Världens första armbandsur

9 min läsning

Klockor

Datum 6 december 2021
innehåll Felix
Ask med antika klockor

Klockor

Datum 6 december 2021
innehåll Felix
Foto Förnamn Efternamn

Vilket var världens första armbandsur?

Vilket var det första armbandsuret någonsin? Jaaa, det ju råder delade meningar om den saken som man brukar säga. De historiska källorna som finns är långt ifrån entydiga och tillförlitligheten varierar.

Bland klockexperter och historiker finns också olika sätt att definiera vad som egentligen är ett armbandsur och vad kriterierna för att vara först är. Måste klockan ha varit serietillverkad eller ingått i en officiell kollektion? Räknas klockor som modifierats i efterhand för att kunna bäras runt handleden? Ska vi bara titta på klockor från etablerade urmakarföretag eller räknas även hemmasnickrade skapelser?

Den som studerat historia vet att källor, bevis och indicier har en tendens att bli både färre och svårare att tyda ju längre bak i tiden en händelse ligger. När perspektivet handlar om flera hundra år är det dessutom ofta möjligt att tolka källor på flera sätt. Den horologiska (studien av mekaniska verktyg för tidsmätning, alltså klockor) historien är inget undantag.

Som vi ska se har flera aktörer varit först ut med viktiga innovationer och spelat en betydande roll i utvecklingen av det moderna armbandsuret. En helt säker kronologisk historik med exakta datum är därför svår att fastslå. Det finns med andra ord flera kandidater som kan göra anspråk på att ha varit historiens första armbandsur.

 

Grevinnan Koscowicz Patek Philippe – Världens första certifierade armbandsur

Portabla klockor som fickur och klockor avsedda att hänga i halskedjor har funnits länge. De första fickuren såg dagens ljus och blev populära i förnäma kretsar i Europa under 1500-talet.

Men det skulle dröja åtskilliga innan någon faktiskt kommer på idéen att tillverka en klocka som går att bära runt handleden, alltså ett armbandsur som de vi känner idag.

Det första certifierade armbandsuret, och det äldsta armbandsuret som fortfarande existerar, tillverkades enligt Guinness rekordbok 1868. Bakom den banbrytande skapelsen låg den anrika tillverkaren Patek Philippe.

Gamla armbandsur

Gamla armbandsur, troligtvis från tidigt 1900-tal.

Patek Philippes första armbandsur saknade modellnamn byggdes av Patek Philippe på beställning av den ungerska grevinnan Koscowicz och blev klar 1868. Det historiska armbandsuret drevs av Pateks manuella urverk calibre 27368I och i enlighet med grevinnans beställning utformat som ett kors.

Grevinnan Koscowicz Patek Philippe var minst lika mycket smycke och dekoration som klocka. Armbandet och boetten var helt i guld och beströdd med rikliga mängder ädelstenar.

Världens första armbandsur – Utmanare till titeln

Drottningen av Neapels Breguet

En utmanare som skulle kunna ligga bakom världens första armbandsur är det legendariska franska klockmärket Breguet. Grundaren av Breguet, Abraham-Louis Breguet startade sin första urmakarverkstad i Paris 1775. Det råder alltså ingen tvekan om att Breguet har en lång och anrik historia. Kan de också ligga bakom världens första armbandsur? Om man frågar Breguet själva råder det ingen tvekan om saken. Världens första armbandsur byggdes av Breguet redan 1810, enligt företagets webbsida. Alltså redan 65 år före Patek Philippes revolutionerande skapelse.

Breguet
Anrika Breguet har förknippats med exceptionellt hög kvalitet sedan starten 1775.

Detta tidiga armbandsur ska ha tillverkats på beställning av drottningen av Neapel, Caroline Murat. Drottningen var en av Breguets mest hängivna kunder vid den här tiden och för övrigt lillasyster till Napoleon (hon hette Bonaparte innan sitt giftermål).

De flesta klockexperter och historiker brukar peka ut grevinnan Koscowicz Patek Philippe som världens första armbandsur. Men det är inte alls omöjligt att Breguets påstående stämmer. Neapel var under franskt styre vid den här tiden och drottning Carolina hade en omtalad förkärlek för klockor.

