Vad är en månadssten?

Traditionen med månadsstenar har hängt med länge, i flera hundra år. Systemet med månadsstenar har sitt ursprung i den ännu äldre traditionen med zodiakstenar där varje ädelsten symboliserar ett av de tolv stjärntecknen i zodiaken.

Månadsstenarna som de flesta känner dem är en modern variant av zodiakstenarna där man ersatt stjärntecknen med de tolv månaderna i den gregorianska kalendern. Enligt tradition och folktro speglar ädelstenarnas färg och utseende de personliga egenskaper som personer som är födda i en viss månad antas ha. Inom folktron anses ädelstenarna också ha särskilda magiska egenskaper.

Generellt anses stenarna skänka lycka och välgång åt den som bär dem, förutsatt att man bär en sten som stämmer överens med det stjärntecken eller den månad man är född i.

 

Olika system för månadsstenar

Vilka stenar som hör till respektive månad har varit (och är fortfarande) föremål för debatt och det förekommer alltjämt olika bud om vilka stenar som egentligen hör till varje månad. För att göra saken än mer komplicerad är det vanligt att olika juvelerare och smyckesföretag utgår från zodiakstenarna eller har helt egna alternativa månadsstenar.

För att förenkla saker gjorde det amerikanska förbundet för juvelerare (American national association of jewelers) 1912 ett försök att ta fram ett standardiserat system för månadsstenarna. Man lade också till flera alternativa ädelstenar för varje månad. Ofta lite billigare alternativ så att även de som inte har råd med exempelvis diamanter eller rubiner kan köpa ett smycke med sin egen månadssten.

 

Vilken är min månadssten?

Man kan lite vitsigt säga att det vid första anblick inte är helt kristallklart vilken ädelsten som hör till respektive månad. Vissa månader har flera ädelstenar samt ytterligare ett par alternativ till den huvudsakliga månadsstenen.

Vissa juvelerare och ädelstensexperter använder sig också av en äldre förteckning över månadsstenar där stenarna skiljer sig åt från den moderna listan. Att det snarlika systemet med zodiakstenar fortfarande lever kvar och är populärt i vissa kretsar orsakar också viss förvirring.

Vi utgår här ifrån American national association of jewelers lista med månadsstenar eftersom den är den mest spridda och accepterade förteckningen.

 

Månadssten för januari – Granat

En granat, en rödfärgad ädelsten på svart bakgrund. Månadssten för januari.

Granat är egentligen samlingsbegrepp för en typ av mineral som har en liknande sammansättning av ämnen. Granat är en hård mineral ( 6,5-7,5 på mohs hårdhetsskala) och består huvudsakligen av magnesiumaluminiumsilikat.

Granat kommer i flera färger. Men den vanligast typen av granat är den mörkröda (Pyrop). Mörkröd granat förekommer naturligt i flera delar av världen. Granat står enligt traditionen för uthållighet, ärlighet, mod och styrka. Alternativ månadssten för januari: rosenkvarts

 

Månadssten för februari – Ametist

Obehandlad ädelsten av typen ametist på vitbakfrund. Ametist är månadssten för februari.

Ametisten består av kvarts och är lila till färgen till skillnad från de flesta andra kvartsbaserade mineraler som är vita. Ametisten förekommer i olika kvaliteter och nyanser. Om den har en kraftig lila färg och även är genomskinlig anses den vara en ädelsten. Det kan hända att en del av en större ametist räknas som ädelsten medan resten av stenen inte är det. Ametisten är den mest populära kvartsbaserade ädelstenen.

Namnet ametist kommer från grekiskan och betyder grovt översatt nykter eller icke berusad. I gammal grekisk kultur trodde man att det gick att undvika att bli berusad om man drack vin eller andra alkoholhaltiga drycker ur ett glas av ametist. Ametisten symboliserar uppriktighet. Alternativ månadssten för februari är onyx.

 

Månadssten för mars – Akvamarin

Akvamarin på vit bakgrund. Klar blåfärgad ädelsten och månadssten för mars.

Akvamarin är en transparent ädelsten som består av mineralet beryll. Tillsammans med smaragden är akvamarin den mest kända och populära beryllbaserade stenen. Färgen är oftast svagt blå eller blå-grön. Många anser att den liknar havsvatten och det är också så den fått sitt namn. Akvamarin har en hårdhet på 7,5 till 8 på Mohs hårdhetsskala.

Akvamarin förekommer på flera platser i världen, framför allt i södra Afrika och Brasilien men också i USA. Akvamarin bars traditionellt av sjömän eftersom man trodde att den gjorde sjögudarna mer välvilligt inställda. Alternativ månadssten för mars är röd jaspis (bloodstone).

 

Månadssten för april – Diamant

Diamant på vit bakgrund. Diamant är världen hårdaste ämne och månadssten för april.

