Vitt guld - Allt du behöver veta om vitguld - Sefina
Sommarrea! Upp till 20 procent på utvalda produkter i vår webbshop.
Tillbaka

Vitguld

Allt du behöver veta om vitguld

Vitt guld eller vitguld som det också kallas är en legering av flera olika metaller. Det är alltså inte ett grundämne som ”vanligt” guld är. Vitguld är ett väldigt populärt val i smycken, särskilt vigselringar.

Vad är vitguld?

Vitt guld eller vitguld som det också kallas är en legering (blandning) av olika metaller. Blandningen kan skilja sig åt något men en vanlig variant är guld, silver, palladium och koppar. Det är palladiumet som ger vitt guld sin ljusa färg och lyster.

Smycken i vitguld pläteras ofta med ett tunt lager rhodium. Rhodium ger vitguldet en ännu ljusare ton och starkare lyster.  På smycken som används flitigt nöts rhodiumet så småningom ner. Har du exempelvis en vigselring i vitguld kan den behövas behandlas med ett ny omgång rhodium efter några år.

 

Vitt guld – ett relativt nytt påfund

Guldsmeder började experimentera med olika legeringar för att få fram en ljusare variant av guld under slutet av 1800-talet. Men vitt guld började användas i stor skala i smyckesindustrin, först under 1920-talet då man ville ha ett alternativ till platina.

Under 1900-talets första år hade smycken i platina blivit trendiga. Men ytterst få hade råd med ett smycke i den exklusiva metallen eftersom platina vid den här tiden var ytterst sällsynt och dyrt. Platina bröts bara på några få ställen och i liten skala. Priset för platina var därför avsevärt högre guldpriset.

För att möta efterfrågan började alltfler smyckestillverkare erbjuda alternativ i vitt guld. Smycken i vitt guld blev snabbt en storsäljare och många upptäckte att ljusa metallen gjorde sig väldigt bra tillsammans med diamanter.

 

Vitguld då och nu

Vitguld är en legering av olika metaller, oftast guld, koppar, silver och platina eller palladium. Tidigare var det vanligt att man använde den betydligt billigare metallen nickel istället för platina eller palladium som används idag för att ge vitguldet sin karaktäristiska vita färg.

Nickel var vanligt i vitguld ända fram till 1970-talet då det blev alltmer känt att nickel orsakar allergiska reaktioner som hudutslag hos många människor. I Sverige var vi snabba med att uppmärksamma problemet och sedan 1980 är det förbjudet att sälja smycken som avger för mycket nickel. Sedan nicklet fasades ut är det oftast palladium som ger vitguld sin ljusa färg. Modernt vitguld har en gråare ton än de äldre blandningarna som innehöll nickel. Av den anledningen pläteras ofta vitguld med rhodium.

De flesta vitguldssmycken som säljs idag på svenska marknaden består av 18 karat guld men även 14 karat förekommer.

 

Vitt guld – olika blandningar

Vanligt guld är som bekant gult. För att få fram vita färgen som vitguld har måste guldet blandas ut med ljusare metaller. Att blanda guldet med den dokumenterat ljusa ädelmetallen silver ger inte dock inte vitt guld som många tror. Blandar man exempelvis 75 % guld med 25% silver får man visserligen 18 karat guld. Men det blir inte vitt utan grönt guld. På grund av nickelförbudet använder man idag huvudsakligen palladium.

En vanlig blandning som används av svenska smyckestillverkare är 75 procent guld plus 16 procent palladium. Resten består av koppar och silver. Silver är och koppar är mjuka metaller och gör legeringen lättare att bearbeta vid smyckestillverkning. Koppar är också en seg och stark metall som gör att blandningen blir mer hållfast och inte spricker när den bearbetas.

Hur mycket platina som behövs för att guldet ska bli vitt beror på renhet i guldet man utgår från och vilket karathalt det färdiga smycket ska ha.

Några vanliga blandningar av vitguld

– 18 karat vitt guld: 75% guld 15-16 % palladium och 9-10% silver
– 14 karat vitt guld: 58,5% 31,5% och 15% palladium
– 9 karat vitt guld: 37,5% guld 59% silver och 3,5% koppar (får en gråare ton än blandningar som innehåller palladium eller platina)

I många andra länder är det fortfarande vanligt att man blandar i nickel i vitt guld. I länder där det fortfarande är tillåtet att sälja smycken som innehåller nickel kan 18 karat vit guld kan bestå av 75% guld, 10 % palladium och 5% zink eller nickel. Vissa blandningar av 14 karat vitguld kan innehålla mer än 12% nickel, vilket definitivt är tillräckligt för att ge upphov till allergiska reaktioner. Man bör därför vara försiktig med att köpa smycken vitt guld från andra länder om man är nickelallergisk.

tack!

Din pantbox är beställd, och du kommer snart att få ett bekräftelsemail.
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0:-
Totalsumma:
0:-
Continue Shopping
0