Putsa silver – Tre snabba sätt för att rengöra silver

Putsa silver

– Så blir ditt silver skinande rent

Svart och smutsigt silver är aldrig roligt. Särskilt inte om du ska bjuda på middag och gästerna kommer snart. Men ingen fara på taket! Det finns flera fiffiga knep som gör ditt smutsiga silver skinande rent på nolltid. I den här artikeln går vi igenom våra favoritmetoder.

Silver är en vacker och flexibel metall som används flitigt inom industrin men också i smycken och prydnadsföremål. Välputsade silverföremål i gott skick är alltid vackra och har en särskild lyster som endast ädelmetaller har.

Men för att hålla silvret rent och skinande vackert behöver man putsa det ibland. Här går vi igenom hur du rengör ditt silver snabbt och smidigt utan att skada det.

Allting som används blir som bekant förr eller senare smutsigt. Silverföremål som används flitigt drar till sig vanligt smuts, damm, fettavlagringar och fingeravtryck.

Men det värsta problemet som gör ditt silver matt och trist är oxidation, vilket leder till silversulfid-avlagringar. Den vanliga smutsen är lätt att putsa bort men sulfid-avlagringarna är lite knepigare. Dem blir du inte av med med hjälp av en vanlig trasa.

Silver är också en smula besvärligt när det kommer till förvaring. Om du inte förvarar dina silverföremål som silverbestick invirade i silkespapper när du inte använder dem svartnar silvret snabbt.

Det svarta och gula som uppstår på silvret är oftast inte smuts utan sulfid- och svavelavlagringar som uppstår när silvret reagerar med just svavel och andra föreningar som finns i luften.

Värst blir sulfid-avlagringarna när silvret inte används utan när det ligger bortplockat i skåp eller kökslådor. Det är alltså bäst att använda silvret flitigt om du vill hålla det rent och fint.

Att silvret är lite mörkare på sina ställen behöver inte vara hela världen, lite patina ger bara silvret mer personlighet. Men helt svartnat silver är aldrig roligt.

Lyckligtvis är silver lätt att göra rent, och gör du rätt kommer det att bli skinande vackert igen. Det finns flera sätt att att putsa silver. Här listar vi några av de vanligaste knepen som gör ditt silver gnistrande rent.

 

Putsa silver – Tre metoder som gör silvret skinande rent

 

Aluminiummetoden

Ett gammalt husmorsknep för att rengöra silver som fungerar förvånansvärt bra. Aluminiummetoden är ofta det snabbaste sättet att rengöra silver och dessutom är det skonsamt mot både silvret och miljön. Något förenklat kan man säga att aluminiumet reagerar och suger åt sig den svarta silversulfiden genom en kemisk reaktion: en så kallad redoxprocess. Metoden fungerar, är relativt snabb och inget av silvret går förlorat.
 

Rengör silver med aluminium – Du behöver:

 • Aluminiumfolie
 • Bakpulver (eller bikarbonat)
 • En plastbunke eller glasform
 • Varmt vatten

 

Så gör du:

 1. Ta fram en bit aluminiumfolie och lägg den på botten i en plastbunke. Använd (helst) inte en kastrull eller annat kärl i metall.
 2. Placera dina silverföremål på folien. Se till att allt silver har kontakt med folien.
 3. Lägg i tre-fyra teskedar bikarbonat eller bakpulver i bunken.
 4. Häll på kokande vatten. Vattnet ska täcka både silvret och folien. Låt sedan blandningen stå i 10-15 minuter.
 5. Skölj av silvret med vanligt vatten.
 6. Putsa sedan med en mjuk trasa eller putsduk.

 

Hur lång tid det tar innan silvret är rent beror på hur mycket sulfidavlagringar som finns på föremålen. Vanligtvis räcker det med några minuter.

Det kan fräsa och bubbla lite under processen. Oftast går det väldigt stillsamt till, men var gärna var försiktig och skydda ögonen om du står i närheten när processen börjat för säkerhets skull.

Du kommer se hur hur det svarta oxiden/sulfiden försvinner från silvret samtidigt som aluminiumet blir svart i stället. Enkel kemi när den är som bäst!

PUTSA SILVER MED TANDKRÄM ELLER SILVERPUTS

Tandkräm, funkar det? Ja, helt vanlig tandkräm går alldeles utmärkt att använda för att putsa silver. Det är inte så konstigt som det låter. De flesta tandkrämer innehåller nämligen ett slipmedel (små plastkorn) som finns där för att nöta bort plack och matrester. Slipmedlet i tandkrämen fungerar likadant på silvret som på dina tänder.

