Är pärlan äkta? Så ser du skillnad på äkta och falska pärlor - Sefina
Tillbaka

Äkta och odlade pärlor

SÅ SE ser du skillnad på äkta och odlade pärlor

Äkta pärlor kostar upp till tio gånger mer än odlade pärlor. Men hur man skillnad på dem? Vi reder ut grunderna och förklarar hur du ser skillnad på odlade och äkta naturpärlor.

Snabbfakta om pärlor

  • Pärlor produceras i den mjuka vävnaden i musslor och det är när någonting irriterar musslans vävnad som den börjar att lägga på fler lager av kalciumkarbonat för att skydda sig. Då bildas en pärla.
  • Pärlor som bildas på detta naturliga sätt i havet kallas för saltvattenpärlor och de som bildas i sötvatten kallas för sötvattenpärlor.
  • När man skapar en odlad pärla gör man det genom att placera ett främmande föremål samt en bit av en annan mussla i en levande mussla. Efter några år har då musslan skapat en pärla.

Hur ser man skillnad på en äkta respektive oäkta pärla?

Läran om pärlor är komplicerad. Till exempel kan en oäkta pärla, som även kallas för skalpärlor, kan vara gjord av flera olika material. Vissa är gjorda av  korall eller conchskal medan andra är gjorda av glas med en beläggning av en lösning innehållande fiskfjäll.

En äkta pärla kan kännas sträv och sval, en oäkta pärla däremot känns ofta mycket len och oljig. De har en pärlsubstans rakt igenom och bildas utav en ren slump och då främst vid Indiens kuster, Röda havet och Persiska viken.

Äkta pärlor kostar

Priset på en äkta pärla är ofta tio gånger högre än på en odlad. En odlad pärla skapas genom att man för in ett främmande föremål i musslan som sedan bildar en pärlsubstans i flera lager runt föremålet. Till skillnad från den äkta pärlan så kommer ytan att skadas på den oäkta om man skrapar på denna med en vass kniv.

Odlingstiden avgör pärlans kvalitet

Pärlor odlas under lång tid. Oftast mellan fyra och 14 år. Det finns en anledningen till det.  Ju längre odlingstid är desto fler lager skapar musslan och desto bättre kvalitet blir det på den odlade pärlan. Det finns olika slags odlade pärlor; till exempel Akoya pärlan odlas utanför Japans sydkust och sötvattenspärlor som odlas i sötvattensjöar i Kina och Japan samt i Missisippifloden i USA.

Kända oäkta pärlor

Majoricapärlor är en känd pärlimitation från Mallorca. De tillverkas i glas eller av keramiska kulor som sedan doppas i syntetiska lösningar. Där använder man ofta fiskfjäll för att få en fin lyster. En annan imitation, som är något bättre än Majoricapärlan, är snäckskalspärlor. De innehåller pressat snäckskal som sedan doppas i syntetiska lösningar.

Är du på jakt efter ett pärlsmycke? Kika gärna då i vår Vintage shop – här hittar du eleganta pärlhalsband med både odlade och äkta pärlor.

tack!

Din pantbox är beställd, och du kommer snart att få ett bekräftelsemail.
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0:-
Totalsumma:
0:-
Continue Shopping
0