Blogg

Låna pengar utan inkomst

Publicerat 2019-07-02
av Sefina

De flesta behöver någon gång i livet teckna ett lån för att täcka en utgift eller finansiera exempelvis en ny bostad. Många av oss behöver också vid ett eller flera tillfällen ett lite mindre lån med kortare löptid.

Kanske har du fått en skada på bilen, en läcka i köket eller något annat som måste lagas. Kanske behöver du besöka tandläkaren akut eller står inför en annan kostnad som inte går att skjuta upp. Eller så har du råkat på en möjlighet att köpa någonting viktigt men har inte tillräckligt med pengar för att slutföra affären. Enkelt uttryckt. Du behöver få loss pengar. Snabbt.

För dig som inte har en fast anställning, driver eget, eller är projektanställd (vilket omfattar en allt större andel av befolkningen) kan det vara svårt att hitta lån till rimliga villkor. Men det är inte omöjligt – det finns flera alternativ som gör det möjligt att låna pengar utan inkomst. Här går vi igenom olika låneformer och berättar hur även du som inte har en fast inkomst kan låna pengar – utan att det behöver kosta skjortan.

Lån utan säkerhet med kort löptid

Idag finns det många lånealternativ att tillgå för privatpersoner. De senaste tio åren har marknaden för snabblån, alltså mindre blancolån (lån utan säkerhet) som ska betalas tillbaka inom relativt kort tid, formligen exploderat. Lånen är enkla att hitta på nätet och ansökningsprocessen är snabb och smidig. Oftast räcker det att fylla i sina uppgifter och signera med BankID, sen betalas pengar ut till ditt konto.

Det är också enklare att bli godkänd för det här lånen än vid motsvarande lån hos banken eller annat större låneinstitut. Ofta godkänner snabblåneföretagen sökanden som har betalningsanmärkningar sedan tidigare, förhållandevis låga inkomster eller låg kreditvärdighet av andra skäl.

Nackdelar med snabblån

Snabblån och andra krediter som är lätta att få och löper över kort tid kan vara ett alternativt för personer som har dålig kreditvärdighet. Om du exempelvis har låg inkomst eller skulder är dina möjligheter att få ett vanligt privatlån till goda villkor begränsade. Snabblån kan då framstå som det enda alternativet. Man ska dock komma ihåg att räntan på snabblån är väldigt hög i förhållanden till andra krediter. Det är därför de kallas högkostnadskrediter. Det blir helt enkelt snabbt dyrt att ta ett snabblån. Betalar du inte tillbaka i tid kan det till och med bli väldigt dyrt på grund av förseningsavgifter och dröjsmålsräntor.

Oftast krävs inkomst när du lånar utan säkerhet

Även om det finns undantag så tillåter de flesta snabblåneinstitut inte sökanden som inte har någon inkomst. I regel krävs det att du har en årlig inkomst på 120 000 till 160 000 kronor, även om enskilda långivare kan ha både högre och lägre krav. Saknar du inkomst är du i praktiken utestängt från den reguljära lånemarknaden. Vad är då alternativet om man inte har tillräckligt hög inkomst eller av andra skäl vill undvika att ta ett snabblån? Ett sätt  är att låna pengar hos en pantbank. Vi ska berätta mer om hur det går till att låna pengar utan inkomst hos en pantbank. Men först tittar vi hur lån fungerar i största allmänhet.

Vad krävs egentligen för att låna pengar?

För att låna pengar, oavsett låneform, krävs alltid en motprestation. Vid alla lån så betalar du en ränta som kompensation för förmånen att få låna pengar.  Oavsett om det rör sig om ett smslån, större privatlån eller bostadslån. Det är så långivaren tjänar sina pengar, ingen lånar ut pengar gratis.

Vad som skiljer de olika låntyperna åt är hur långivaren hanterar säkerheten för lånet.  Man kan grovt sett dela in lån för privatpersoner i två olika kategorier. Lån med säkerhet och lån utan säkerhet som också kallas blancolån eller privatlån.

Privatlån

Ett privatlån innebär att du lånar utan säkerhet och oftast är fri att använda pengarna till vad du vill. Här behövs alltså ingen säkerhet. I stället är det du personligen som är säkerhet för lånet och personligen garanterar att betala tillbaka pengarna med tillhörande ränta och avgifter.

Eftersom det inte finns någon säkerhet för lånet som långivaren kan använda för att täcka sin kostnader om du som låntagare inte har möjlighet att betala tillbaka tar man oftast ut en högre ränta. Långivare som lånar ut pengar utan säkerhet gör alltid en kreditupplysning innan de godkänner ansökningar.

Det gör de för att reda ut låntagarens återbetalningsförmåga, alltså att reda på om du klarar av att betala tillbaka lånet tillsammans med tillhörande räntor i tid. Långivaren är också skyldig enligt lag att göra en kreditupplysning, för att minska risken att folk drar på sig skulder som de sedan inte klarar av att betala.