Murat beställde faktiskt hela 34 stycken unika klockor från Breguet mellan åren 1808 och 1814. Dessutom finns dokument som styrker att drottningen lade en beställning på två olika klockor hos just Breguet den 8 juni 1810. En reseklocka med grande complication och en “klocka för armband”.

Drottningens armbandsur fick beteckningen Breguet nr 2639 och ska ha levererats samma år. Dessvärre vet ingen om detta möjliga rekord-armbandsur fortfarande existerar, eller var det i så faller håller hus.

Armbandsuret nämns sista gången 1855 då den ska ha lämnats in för reparation av den dåvarande ägaren grevinnan Louise Rasponi (dotter till Caroline Murat Bonaparte). Därefter försvinner klockan spårlöst, i alla fall från den dokumenterade historien. Men vem vet, den kanske finns någonstans än idag? Kom in till oss på Sefina om du skulle hitta den i gömmorna. Vår klockexpert Jimmy skulle definitivt bli glad.

Andra tidiga armbandsur

Jacquet-Droz – 1790

Patek Philippe och Breguet har båda starka argument till sin fördel. Men det är mycket möjligt att det var en helt annan urmakare som låg bakom världens första armbandsur. En möjlig kandidat är den schweiziska firman Jacquet-Droz som kan ha byggt det första armbandsuret redan på 1700-talet.

I en bokföringsanteckning som Jacquet-Droz gjorde redan 1790, nämns en klocka som ska ha varit försedd med läderarmband. Mystiken tilltar, var det här världens första armbandsur? Mycket möjligt. Ett annat tänkbart scenario är att klockan inte tillverkades som ett regelrätt armbandsur från början och armbandet var ett senare tillägg. Men uppgiften är intressant och visar att allt inte är så enkelt som det kan förefalla att vara vid första anblick, i varje fall inte i klockvärlden.

Blaise Pascal – 1600-talet

Den franske filosofen och matematikern Blaise Pascal ska enligt flera uppgifter ofta ha burit en klocka på handleden så tidigt som 1650. Dessvärre finns ingen detaljerad beskrivning av klockan ifråga.

Historieböckerna berättar inte heller vilken urmakare som tillverkat klockan och inte heller om den var försedd med armband redan från start eller om det var ett senare tillägg. Därför är det tveksamt om man kan ge denna klocka benämningen armbandsur. Mycket tyder på att det rörde sig om ett tidstypiskt fickur som filosofen, eller en lokal urmakare, “custom-moddat” i efterhand genom att lägga till fästen och ett armband.

Det är hur som helst lite synd att Pascal inte var mer affärsmässigt sinnad. Vem vet vad som hade hänt om han slagit sig ihop med en kapabel urmakarfirma och passat på att marknadsföra nymodigheten till en bredare publik. Det är inte omöjligt att utvecklingen av armbandsur kommit igång på allvar redan på 1600-talet istället för 200 år senare, under andra halvan av 1800-talet.

Ett antikt fickur i guld
Filosofen Blaise Pascal ska ha burit en klocka på på handleden redan vid mitten av 1600-talet. Förmodligen ett fickur som försetts med ett textil- eller skinnarmband.

Drottning Elizabeth I

Drottning Elizabeth I av Storbritannien kan ha burit en armbandsförsedd klocka redan under den senare delen av 1500-talet, enligt flera källor. Elizabeth I ska nämligen ha fått ett något som en klocka med armband i nyårspresent av adelsmannen Robert Dudley, Earl av Leicester, och det redan vid 1571.

Målning av Drottning Elizabeth I
Tidigt ute. Den engelska drottningen Elizabeth ska fått en klocka som gick att fästa vid handleden i nyårspresent av den adlige Robert Dudley 1571.

Klockan beskrivs om smäcker och rikligt utsmyckad med juveler och ska ha varit avsedd att bäras på handleden. Tråkigt nog finns klockan inte avbildad på någon målning och det är ont om mer utförliga beskrivningar. Historien förtäljer inte heller vem tillverkaren var.

Fler milstolpar i armbandsurets historia

Gammalt damarmbandsur i guld
Damarmbandsur från tidigt 1900-tal.

