Kategorier

Rensa mina val
20
10
11
10
8
26
26
41
1
4
15
5
6

Visar av artiklar

Välkommen in till oss på Birger Jarlsgatan 12 i Stockholm för att ta del av en exklusiv kampanj med 20% på brukssilver. Här hittar du silver i form av vaser, skålar, bestick, ljusstakar och unika objekt från 1800-talets nystilar till modern tid med bland annat Wiwen Nilsson och Georg Jensen.  

Varför investera i silver?

Brukssilver – eller korpus, som det ibland kallas – har historiskt sett varit exklusiva, betydande föremål som varierat i stil och funktion under perioder. Silver är en ädelmetall som alltid kommer ha ett andrahandsvärde, även om det inte är lika högt som guld. Silverföremål tillverkas i olika silverhalter och mäts i tusendelar. De vanligaste är 830 delar, så kallat verksilver, och 925 delar som kallas sterlingsilver.

Korpus – från början en kunglig vara

Användningen av silver har historiskt sett framkommit senare än guld, men i det forna Egypten sägs det faktiskt att silvret besatt ett högre värde än guldets. Till en början användes silver mestadels för mynt.

I Europa var guld- och silversmedernas främsta uppdragsgivare kyrkan – fram till reformationen. I Sverige, under Vasatiden, blev hovet och adeln den främsta kundkretsen. Bordssilvret var vid denna tid en lyxvara och på det dukade bordet fanns ofta flådiga praktpjäser, bestick, skålar och serveringstillbehör i silver.

Silver idag

Det vi ofta ser på andrahandsmarknaden är föremål i de så kallade nystilarna. Dessa framkom i Sverige under 1830-talet med anknytning till historiska stilar, exempelvis nyrokoko eller nyrenässans. Dessa är inte kopior, utan en nyare tolkning på historiens förlagor – ofta i spännande uttryck. Kring sekelskiftet 1900, i samband med en bredare industrialisering, började silvret massproduceras och bli mer lättillgängligt. På 1890-talet kunde man till och med beställa silver på postorder!

Idag skapas silver i alla olika former och uttryck. Särskilt utmärkande för 1900-talsssilver är de så kallade fasetterna; kantiga former på korpus som vi ofta ser från exempelvis Wiwen Nilsson eller Guldsmedsaktiebolaget (GAB). Även hamrat silver har blivit en trend som kommit för att stanna.

Hos oss på Birger Jarlsgatan finns alltifrån 1800-tal till 1950-tal och samtida hamrat silver.

Välkommen in i vår butik för att upptäcka korpussilvrets spännande former – och ta gärna med dig ditt eget för en fri värdering!

Putsa silver?

Vill du ha tips på hur du enklast putsar ditt silver? Läs vårt tidigare
inlägg Putsa silver där vi går igenom våra bästa tips!

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0