Allt du behöver göra är att lägga en klick tandkräm på en trasa eller ännu bättre en tandborste och sätta igång och gnugga. Ta inte i för hårt, då riskerar du att repa silvret. Skölj sedan av tandkrämen och putsa därefter med en torr putsduk.

Om smutsen sitter riktigt hårt kan du behöva ett särskilt silverputsmedel. De flesta silverputsmedel som finns på marknaden innehåller utöver slipmedlet också en del kemikalier som ammoniak för att göra det ännu mer effektivt.

Dessa kemikalier kan vara milt frätande så var försiktig när du jobbar med silvret. Använd plasthandskar och akta ögonen om du väljer ett silverputsmedel som exempelvis Häxan.
 

Putsa silver med silverputs eller tandkräm – Så gör du:

 

 1. Plocka fram ett par mjuka trasor eller putsdukar. Häll på en klick tandkräm eller silverputs.
 2. Putsa noga varje silverföremål, ett åt gången.
 3. Tänk på att gnugga åt samma håll och i en rak rörelse. Om du gnuggar fram och tillbaka eller i cirklar kan du få fula repor eller oönskade mönster på silvret.
 4. Beroende på hur smutsigt silvret är kan du behöva byta trasa för att undvika att gnugga in redan borttagna avlagringar igen.
 5. Skölj av tandkrämen eller silverputsen med varmt vatten.
 6. Polera med ren trasa eller duk.

 

Nackdelen med silverputs är att det innehåller en hel del kemikalier som kan vara skadliga och inte heller är inte särskilt miljövänliga. Silverputs och tandkräm har också nackdelen att man riskerar att repa sitt silver om man gnuggar för ivrigt.

Hur gör jag om jag inte vill använda silverputs och inte har någon folie och bikarbonat hemma?  Då är ketchup ett alternativ….

PUTSA SILVER MED KETCHUP

Japp! Ketchup kan också användas för att putsa silver. Ketchupmetoden funkar överraskande bra så länge det inte är extremt mycket beläggning på silvret (då behöver man ha ett rengöringsmedel med slipmedel i).

Ketchupen är både miljövänlig och skonsam mot silvret då den inte innehåller något slipmedel. Du riskerar därför inte att oavsiktligt repa dina silverföremål. Men visst blir de blanka ändå.

Metoden fungerar eftersom ketchup är alkaliskt, alltså surt. Ketchup är nämligen ganska surt även om det flesta inte tänker på det eftersom de flesta sorter också innehåller stora mängder socker för att balansera upp sältan. De sura ämnena från tomaterna och ättikan som finns i ketchupen som reagerar med och löser upp sulfidavlagringarna.
 

Rengör silver med ketchup – Så gör du

 1. Lägg dina silverföremål i en skål eller bunke. Häll sedan på ketchup tills det täcker silvret. Ett alternativ är att applicera ketchupen på en trasa och gnugga in ett föremål åt gången.
 2. Låt silvret och ketchupen stå i 10-15 minuter.
 3. Flytta över smycken till en skål med varmt vatten.
 4. Putsa varsamt silvret med en mjuk borste, vanlig tandborste fungerar utmärkt.
 5. Skölj av silvret och putsa med en mjuk trasa.
 6. Fixat!

TÄNK PÅ DETTA INNAN DU PUTSAR VÄRDEFULLT ELLER ÖMTÅLIGT SILVER

Om du har antikt silver eller väldigt värdefulla och ovanliga föremål rekommenderar vi att du rådgör med en professionell silversmed innan du sätter igång med rengöringen. Äldre föremål kan vara ömtåliga och det är lätt att skada silvret om man putsar för hårt eller ivrigt.

Har du smutsiga föremål i mässing? Läs vår artikel om hur man rengör mässing enkelt och miljövänligt.

 

Vanliga frågor

Vill du veta mer om något speciellt? På vår FAQ besvarar vi era allra vanligaste frågor. Du är såklart även välkommen att kontakta oss direkt.

Låna online

Du är välkommen in med ditt föremål till någon av våra butiker! Vi gör en kostnadsfri värdering av ditt föremål och hjälper dig att lägga upp ett tryggt lån med låg ränta. Snabbt, säkert och tryggt.

Sälj guld

Har du guld hemma som du inte använder eller hellre vill förvandla till pengar? Då kan du sälja ditt guld med hjälp av Sefina.

tack!

Din vintagebox är beställd, och du kommer snart att få ett bekräftelsemail.
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0:-
Totalsumma:
0:-
Continue Shopping
0