Vi har lyssnat på er, och som ett led i vårt arbete med att fortsätta vara Sveriges modernaste pantbank, lanseras nu vår nya hemsida som är snabbare, snyggare och mer användarvänlig än någonsin.
Under våren väntas fler exklusiva tjänster och uppdateringar.
Vad kostar en vigselring?
En vigselring kan kosta precis hur mycket som helst. Köper du nytt kan priset ofta bli väldigt högt, särskilt om du vill ha äkta ädelstenar i din vigselring. Men ringen behöver inte kosta flera månadslöner. I vår vintage shop har vi ringar från ungefär 300 kr upp till 50 000 kr. Hos oss hittar du ringar för alla plånböcker.
Vilken modell är snyggast?
Många tror att en vigselring bara måste innehålla en eller flera diamanter, men det kan vara minst lika vackert med en safir eller smaragd. Dessutom finns det massor av sätt att slipa ädelstenarna för vigselringar. Sliptekniker om briljant-, dropp-, smaragd-, marquise- och prinsesslipning kan göra även enklare ädelstenar (och därmed ringen den sitter i) strålande vackra. Det finns massor av vackra vigselringar att välja på, men egentligen inget rätt eller fel. Välj en vigselring du själv tycker är vacker och trivs med. Det brukar bli bäst så.
Vilka är de vanligaste modellerna av vigselring?
En alliansring har flera små diamanter i ett band runt fingret. Ringtypen kom till Sverige runt 1930 som ett alternativ till den tidens vigselring som då mestadels var en slät guldring. Det finns helalliansringar där stenarna går hela vägen runt och halvalliansringar där de bara pryder en del av ringen.
Vilken typ av vigselring passar mig?
Ja, vem är du egentligen och vad kan du tänka dig att ha för all evighet utan att tröttna? För de allra flesta vill ha samma vigselring livet ut även om några gillar att smälta ner och göra nya inför jubileumsbröllop. Man kan se på vigselringen som en tatuering. Den ska vara något du känner dig hemma i och som visar vem du är. Eller vilka Ni är som par. Ibland brukar man kategorisera upp det som att man är den “klassiska” den “moderna” eller “glamourösa” bruden. Men vi tror mer på att ringen ska passa dig till vardags, inte bara din brudklänning och festkväll. Den ska vara något som symboliserar er union och som får dig att titta lite extra på ditt finger.
Är det vanligt att panta vigselringar?
Ja. Det går trender i vigselringar, precis som i brudklänningar. Förr skulle många bara ha en slät ring och inte massa “prål”, sen skulle man ha stora briljantslipade diamanter (solitär) som sedan byttes mot moderna lite “knasiga” modeller. På Sefina får vi in många vigselringar av massor av olika slag. Ibland lämnas de in som “byrålådsguld”, en gammal förlovning som sprack, ett äktenskap som avslutades. Ibland lämnas vigselringar in i affekt, någon vill tydliggöra sin brytning genom att “panta löftet”. Men ofta så lämnar många in gamla ringar för att få ut pengar för att köpa nya – antingen av oss direkt eller på något annat ställe. Vi säljer också diamanter så det är inte ovanligt att folk pantsätter en ring dom inte gillar för att köpa en sten att sätta in i en egendesignad ring.
Vilka vigselringar är trendiga just nu?
Om man nu vill gå efter trender så kan vi se att efterfrågan på hela alliansringar ökat. En ny alliansring i guld med diamanter kan ligga runt 15 000 kr i butik, men hos oss kan du hitta sådana för för nästan en nolla mindre. Roséguld är också i ropet och då med lite fina diamanter och/eller detaljer av vitguld. Något som också kommit mer och mer är ringar med olika stenar i, då oftast med diamanter och en sten i annan färg. Stenen i en fin vigselring kan vara allt ifrån citrin till safir och allt du kan tänka dig där emellan. Många gillar att ha sin månadssten eller någon annan sten som symboliserar något viktigt. Men om man ska sammanfatta en trend just nu så är det nog vigselringar med tunna skenor och färgade stenar som är hetast nu.
Tips – så väljer du vigselring:
- Tala gärna med en guldsmed och lär dig lite om olika stenar och fattningar.
- Hur tålig ska vigselringen vara? Hur ser din vardag ut?
- Har du redan en förlovningsring? Isåfall kan det vara bra om de passar ihop på fingret.
- Storleken på ringen bör vara så att du inte tappar den när du fryser och inte får ont när du är varm. Mät gärna fingret både kalla och varma dagar. En god idé kan vara att köpa en enkel silverring i den storleken du tror du har och ha den på dig för att känna efter.
- Tjockleken? Det går trender i hur tjock vigselringar ska vara. Men en grundregel är ändå hur den ser ut på just ditt finger. Har du korta fingrar kan det vara en idé att ha lite tunnare ring, annars kan det blir lite väl “stoppat”.
Vårda din vigselring
Många tror att diamanter är oförstörbara bara för att de är så hårda men det är fel. Vatten och såpa är bästa rengöringen och du diskar den med tandborste. Ha aldrig på dig vigselringen när du diskar i starka diskmedel eller i andra lösningar. Var också försiktig med stötar då faktiskt en diamant kan klyvas. Även guldet ska man vara rädd om och bör hållas rent. Be även en guldsmed titta så stenarna sitter fast ordentligt lite då och då. Sen när du inte använder din vigselring så ligger den bäst i smyckeskrinet. Lycka till – och grattis!