Blogg

Vad är bijouterier?

Publicerat 2018-04-27
av Sefina

Bijouterier är ett samlingsnamn på smycken av mindre dyrbart material, till exempel oädla metaller och syntetiska stenar. En del bijouterier är förgyllda eller pläterade med ett tunt lager guld eller silver för att se ut som ädelmetall. Det är också vanligt med andra ytbehandlingar som liknar guld och silver, till exempel nysilver, rhodium, nickel och koppar. Namnet bijouterier kommer från franska ”bijou” som betyder ögonsten.

Förgyllning

Förgyllning är den tunnaste guldbeläggningen, då ett mycket tunt lager guld (mindre än en tusendels millimeter) förgyller oädel metall.

Guldplätering

Guldplätering är den tjockaste typen av guldbeläggning på oädel metall, oftast mer än åtta tusendels millimeter. Guldplätering kontrollstämplas inte.

>> Läs mer om kontrollstämplar i Köpskolan: Guld & guldstämplar

Kattguld

Kattguld är en benämning på metaller eller mineraler som ibland är förvirrande likt guld. Vanligtvis är det ett metallglänsande mineral vid namn pyrit, men det kan också vara så kallat glimmer.

 

Billiga smycken

Till skillnad från dyrbara smycken i ädelmetall som ofta är klassiska och stilrena, följer bijouterier mode och trender i högre utsträckning. Bijouterier är vanligtvis mycket billigare än äkta smycken, men i vissa fall kan de ha högt värde. Det kan exempelvis vara om de kommer från stora modehus eller om de är antika.