Pärlhalsband

Pärlor är eviga och det enda som varierar i trenderna är längden på halsbanden. Och faktiskt, det finns en  helt unik vokabulär för att beskriva längden på pärlhalsband.

Traditionellt så skulle en aftonklänning med en viss skärning kombineras med ett pärlhalsband av en viss längd. Idag är det inte lika petigt (eller så är det ännu petigare eftersom modehusen ofta har influerar hur vi ska bära våra accessoarer och smycken). Pärlhalsband görs dock fortfarande i de traditionella längderna så därför tycker vi att det kan vara bra att ha lite koll.

COLLAR 30-35 CM

Som namnet antyder så är längden sådan att halsbandet blir som en krage. Dessa är ofta flerradiga och sitter mycket tätt kring halsen.

CHOKER 35-42 CM

En choker ska givetvis helst inte kväva dig. En choker ska mer sitta där halsen slutar och nyckelbenen tar vid. Om du har ett hänge på halsbandet ska detta helst hamna mitt i halsgropen.

PRINCESS 43-49 CM

Princesslängd är den vanligaste längden på halsband, men brukar inte alltid nämnas i pärlcolliersammanhang. Denna längd passar till de flesta klädstilar. Enligt tradition så är faktiskt 18 tum den idealiska längden på ett pärlhalsband.

MATINEE 50-65 CM

Ett Matinee-halsband är längre och ligger strax över bysten. Passar både till arbete och fest.

OPERA 70-90 CM

Ett halsband i denna längd bar man tidigare till aftonklänningar. De senaste åren har de dock blivit mycket populära även till vardags, fast då mest i form av kedjor med hängen av olika storlekar. Ett halsband i Opera längd slutar ungefär vi bröstbenet precis under bysten.

ROPE & LARIAT 115 CM+

Detta är långa strängar med pärlor som viras eller knyts runt halsen efter smak och tycke. Rope-längden kan ha lås så att den går att delas upp i ett antal olika hals och armband. Ett Lariat har aldrig några lås. Under 1920-talet var dessa halsband mycket populära och bland societeten hade kvinnorna metervis av dessa halsband som under fester ofta gick sönder och spreds ut över dansgolven. Coco Chanels favorit var just sådana pärlhalsband.

Webbshop

Sugen på ett smycke med pärlor?

Vi har alltid halsband med både äkta och odlade pärlor.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0