Tandguld – hållbart och dyrbart

2 min läsning

Okategoriserade

Datum 19 december 2019
innehåll Felix
Burk med guldflingor

Okategoriserade

Datum 19 december 2019
innehåll Felix
Foto Förnamn Efternamn

Guld är inte bara värdefullt, utan också en mycket tålig och hållbar metall, vilket är varför den i stor utsträckning har använts inom tandvården – främst till lagningar, fyllningar och tandproteser.

Tandguld är dessutom resistent mot syra, och en lagning med guld kan hålla i upp till 30 år! Idag finns det många andra olika material som är billigare att laga tänderna med, men fortfarande görs tandproteser och tandsmycken i guld – främst av kosmetiska skäl.

 

Hur många karat guld innehåller tandguld?

Hur många karat tandguldet innehåller varierar, men vanligtvis ligger det någonstans mellan 10 och 22 karat guld. Rent guld (24 karat) är relativt mjukt, vilket är varför man ofta blandar ut det med andra, hårdare metaller – detta kallas legering.

Om du vet hur många procent guld som fyllningen eller guldkronan innehåller, kan du få en uppskattning om guldinnehållet. 24K är rent guld,  18K är 75% och 14K är 58,5%. Kom ihåg att det är relativt ovanligt med så höga halter guld i tandguld.

 

Värdera och sälja tandguld

Det är skillnad på rensat och orensat tandguld. Det kan vara knepigt att avgöra guldinnehållet i orensat tandguld på egen hand, så se till att ta hjälp av en professionell värderare innan du säljer guld.

För att avgöra hur mycket rent guld som orensat tandguld innehåller, måste det smältas ner och de olika metallerna separeras. Rensat tandguld säljs vanligtvis per gram. Det finns många aktörer online som värderar och köper dentalguld.

 

Pris på tandguld

Priset på tandguld beror på vikten i gram och guldets renhet (karat). Precis som vilket annat guld som helst, följer tandguldet världsmarknadspriset på guld och varierar över tid. Värdet på guld har historiskt sett ökat och haft ett mycket stabilt, högt värde.

 

 

Vanliga frågor

Vill du veta mer om något speciellt? På vår FAQ besvarar vi era allra vanligaste frågor. Du är såklart även välkommen att kontakta oss direkt.

Låna online

Du är välkommen in med ditt föremål till någon av våra butiker! Vi gör en kostnadsfri värdering av ditt föremål och hjälper dig att lägga upp ett tryggt lån med låg ränta. Snabbt, säkert och tryggt.

Sälj guld

Har du guld hemma som du inte använder eller hellre vill förvandla till pengar? Då kan du sälja ditt guld med hjälp av Sefina.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0