Blogg

Köpa konst på nätet – så fungerar det

Publicerat 2017-05-08
av Sefina

Att köpa och sälja konst på nätet är inga konstigheter. Faktum är att fler artister och konstnärer har kunnat nå ut till intresserade köpare tack vare internet. Vi går igenom grunderna för dig som vill köpa konst på nätet och vad du bör tänka på.

Hitta något som passar just dig

Vilken typ av konst man tycker om är en högst personlig fråga och oftast inte så lätt att svara på själv. Det finns många olika konsttyper, trycktekniker och målningstekniker som ger väldigt olika resultat och känsla. Begreppet konsttryck används för att beskriva konst som trycks på papper. De flesta som vill kunna njuta av ett klassiskt mästerverk men som inte har de miljonerna som krävs för att köpa originalet kan istället köpa en tryckt tavla av hög kvalitet. Till ett betydligt lägre pris naturligtvis.

En vanlig tryckteknik för bilder som massproduceras är offsettryck. Dessa bilder håller en helt okej kvalitet och kännetecknas oftast genom att vara massproducerad och billig. Vill du inte lägga någon större peng på konst kan detta vara perfekt för dig.

Förutom offsettryck finns det även etsning, litografier och fine art print. Etsning är en gammal teknik som går ut på att man skapar ett motiv i en koppar- eller zinkplåt som sedan får behandlas med frätande syra. Denna plåt används sedan för att skapa tryck. Litografi är en tryckmetod som går ut på att man målar en porös yta med oljekrita och överför färgen till papper. Metoden uppfanns i slutet av 1700-talet.

Köp tavlor på nätet som är målade

När det kommer till målningar så finns det tre större målningstekniker att ha koll på. Dessa är oljemålning, akvarell och gouache. Ett särskiljande drag som oljemålningar har är att konstnären kan måla på ett sådant sätt att det skapas små reliefer på duken. Mona Lisa är en oljemålning, likaså många av de största konstnärernas vackraste verk.

Akvarell och gouache är vattenmålningar. Det betyder naturligtvis inte att de på något sätt är sämre än en oljemålning. Det är bara ett annat sätt att måla på som ger färgen och konsten ett mer transparent utseende. Akvarellmålningar har oftast ett lite mer drömskt utseende då färgen sprider ut sig men kan även användas för att skapa detaljerade målningar om konstnären låter färgen torka.

Gouache skiljer sig från akvarell genom att vara mer intensiv i färgerna. Den svenska konstnären Anders Zorn målade många tavlor med denna teknik. Färgerna lyser inte igenom på samma sätt som det gör med akvarell.

Att tänka på när du ska köpa tavlor online

Först och främst finns det en romantiserad bild av att köpa konst som går ut på att konsten kommer att öka i värde och kunna säljas för många tusen efter några år. Istället för att tänka på en konstens potentiella och högst osäkra framtida värde bör du fokusera på att köpa konst som du personligen tycker om. Om du verkligen tycker om konstnären kan du alltid kolla upp personen online för att hitta fler verk. Har du tur kan du till och med hitta ett eller annat signerat exemplar.

Här hittar du tavlor och konst online hos Sefina.

Tröttnat på din gamla konst?  Kom förbi någon av våra butiker eller värdera online, om du vill så hjälper vi dig att lägga upp ett lån med dina gamla tavlor som säkerhet