Silver

Nysilver

6 min läsning

Blogg och artiklar

Silver

Datum 22 december 2019
innehåll Felix

Blogg och artiklar

Silver

Datum 22 december 2019
innehåll Felix
Foto Förnamn Efternamn

Trots sitt namn har nysilver inget med riktigt silver att göra. Silver är ett grundämne och en ädelmetall med beteckningen ag i det periodiska systemet.

 

Det kan vara riktigt svårt att se skillnad på äkta silver och det avsevärt billigare nysilvret. Hos oss på Sefina Pantbank är det inte ovanligt att kunder kommer in med föremål i tron av de består av finaste sterlingsilver (silver med minst 92,5 procents renhet).

 

I många fall visar det sig dessvärre att smycket, bestick-setet eller ljusstakarna består av helt vanligt nysilver och följaktligen inte är värda så fullt så mycket som kunden hoppats på.

 

I vissa fall kan det även vara svårt för sakkunniga att se skillnaden med blotta ögat. Så hur gör man då för att skilja agnarna från vetet? I den här artikeln går vi igenom skillnaden mellan nysilver och riktigt silver och delar med oss av några fiffiga knep för att identifiera dem.

 

 

VAD ÄR NYSILVER?

Nysilver är en legering som vanligtvis består av koppar, zink och nickel alternativt mässing som pläterats med ett tunt lager äkta silver. Nysilver kallas Nickel silver och ibland även German silver på engelska.

Nysilver innehåller trots namnet och sitt extremt silvriga utseende inget silver alls. Det är nicklet som ger nysilvret sin karaktäristisk silveraktiga grå färg.

Nysilver behöver dock inte bestå av den ovannämnda blandningen. Faktum är att det inte finns några regler eller riktlinjer för vilka metaller nysilver ska bestå av. Nysilver kan alltså vara lite vad som helst. En vanligt förekommande metallblandning i nysilver är tre delar koppar, en del zink och en del nickel som därefter täcks med ett tunt lager äkta silver genom elektroplätering. Nysilver som är pläterat med äkta silver kallas ibland argentan eller alpacka.

 

 

HUR SER JAG SKILLNAD PÅ NYSILVER OCH ÄKTA SILVER

Om du har ett föremål och är osäker på om det består av äkta silver eller nysilver är den enklaste metoden att leta efter någon av de stämplarna som identifierar det som äkta. Om det inte finns någon stämpel kan titta på områden där föremålet är särskilt slitet. Om silvret nötts bort kan man ofta skymta en gulaktig ton under eftersom det underliggande nysilvret egentligen består av mässing.

Om föremål i pläterat nysilver graverats kan man ofta se den mässingsgula färgen i botten av gravyrspåren. Äkta silver är också avsevärt mjukare än nysilver som är mer stumt, så oftast kan du känna skillnaden. Om du fortfarande är osäker kan du alltid lämna in föremålet hos en metall- eller antikexpert eller hos oss på Sefina Pantbank. Vi erbjuder alltid kostnadsfri värdering.

 

 

STÄMPLAR FÖR SILVER

Det enklaste sättet att avgöra om ett föremål består av äkta silver eller nysilver är, som nämnt ovan, att titta på de stämplar som finns på föremålen. Äkta silver ska nämligen alltid ha stämplar som identifierar det som äkta silver.

Silverföremål som är tillverkat i Sverige kan ha upp till sex olika stämplar:

  • Tillverkarens egna stämpel – Alla bolag som tillverkar silverföremål i Sverige har en egen registrerad stämpel.
  • Ort- och ursprungsstämpel – Anger precis som namnet antyder var silvret kommer ifrån
  • Kattfoten – En kontrollstämpel som finns på allt svenskt silver.
  • Metallstämpel – Silver märks med beteckningen S.
  • Finhaltsstämpel – Anger hur mycket silver föremålet innehåller mätt i tusendelar. Sterlingsilver märks 925 och verksilver som används för exempelvis bestick märks 8300.
  • Årsstämpel – Anger när föremålet är tillverkat. Årsstämpel-systemet för silver består av en bokstav i alfabetet följt av en siffra från 2 till 11 (om silvret tillverkats före 1782 märks det enbart med en bokstav). Exempelvis ska ett silverföremål som är tillverkat 1783 vara  märkt A2, ett från 1884 F6 och ett från 2019 V11. Årsstämpel-systemet gäller även för guld.

Det här kompliceras något av att mycket utländskt silver helt saknar stämplar. Dessutom förekommer även falska silverstämplar på en del föremål. Att ett föremål har en välkänd silverstämpel är alltså ingen garanti för att det består av riktigt silver. Omvänt kan ett omärkt föremål mycket väl innehålla äkta silver.

 

 

STÄMPLAR FÖR NYSILVER

Nysilver saknar ofta stämplar då det inte finns några regler som säger att det måste finnas sådana på oädla metaller och legeringar. Däremot förekommer frivilliga stämplar som många tillverkare använder. En av de mest spridda stämplarna för nysilver är EPNS som är förkortning av Electro-Plated Nickel Silver. ENPS-stämpeln förekommer främst på silverföremål som tillverkats i USA och England.

I Sverige användes länge stämpeln Extra Prima Nysilver. Det är vanligt att äldre föremål i nysilver bär denna stämpel. Även stämplarna NS och ALP är vanliga på nysilver. ALP är en förkortning för alpacka och NS står för Nickel Silver eller nysilver på svenska.

 

 

VAD ÄR NYSILVER VÄRT?

Nysilver är i sig inte värt många kronor. I de allra flesta fall kan du räkna med att nysilvret inte är värt mer än helt vanlig mässing. Det brukar exempelvis gå att hitta ett äldre bestick-set om tio-tolv gafflar och knivar i nysilver för omkring 300-400 kronor.

Skillnaden i pris mellan äkta silver och nysilver är rejäl. Sterlingsilver/silver 925 kostar omkring 4 500 kronor kilot. Verksilver (som blandats ut till 83% renhet för att göra det hårdare) kostar runt 4000 kronor. Priset för mässing och olika varianter av nysilver ligger omkring 20 kronor kilot. Samtidigt kan nysilverföremål från eftertraktade kollektioner och populära fabrikat vara värda mer än vad materialvärdet ger vid handen.

 

 

LÄTT ATT LURAS AV DESIGN OCH KVALITET

Ibland kan det vara lätt att luras att tro att fina föremål är mer värda mer pengar än de egentligen är. Kom ihåg att även om ett föremål präglas av hantverksskicklighet och vacker design så behöver det inte betyda att det också består av ett dyrbart material. Ett föremål i nysilver eller annan metall med tunt lager pläterat silver kan vara mycket vackra och välgjorda. Samtidigt som ett tvättäkta silverföremål kan vara både trist och taffligt tillverkat.

Har du en pryl men är osäker på om den innehåller äkta silver? Hör av dig till oss – vi erbjuder gratis värdering i våra butiker.

 

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0