De första tidiga armbandsuren var så gott som uteslutande unika skapelser som tillverkades på beställning av förnäma personer och i ett enda exemplar. Det skulle dröja ända till tidigt 1900-tal innan tillverkning av armbandsur i större skala tar fart.

Den första regelrätta kollektionen av armbandsur lanseras 1888 av den schweiziska urmakaren La Champagne. Ett tidigt försök att nå ut till större kundgrupper, även om det fortfarande rörde sig om dyra modeller och penningstarka kunder.

Året senare, i februari 1889 lämnar urmakaren Albert Bertholet i Bern i en patentansökan för en “förenklad armbandsklocka” som han utvecklat. I april samma får Bertholet patentet för sin klockinnovation beviljat och patentnumret CH 576. Att Bertholets klocka benämns “förenklat armbandsur” i patenttexten tyder starkt på att det redan fanns mer komplicerade typer av armbandsur och att det var allmänt känt.

Men Bertholets klocka är intressant ändå och kommer med flera innovativa detaljer. Framförallt är konstruktionen spännande. Här finns ingen krona. Det manuella urverket vrids istället upp genom att vrida bezeln. Många menar att den här klockan var ett viktigt steg på vägen mot det första automatiska armbandsuret.

Kaplans slår auktionsrekord med en Patek Philippe

En Patek Philippe Nautilus i stål med blå urtavla
En Patek Philippe Nautilus såldes nyligen för 960 000 kronor hos auktionshuset Kaplans auktioner

I början av november hölls som vanligt Kaplans årliga klockauktion Klockkvaliteten. I år lyckades våra samarbetspartners på Kaplans slå rekord. Klockor för häpnadsväckande 12 829 200 kronor klubbades under dagen. Bland de sålda klockorna utmärker sig bland annat en Patek Philippe Nautilus som gick för 960 000 kronor. Ett högt pris, men Nautilusen är också en svårslagen klocka och varje klocka Patek Philippe har ett historiskt värde.

Vilket var världens första armbandsur?

Vilket var det första armbandsuret någonsin? Jaaa, det ju råder delade meningar om den saken som man brukar säga. De historiska källorna som finns är långt ifrån entydiga och tillförlitligheten varierar.

Bland klockexperter och historiker finns också olika sätt att definiera vad som egentligen är ett armbandsur och vad kriterierna för att vara först är. Måste klockan ha varit serietillverkad eller ingått i en officiell kollektion? Räknas klockor som modifierats i efterhand för att kunna bäras runt handleden? Ska vi bara titta på klockor från etablerade urmakarföretag eller räknas även hemmasnickrade skapelser?

Den som studerat historia vet att källor, bevis och indicier har en tendens att bli både färre och svårare att tyda ju längre bak i tiden en händelse ligger. När perspektivet handlar om flera hundra år är det dessutom ofta möjligt att tolka källor på flera sätt. Den horologiska (studien av mekaniska verktyg för tidsmätning, alltså klockor) historien är inget undantag.

Som vi ska se har flera aktörer varit först ut med viktiga innovationer och spelat en betydande roll i utvecklingen av det moderna armbandsuret. En helt säker kronologisk historik med exakta datum är därför svår att fastslå. Det finns med andra ord flera kandidater som kan göra anspråk på att ha varit historiens första armbandsur.

 

Grevinnan Koscowicz Patek Philippe – Världens första certifierade armbandsur

Portabla klockor som fickur och klockor avsedda att hänga i halskedjor har funnits länge. De första fickuren såg dagens ljus och blev populära i förnäma kretsar i Europa under 1500-talet.

Men det skulle dröja åtskilliga innan någon faktiskt kommer på idéen att tillverka en klocka som går att bära runt handleden, alltså ett armbandsur som de vi känner idag.

Det första certifierade armbandsuret, och det äldsta armbandsuret som fortfarande existerar, tillverkades enligt Guinness rekordbok 1868. Bakom den banbrytande skapelsen låg den anrika tillverkaren Patek Philippe.

Gamla armbandsur

Gamla armbandsur, troligtvis från tidigt 1900-tal.

