Blogg

Tandguld – hållbart och dyrbart

Publicerat 2018-04-13
av Sefina

Guld är inte bara värdefullt, utan också en mycket tålig och hållbar metall, vilket är varför den i stor utsträckning har använts inom tandvården – främst till lagningar, fyllningar och tandproteser. Tandguld är dessutom resistent mot syra, och en lagning med guld kan hålla i upp till 30 år! Idag finns det många andra olika material som är och billigare att laga tänderna med, men fortfarande görs tandproteser och tandsmycken i guld – främst av kosmetiska skäl.

Hur många karat guld innehåller tandguld?

Hur många karat tandguldet innehåller varierar, men vanligtvis ligger det någonstans mellan 10 och 22 karat guld. Rent guld (24 karat) är relativt mjukt, vilket är varför man ofta blandar ut det med andra, hårdare metaller – detta kallas också legering. Om du vet hur många procent guld som fyllningen eller guldkronan innehåller, kan du få en uppskattning om guldinnehållet. 24K är rent guld, så 18K är 75% och 14K är 58,5%. Kom ihåg att det är relativt ovanligt med så höga halter guld i tandguld.

Värdera och sälja tandguld

Det är skillnad på rensat och orensat tandguld. Det kan vara knepigt att avgöra guldinnehållet i orensat tandguld på egen hand, så se till att ta hjälp av en professionell värderare innan du säljer guld. För att avgöra hur mycket rent guld som orensat tandguld innehåller, måste det smältas ner och de olika metallerna separeras. Rensat tandguld säljs vanligtvis per gram. Det finns många aktörer online som värderar och köper dentalguld.

>> Läs mer: Köpa och sälja guldsmycken

Pris på tandguld

Priset på tandguld beror på vikten i gram och guldets renhet (karat). Precis som vilket annat guld som helst, följer tandguldet världsmarknadspriset på guld och varierar över tid. Värdet på guld har historiskt sett ökat och haft ett mycket stabilt, högt värde.