. Om efterfrågan på palladium ligger kvar på samma nivå som nu och de ryska lagren sinar kan priset komma att gå upp rejält. Om du är intresserad av att köpa palladium i investeringssyfte kan det vara klokt att ha detta i åtanke.

 

PALLADIUM & PLATINA – VAD ÄR SKILLNADEN? 

Palladium tillhör samma familj av metaller som platina. De är också ytligt sett väldigt lika. Som konsument kan det vara svårt att se skillnad på exempelvis en ring i platina och en i palladium. Tittar du riktigt noga kan man se en liten nyansskillnad på ren platina och palladium, även om det är svårt för ett otränat öga.

Det enklaste sättet att skilja de två ädelmetallerna åt är att känna på vikten på två smycken i samma storlek. Platina är nämligen betydligt tyngre än palladium. En platinaring väger märkbart mer än en palladiumring i samma storlek.

Många associerar tyngd med kvalitet och exklusivitet. Är du en av dem kan platina mycket väl vara ett bättre val. Platina är också en mer välkänd metall, och är idag den mest populära metallen i förlovnings- och vigselringar. I USA säger 80 % av blivande brudar att de föredrar platinaringar.

Den allra största fördelen med palladium gentemot guld är dess styrka. Palladium är betydligt mer stöttåligt än guld. I jämförelse med platina är står palladium emot repor och annat ytslitage bättre men platina är mer stöttåligt.

Samtidigt ska man tänka på att en stor andel av de smycken i platina och palladium som säljs i handeln inte består av ren metall utan av en legering. Det är alltså utblandat med andra metaller på samma sätt som exempelvis 18 karat guld som innehåller 75% guld, resterande 25% är en eller flera andra metaller. Egenskaperna hos ett specifikt smycke beror alltså på vilken legering som använts.

PALLADIUM – PRIS OCH EFTERFRÅGAN

Graf som visar prisutveckling för ädelmetallen palladium med en palladiumtacka i bakgrunden.

Det finns vissa tecken på att det ryska överskottslagret av palladium kommer att ta slut inom en snar framtid. Det betyder att merparten av allt palladium som efterfrågas kommer att levereras från ny brytning och produktion. Samtidigt tror många ekonomer att den växande kinesiska medelklassen kommer att köpa bensin- och hybridbilar i allt högre takt. Eftersom de bilarna innehåller katalysator kan efterfrågan palladium öka kraftigt inom relativt kort tid.

Om ovanstående stämmer pekar mycket på att priset på att palladium kan gå upp dramatiskt.  Ingen utanför den ryska statsledningen vet dock hur mycket palladium de har kvar i sina reserver eftersom man betraktar detta som en statshemlighet.

PALLADIUM  – DYRARE ÄN GULD

I december 2018 gick råvarupriset för palladium förbi guldpriset för första gången. Då steg kursen på ett uns palladium till 1 251 dollar samtidigt som guldet handlades för 1 238 dollar.

En anledning till det ökade priset på palladium är att fler bensinbilar sålts på senare år, i synnerhet efter den så kallade europeiska dieselskandalen (då det avslöjades att Volkswagen fuskat med uppsläppssifforna för sina dieselbilar).

Detta kan dock komma att ändras något när efterfrågan på rena elbilar går om efterfrågan på bensin- och hybridbilar som har katalysatorer med palladium.

Ett förbud av bensinbilar i ett större europeiskt land, vilket diskuterats i flera länder (däribland Sverige), skulle också innebära att efterfrågan och priset på palladium går ner.

Samtidigt tyder ingenting på att behovet av kretskort, där palladium i en viktig beståndsdel, är på väg att gå ner. Särskilt som behovet av mikroprocessorer också kommer att öka i takt med att allt fler produkter blir “smarta”. Mycket tyder alltså på att priset för palladium inte bara kommer att fortsätta vara högt. Det kan rentav bli ännu dyrare.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0