VAD ÄR AGAT?

Ädelstenen agat är ett mineral som består av kompakt sammanpackad kalcedon, ett annat namn för kryptokristallin kiseldioxid, alltså en typ av kvarts. Agaten är uppbyggd av flera skikt som skiftar i olika färger och bildar vackra mönster. Agaten är nära besläktad med onyxAGAT: UTSEENDE

Agat är den mest populära och kända formen av polykristallin kvarts och används tack vare sitt utseende ofta i smycken.  En agat består av tunna skikt i olika nyanser och färger. Skikten liknar årsringarna på träd men är oftast mer oregelbundna till formen.

Agat är vanligtvis grå, röd, rosa eller brunröd men kan ha vilken färg som helst och vara både genomskinlig och opak. Grå agat är den vanligaste typen.

Agaten är lätt att känna igen med sina vågartade linjer och blandning av olika nyanser. Agaten är mjukare, eller rättare sagt mindre hård, än många andra ädelstenar, med sina 6,5 till 7 på Mohs hårdhetsskala. Av den anledningen är agater relativt enkla att bearbeta och slipa om till vackra former.

I jämförelse med andra populära ädelstenar är agaten billig. Man ska dock komma ihåg att vissa typer av agat, särskilt sådana där flera färger blandats till ett unikt mönster kan gå loss på en rejäl slant.

På grund av agatens karaktäristiska utseende och förhållandevis låga pris används den flitigt vid smyckestillverkning. Det finns ett brett utbud av smycken som halsband, berlocker och broscher  son är utsmyckade med agat.

AGAT I HISTORIEN

Agat är kulturhistoriskt sett en av de äldsta ädelstenar och har använts i mer än 3000 år. Agat finns i hela världen men de största fyndigheterna har gjorts i Indien, Brasilien, Skottland, Uruguay, Finland och Egypten. Tidigare var tysk agat vanlig men brytningen har upphört eftersom den tyska agaten kort och gott tagit slut.

Namnet agat kommer från platsen där den först upptäcktes Achates på Sicilien. Achates var ett forntida namn på floden Drillo. Där hittade den grekiske filosofen och tidige naturvetaren Theofrastos av en slump agat. Theofrastos beskriver ädelstenens egenskaper och utseende i sin bok “Om stenar” som skrevs år 315 före vår tideräkning.

I modern tid används agat oftast i smycken, inrednings- och designprylar men också i industrin. Bland annat används agaten som axellager i komplicerade mekanismer som klockor och andra komplexa mätinstrument.

Det är kombinationen av hårdhet och låg friktion mot metaller som gör agaten lämplig i komplicerade mekanismer.

 

SÅ BILDAS AGAT

Agat bildas på flera olika sätt.  Oftast bildas den i sprickor och mellanskikt i berggrunden där kisel och vätskor samlas och kristalliserats. Det är vanligt att färgämnen läcker in under bildningsprocessen vilket ger agaten spännande nyanser. Det händer också att agat bildas kring döda växter och djur som fossiliseras och helt enkelt blir agat.

Agaten består av olika ämnen som pressas samman. Eftersom de olika ämnena stelnar och kristalliseras i olika takt snabbt får agaten som avgränsade skikt som liknar årsringar. Agat stelnar dessutom utifrån och in. Det är därför inte ovanligt att agater är ihåliga eller har ett hålrum i mitten som innehåller vatten. Sådan agat kallas vattensten.

Agater kan finnas i olika typer av berggrund men är vanligast i vulkaniska stenar och så kallade metamorfa bergarter. Agat utvinns idag främst i Brasilien, Indien, Egypten, Skottland, Uruguay och Finland. Länge fanns stora fyndigheter i Tyskland, men de har tagit slut sedan många år. Tysk agat från tidigare brytning säljs dock fortfarande på marknaden.

Tysk agat är vanligtvis ljus och har lager i rosa, röda och bruna nyanser med ljusgrå mellanskikt. Den sydamerikanska agaten kommer oftast i  grå nyanser. Det är därför vanligt att den färgas innan den säljs och används till smycken, prydnads- och inredningsföremål.

 

OLIKA TYPER AV AGAT

En populär variant av agat är den så kallade bandagaten. En bandagat används ofta för att slipa fram intrikata mönster. Helt svart agat kallas för onyx trots att onyxen egentligen är en egen ädelsten med annan mineralsammansättning.

Vit agat kallas snökvarts. Det finns även blå agat och röd agat och många olika varianter av tvåfärgad agat som Sardonyx och karneolonyx. Andra populära former av agat är är fästningsagat, ruinagat, röragat och  ögonagat.

En av de mest populära varianterna heter Botswanaagat och förekommer precis som namnet antyder mest i Botswana. Blodsten eller heliotrop är en grönfärgad agat som innehåller mindre inslag, eller stänk av röd jaspis. Stänken påminner om blod och blodsten har ofta använts i religiösa ceremonier där de röda stänken symboliserar Jesus blod.

I smyckesindustrin är det vanligt att man färgar agat. Då används i regel genomskinlig eller ljusgrå agat.

Man ska komma ihåg att färgad agat är ömtålig och färgen kommer förr eller senare att nötas ner. I värsta fall försvinner färgen helt, risken för det är särskilt stor om agaten regelbundet utsätts för solljus. Om du har smycken som innehåller agat bör du därför förvara dem på ett mörkt ställe och inte låta dem ligga framme.

 

AGAT I INREDNING OCH DESIGN

De mönster som agatens skikt bildar gör den till ett populärt materialval i inrednings- och designprodukter. Agaten har på senare år blivit en trend inom inredning. Idag går det att köpa allt från skärbrädor, brickor till och med hela bord med skivor av agat. Flera företag säljer också affischer/posters som består av tunna skikt av agat.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0