Så kan du låna pengar utan inkomst

Vid större lån som bil- och bostadslån krävs alltid någon form av säkerhet. Oftast är det varan du lånar till som utgör säkerhet, alltså bilen eller bostaden. Om du inte kan betala tillbaka tar banken tillbaka bostad (i praktiken säljs den på exekutiv auktion via en mellanhand om lånet förfaller).

Vi på Sefina erbjuder pantlån. Pantlån är  låneform där du lånar med ett värdeföremål som säkerhet. När du lånar hos en pantbank som Sefina lämnar du in ett värdeföremål som säkerhet för lånet. Det kan röra sig om en klocka, ett smycke, en mobiltelefon ett musikinstrument eller något annat värdefullt.

Du får sedan möjlighet att låna pengar upp till föremålets värde. Har du ett föremål som är värt 20 000 kronor, kan du alltså låna 20 000 kronor. Om inte vill eller kan betala tillbaka skulden, säljs den på auktion.

Därför kan du låna pengar utan inkomst

Vid lån hos en pantbank så sätt fungerar panten (ditt värdeföremål) som en försäkring som täcker våra kostnader. Det innebär dels att du aldrig riskerar att hamna i skuld eller få betalningsanmärkningar eller hamna hos Kronofogden. Det värsta som kan hända är att du inte får tillbaka ditt föremål.

En annan fördel med att låna hos en pantbank är att vi inte  behöver bry oss om din inkomst. Så länge du har ett föremål kan du alltså låna upp till det föremålets värde, oavsett hur din ekonomi ser ut i övrigt. Du kan alltså låna pengar utan inkomst. Har du ett föremål som är värt 50 000 kronor kan du låna precis så mycket, även om du inte har en krona i officiell inkomst.

Hur mycket pengar kan jag låna?

Hos oss kan i princip låna hur mycket som helst, förutsatt att du har värdeföremål vars värde motsvarar lånebelopp. Din månadslön spelar ingen roll och det finns i praktiken ingen övre gräns för hur mycket du kan låna.
Om du har en Rolexklocka som är värd 150 000 kronor i nuvarande skick kan du låna 150 000 kronor, även om du saknar inkomst eller har betalningsanmärkningar. Din möjlighet att låna pengar avgörs alltså av värdet på dina föremål. Läs mer om hur mycket du kan låna här.

Fördelar med ett lån hos en pantbank:

Låna pengar utan inkomst och utan UC

När du lånar pengar hos en pantbank som Sefina spelar din inkomst ingen roll. Du kan i praktiken låna hur mycket du vill utan inkomst, så länge du har ett föremål med motsvarande värde. Men visste du att du även slipper kreditprövningen helt och hållet? Eftersom du lånar med ett värdeföremål som säkerhet behöver vi inte göra någon kreditupplysning, vare sig hos UC eller någon annanstans. Det är fördel om man vill låna men av olika skäl har dålig kreditvärdighet och riskerar att inte bli godkänd vid kreditprövningen.

Många långivare gör sina kreditprövningar via Upplysningscentralen (UC). Upplysningscentralen är ett kreditupplysningsföretag som ägs gemensamt av de stora bankerna. De flesta större kreditgivare anlitar UC för att utreda låntagarens förmåga att betala tillbaka ett eventuellt lån.

Nackdelen med detta är att UC sparar alla förfrågningar i sitt register. Dessa förfrågningar ligger sedan kvar hos UC och är tillgängliga för alla kreditgivare som anlitar dem. Att ha många förfrågningar hos UC anses generellt vara ett tecken på att du har sämre ekonomi och kan försämra dina möjligheter att få ett lån i framtiden.

Vid större lån som billån och bostadslån anlitas alltid UC. Det kan därför vara klokt att vända sig till en långivare som inte tar en UC om man behöver ett mindre kortfristigt lån. När du lånar pengar utan inkomst hos oss slipper du kreditupplysningen helt. Din förmåga att få ett lån hos en annan långivare till goda villkor är alltså oförändrad när du lånar hos oss.

En annan fördel är att du aldrig riskerar att hamna i skuld när du lånar hos oss. Kan du inte betala tillbaka kommer inte kronofogden och knackar på dörren. Det värsta som kan hända är att du inte får tillbaka ditt värdeföremål. Inga avgifter, inkassokostnader eller betalningsanmärkningar. Om ett lån betalas tillbaka säljer vi föremålet som är säkerhet på auktion. Om föremålet säljs för mer än lånebeloppet får du tillbaka överskottet.

Vem kan låna pengar utan inkomst?

Hos oss på Sefina Pantbank kan vem som helst låna pengar utan inkomst. Vi struntar i din kreditvärdighet, inkomst och eventuella skulder sedan tidigare. Du kan till ha flera betalningsanmärkningar och ända låna pengar hos Sefina. Vi kan låna ut pengar trots att du betalningsanmärkning eftersom det alltid finns en säkerhet för lånet när du lånar pengar hos oss.

Tack vare säkerheten kan vi också ta ut en lägre ränta än vad du skulle ha fått om du lånat motsvarande summa hos ett snabblåneföretag. Om du inte har möjlighet att betala tillbaka ditt lån säljs det på auktion. På så sätt tar vi en mindre kreditrisk än vad en långivare som ger ut blancolån gör.