Månadssten för april är diamant och som alternativ bergskristall. Båda är genomskinliga ädelstenar som förekommer i flera olika färgskiftningar. Men vanligast är vit eller helt färglös diamanter. Diamanten är det hårdaste ämnen som förekommer i naturen. Både bergskristall anses stå för oskuld, ljus och evig kärlek.

 

Månadssten för maj – Smaragd

Smaragd på vit bakgrund. Smaragden är månadssten för maj.

Smaragden består av mineralet beryll. Den karaktäristiska gröna färgen kommer från krom och i vissa fall av ämnet vanadin. Smaragder är hårda ädelstenar, de har ett värde 7,5 till 8 på Mohs hårdhetsskala. Smaragden symboliserar lycka, framgång i kärlek och vitalitet.

 

Månadssten för juni – Månsten och pärla

Månsten på vit bakgrund. Månsten är tillsammans med pärlan månadssten för juni.

Månsten eller adular som den också kallas är en blåvit ädelsten som består av fältspatmineralet ortoklas. Månstenen har fått sitt namn från det blåaktiga skimmer som månstenar ofta har. Skimret är en effekt av stenens lamellstruktur. Den anses bringa tur och välstånd. Äkta pärlor är runda till formen och oftast skimrande vita. Pärlor kan också vara  rosa, silverfärgade, guldfärgade, gröna, blåa och till och med svarta. Alternativ månadssten för juni är alexandrit.

 

Månadssten för juli – Rubin

Rubin på vit bakgrund. Rubinen är en av världens mest exklusiva ädelstenar och månadssten för juli.

Sommarmånaden julis månadssten är rubin. Rubin är en av de mest exklusiva och dyra ädelstenarna i världen och mycket populär i smycken. Rubinen är oftast klarröd och består av mineralet korund ( aluminiumoxid). Rubinens röda färg kommer från mindre mängder krom som pressats i rubinen under bildningsprocessen. Rubin har en hårdhet på 9 på Mohs hårdhetsskala. Rubinen symboliserar kärlek och passion. Alternativ månadssten för juli är jade och karneol.

 

Månadssten för augusti – Peridot

Peridot - en grön ädelsten på vit bakgrund. Peridot är månadssten för augusti.

Peridot eller olivin är en klar ädelsten som oftast är grön till färgen. Hur grön en peridot är beror hur mycket järn den innehåller. Peridot anses bringa lycka till den som bär stenen. Alternativa månadsstenar för augusti är aventurin, sardonyx och safir.

 

Månadssten för september – Safir

Blå safir på vit bakgrund. Safir är månadssten för september.

Safiren är mycket populär ädelsten som ofta används i exklusiva smycken. En safir är en typ av korund, ett mineral som består av aluminiumoxid. Safiren kan ha flera färger, men den vanligaste varianten är blå safir. Safiren är en mycket hård ädelsten, 9 på Mohs hårdhetsskala. Anses skydda mot faror och olyckor.

 

Månadssten för oktober – Turmalin och opal

Blå turmalin på vit bakgrund. Turmalin är tillsammans med opalen månadssten för oktober.

Ädelsten för oktober är både opal och turmalin. Turmalin förekommer i flera färger. Faktum är att turmalin är den ädelsten som finns i flest olika färger och varianter. Den anses symbolisera hopp. Opalen är en ädelsten som består av vattenhaltig kiseloxid. En opal innehåller upp till 30 % vatten. När vattnet försvinner blir stenen spröd och det är stor risk att den spricker. Man bör därför vattna stenen, alltså smörja den med vatten eller olja för att hindra att den torkar ut. Opalen anses vara lyckobringande.

 

Månadssten för november – Gul topas

Hjärtslipad guld topas på vit bakgrund. Gul topas är månadssten för november.

Topas består av ämnena silikat, fluorid och aluminiumhydroxid. Topas anses ha en lugnande effekt på humöret och även motverka mardrömmar. Alternativ månadssten för november är citrin.

 

Månadssten för december – turkos, blå topas och tanzanit

Tanzanit på vik bakgrund. Tanzanit är en blå-lilafärgad klar ädelsten. Tanzanit är tillsammans med blå topas och turkos månadssten för december.

December har tre olika månadsstenar. Närmare bestämt turkos, blå topas och tanzanit. Blå topas anses bringa lycka och framgång och är precis som namnet antyder blå till färgen. Turkos är en klar ädelsten och blå- eller grönfärgad. Tanzanit har fått sin namn från platsen där den bryts. Tanzanit har än så länge endast påträffats i Tanzania.

LÅNA PENGAR MED DINA VÄRDESAKER SOM SÄKERHET

Få snabba pengar genom våra förmånliga pantlån där du kan använda dina värdesaker som säkerhet. Oavsett om det är smycken, klockor, märkesväskor, mobiltelefoner, elektronik eller musikutrustning, kan du låna pengar genom att värdera dina föremål smidigt via vår digitala tjänst Digipant. Vi återkommer sedan med prisrekommendation och ett låneerbjudande. Ta steget mot snabba pengar redan idag!

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0