Patek Philippes första armbandsur saknade modellnamn byggdes av Patek Philippe på beställning av den ungerska grevinnan Koscowicz och blev klar 1868. Det historiska armbandsuret drevs av Pateks manuella urverk calibre 27368I och i enlighet med grevinnans beställning utformat som ett kors.

Grevinnan Koscowicz Patek Philippe var minst lika mycket smycke och dekoration som klocka. Armbandet och boetten var helt i guld och beströdd med rikliga mängder ädelstenar.

Världens första armbandsur – Utmanare till titeln

Drottningen av Neapels Breguet

En utmanare som skulle kunna ligga bakom världens första armbandsur är det legendariska franska klockmärket Breguet. Grundaren av Breguet, Abraham-Louis Breguet startade sin första urmakarverkstad i Paris 1775. Det råder alltså ingen tvekan om att Breguet har en lång och anrik historia. Kan de också ligga bakom världens första armbandsur? Om man frågar Breguet själva råder det ingen tvekan om saken. Världens första armbandsur byggdes av Breguet redan 1810, enligt företagets webbsida. Alltså redan 65 år före Patek Philippes revolutionerande skapelse.

Breguet
Anrika Breguet har förknippats med exceptionellt hög kvalitet sedan starten 1775.

Detta tidiga armbandsur ska ha tillverkats på beställning av drottningen av Neapel, Caroline Murat. Drottningen var en av Breguets mest hängivna kunder vid den här tiden och för övrigt lillasyster till Napoleon (hon hette Bonaparte innan sitt giftermål).

De flesta klockexperter och historiker brukar peka ut grevinnan Koscowicz Patek Philippe som världens första armbandsur. Men det är inte alls omöjligt att Breguets påstående stämmer. Neapel var under franskt styre vid den här tiden och drottning Carolina hade en omtalad förkärlek för klockor.

Murat beställde faktiskt hela 34 stycken unika klockor från Breguet mellan åren 1808 och 1814. Dessutom finns dokument som styrker att drottningen lade en beställning på två olika klockor hos just Breguet den 8 juni 1810. En reseklocka med grande complication och en “klocka för armband”.

Drottningens armbandsur fick beteckningen Breguet nr 2639 och ska ha levererats samma år. Dessvärre vet ingen om detta möjliga rekord-armbandsur fortfarande existerar, eller var det i så faller håller hus.

Armbandsuret nämns sista gången 1855 då den ska ha lämnats in för reparation av den dåvarande ägaren grevinnan Louise Rasponi (dotter till Caroline Murat Bonaparte). Därefter försvinner klockan spårlöst, i alla fall från den dokumenterade historien. Men vem vet, den kanske finns någonstans än idag? Kom in till oss på Sefina om du skulle hitta den i gömmorna. Vår klockexpert Jimmy skulle definitivt bli glad.

Andra tidiga armbandsur

Jacquet-Droz – 1790

Patek Philippe och Breguet har båda starka argument till sin fördel. Men det är mycket möjligt att det var en helt annan urmakare som låg bakom världens första armbandsur. En möjlig kandidat är den schweiziska firman Jacquet-Droz som kan ha byggt det första armbandsuret redan på 1700-talet.

I en bokföringsanteckning som Jacquet-Droz gjorde redan 1790, nämns en klocka som ska ha varit försedd med läderarmband. Mystiken tilltar, var det här världens första armbandsur? Mycket möjligt. Ett annat tänkbart scenario är att klockan inte tillverkades som ett regelrätt armbandsur från början och armbandet var ett senare tillägg. Men uppgiften är intressant och visar att allt inte är så enkelt som det kan förefalla att vara vid första anblick, i varje fall inte i klockvärlden.

Blaise Pascal – 1600-talet

Den franske filosofen och matematikern Blaise Pascal ska enligt flera uppgifter ofta ha burit en klocka på handleden så tidigt som 1650. Dessvärre finns ingen detaljerad beskrivning av klockan ifråga.

Historieböckerna berättar inte heller vilken urmakare som tillverkat klockan och inte heller om den var försedd med armband redan från start eller om det var ett senare tillägg. Därför är det tveksamt om man kan ge denna klocka benämningen armbandsur. Mycket tyder på att det rörde sig om ett tidstypiskt fickur som filosofen, eller en lokal urmakare, “custom-moddat” i efterhand genom att lägga till fästen och ett armband.

