Guldstämplar

Guldstämplarna visar guldets renhet och ursprung

Undrar du hur rent guldet i ditt smycke är? Kika på stämplarna. Alla guldföremål som säljs i Sverige ska vara försett med guldstämplar som talar om vilken karathalt guldet har och var det kommer ifrån. Här går vi igenom hur du tyder guldstämplarna.

Karat – Guldets renhet

Guld – denna eftertraktade metall vilken under århundraden har använts som betalningsmedel, som värdebeständig tillgång och som smycken. Guld är kompakt, mjukt, glänsande och den mest formbara och kemiskt tåliga av alla kända metaller. Guld har den kemiska beteckningen Au, densiteten 19,3 g/cm³ och det smälter vid 1064 °C.

Guld som ska arbetas till smycken måste legeras (blandas) med andra metaller för att få tillräcklig styrka, eftersom det annars blir för mjukt/ömtåligt. 100 % rent guld är detsamma som 24 karat (skrivs 24K). Detta rena guld utan inblandning kallas för finguld och förekommer mest i form av tackor av varierande storlek.

När rent guld legeras blir guldhalten lägre, t.ex. vid 75% guld är finhalten 18K. Beroende på vilka metaller eller metallsammansättningar som guldet legerats med förekommer stora färgvariationer. I stort sett alla regnbågens färger; röda, gula, gröna, blå, purpuraktiga och vita färger förekommer i många nyanser.

 

Guldstämplar

Guldstämplar sitter ofta på smycken av guld för att indikera vem som är tillverkaren och vilken karat guldet har. Guldstämplar ska enligt lag finnas på allt guld som väger mer än ett gram. För att få sätta en stämpel på ett smycke måste man vara godkänd hos Swedac, Sveriges nationella ackrediteringsorgan. Det betyder också att den som satt en guldstämpel är en registrerad innehavare och garanterar att föremålet uppfyller angiven finhalt.

 

Det finns fyra olika typer av guldstämplar:

Namnstämpel
Kattfot
Finhaltsstämpel
CCM-stämpel

 

Guld utan guldstämpel

Guld eller platina som väger under ett gram behöver inte stämplas. I övrigt ska allt guld som säljs ha två stämplar i kombination. Det måste alltid finnas en namnstämpel (kallas även ansvarsstämpel) i kombination med en finhaltstämpel eller CCM-stämpel. För att få använda namnstämpeln måste man vara registrerad och godkänd hos Swedac. Något som Sefina Pantbank självklart är. Om du vill sälja guld privat eller låna på ditt guld hos oss gäller inte de här kraven.

Sedan 1986 behöver inte guld stämplas med ”Kattfoten”. Finhalten och äktheten kan istället garanteras av namnstämpelns registrerade innehavare under kontroll och lagansvar.

 

Därför ska du välja guld med stämpel

När du köper guld med guldstämpel kan du vara säker på att guldet har den karathalt säljaren säger att det har. Vi på Sefina Pantbank, säljer endast guld som har guldstämplar eller så kallade ansvarsstämplar. Det betyder att vi också har testat och kan garantera smyckets karat och därmed följer gällande bestämmelser för ädelmetaller i Sverige.

Du hittar många spännande guldsmycken i vår webbshop, där kan du även köpa guld i form av guldtackor. Passa också på läsa om hur man bäst säljer guld här och se aktuella guldpriser.

Guldpriser

Guldpriset just nu

Välj karat

kr/gram

Vi värderar alltid smycken, klockor och andra föremål utifrån
marknadsvärdet och inte endast karat. Ångrar du dig skickar vi tillbaka föremålet kostnadsfritt.

Få ditt guld värderat

Beställ gratis pantbox med:

Webbshop

Handla vackra guldprodukter

Vi säljer endast guld som har guldstämplar eller ansvarsstämplar.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0