Det är hur som helst lite synd att Pascal inte var mer affärsmässigt sinnad. Vem vet vad som hade hänt om han slagit sig ihop med en kapabel urmakarfirma och passat på att marknadsföra nymodigheten till en bredare publik. Det är inte omöjligt att utvecklingen av armbandsur kommit igång på allvar redan på 1600-talet istället för 200 år senare, under andra halvan av 1800-talet.

Ett antikt fickur i guld
Filosofen Blaise Pascal ska ha burit en klocka på på handleden redan vid mitten av 1600-talet. Förmodligen ett fickur som försetts med ett textil- eller skinnarmband.

Drottning Elizabeth I

Drottning Elizabeth I av Storbritannien kan ha burit en armbandsförsedd klocka redan under den senare delen av 1500-talet, enligt flera källor. Elizabeth I ska nämligen ha fått ett något som en klocka med armband i nyårspresent av adelsmannen Robert Dudley, Earl av Leicester, och det redan vid 1571.

Målning av Drottning Elizabeth I
Tidigt ute. Den engelska drottningen Elizabeth ska fått en klocka som gick att fästa vid handleden i nyårspresent av den adlige Robert Dudley 1571.

Klockan beskrivs om smäcker och rikligt utsmyckad med juveler och ska ha varit avsedd att bäras på handleden. Tråkigt nog finns klockan inte avbildad på någon målning och det är ont om mer utförliga beskrivningar. Historien förtäljer inte heller vem tillverkaren var.

Fler milstolpar i armbandsurets historia

Gammalt damarmbandsur i guld
Damarmbandsur från tidigt 1900-tal.

De första tidiga armbandsuren var så gott som uteslutande unika skapelser som tillverkades på beställning av förnäma personer och i ett enda exemplar. Det skulle dröja ända till tidigt 1900-tal innan tillverkning av armbandsur i större skala tar fart.

Den första regelrätta kollektionen av armbandsur lanseras 1888 av den schweiziska urmakaren La Champagne. Ett tidigt försök att nå ut till större kundgrupper, även om det fortfarande rörde sig om dyra modeller och penningstarka kunder.

Året senare, i februari 1889 lämnar urmakaren Albert Bertholet i Bern i en patentansökan för en “förenklad armbandsklocka” som han utvecklat. I april samma får Bertholet patentet för sin klockinnovation beviljat och patentnumret CH 576. Att Bertholets klocka benämns “förenklat armbandsur” i patenttexten tyder starkt på att det redan fanns mer komplicerade typer av armbandsur och att det var allmänt känt.

Men Bertholets klocka är intressant ändå och kommer med flera innovativa detaljer. Framförallt är konstruktionen spännande. Här finns ingen krona. Det manuella urverket vrids istället upp genom att vrida bezeln. Många menar att den här klockan var ett viktigt steg på vägen mot det första automatiska armbandsuret.

Kaplans slår auktionsrekord med en Patek Philippe

En Patek Philippe Nautilus i stål med blå urtavla
En Patek Philippe Nautilus såldes nyligen för 960 000 kronor hos auktionshuset Kaplans auktioner

I början av november hölls som vanligt Kaplans årliga klockauktion Klockkvaliteten. I år lyckades våra samarbetspartners på Kaplans slå rekord. Klockor för häpnadsväckande 12 829 200 kronor klubbades under dagen. Bland de sålda klockorna utmärker sig bland annat en Patek Philippe Nautilus som gick för 960 000 kronor. Ett högt pris, men Nautilusen är också en svårslagen klocka och varje klocka Patek Philippe har ett historiskt värde.

LÅNA PENGAR MED DINA VÄRDESAKER SOM SÄKERHET

Få snabba pengar genom våra förmånliga pantlån där du kan använda dina värdesaker som säkerhet. Oavsett om det är smycken, klockor, märkesväskor, mobiltelefoner, elektronik eller musikutrustning, kan du låna pengar genom att värdera dina föremål smidigt via vår digitala tjänst Digipant. Vi återkommer sedan med prisrekommendation och ett låneerbjudande. Ta steget mot snabba pengar redan idag!

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0