Hur mycket kan jag låna?

11 min läsning

Press

Datum 7 augusti 2019
innehåll Felix

Press

Datum 7 augusti 2019
innehåll Felix
Foto Förnamn Efternamn

Hur mycket pengar får jag låna hos Sefina?

I princip finns det ingen övre gräns för hur mycket du kan låna. Det är uteslutande föremålens värde på andrahandsmarknaden som sätter gränser för det möjliga lånebelopppet. Ingenting annat. Du kan låna allt från en hundralapp upp till en miljon kronor eller mer, förutsatt att du har en eller flera prylar som går att sälja för så mycket.

Låna pengar hos banken

Hos banken och andra låneinstitut är det din personliga kreditvärdighet som avgör om och hur mycket pengar du får låna. Kreditvärdigheten motsvarar din personliga återbetalningsförmåga så som banken uppfattar den och avgörs efter kreditprövning. Vid kreditprövningen man tittar på din inkomst, tidigare skulder, löpande utgifter och eventuella betalningsanmärkningar.

Kreditvärdigheten avgör hur mycket du får låna hos banken

Bankerna och andra vanliga låneinstitut tar alltid en kreditupplysning när du söker ett lån hos dem. Oftast använder man kreditupplysningsföretaget UC (Upplysningscentralen) för att reda ut din kreditvärdighet, men även andra företag som Creditsafe och Bisnode förekommer.

De flesta långivare beviljar inte lån till personer som har låg inkomst eller betalningsanmärkningar. Om din kreditvärdighet bedöms vara sämre är risken alltså stor att du får avslag på din ansökan. Om din låneansökan beviljas betyder dålig kreditvärdighet i de flesta fall att du får sämre villkor för lånet. Oftast i form av högre ränta, tilläggsavgifter eller tuffare amorteringskrav.

Har du skulder sedan tidigare, låg inkomst eller dragit på dig betalningsanmärkningar blir alltså lånet betydligt dyrare om du alls får låna. Eller enkelt uttryckt; ju bättre din ekonomi är desto mer kan du låna och till bättre villkor.

Varje gång du söker ett lån hos eller köper något på betalning av ett företag som använder sig av UC registreras detta i UC:s register. Om du har många noteringar hos UC kan det bli svårare att få ett lån beviljat eller leda till sämre villkor eftersom långivare ser detta som ett tecken på sämre återbetalningsförmåga. Det kan därför vara klokt att undvika att låna mindre summor hos långivare som använder sig av UC, särskilt om du planerar att ett större lån i framtiden.

Privatlån – Låna pengar utan säkerhet

När du tar ett privatlån, alltså ett lån utan säkerhet, är det uteslutande din personliga kreditvärdighet som avgör hur mycket du får låna, vad villkoren för lånet blir och om du alls får låna. Här spelar din inkomst en avgörande roll. I de flesta fall måste du ha en fast inkomst för att överhuvudtaget komma ifråga för ett privatlån.

Har du tidigare skulder, höga levnadsomkostnader eller annat som påverkar din kreditvärdighet kommer du även här få sämre villkor. Det vanligaste är att du tvingas amortera mer och snabbare och att du får en högre ränta. Sämre personlig ekonomi betyder helt enkelt att det blir dyrare och svårare att få ett privatlån.

Med ett privatlån kan du i regel låna från 20 000 till 500 000 kronor, även om det förekommer både lägre och högre summor. Även snabblån (smslån) räknas tekniskt som privatlån. Snabblånen är dyrare i form av högre ränta och beloppen är lägre än de lån som marknadsförs som privatlån. Lånebeloppet för ett snabblån ligger oftast mellan 1 000 till 20 000 kronor.

Låna hos Sefina – Föremålen avgör hur mycket du får låna

Hos Sefina spelar din privatekonomi ingen roll. Du kan ha skulder upp till öronen, betalningsanmärkningar och låg eller ingen inkomst alls. Eftersom vi är en pantbank är värdet på dina varor den enda faktorn som har betydelse. Så länge du har ett värdeföremål kan du låna pengar hos oss. Omvänt spelar det ingen roll om du är skuldfri multimiljonär med VD-lön, du får inte låna mer för det och villkoren är samma som för alla andra. Har du exempelvis en Rolex-klocka eller diamantring som är värd 150 000 kronor kan du låna precis så mycket, oavsett hur din privatekonomi ser ut. Enkelt och rättvist tycker vi.

Om du inte vill eller kan betala tillbaka lånet säljs föremålet på auktion. På så sätt riskerar vi som långivare aldrig att förlora pengar om kunden inte betalar tillbaka. Omvänt riskerar du aldrig att hamna i skuld och inte heller att bli återbetalningsskyldig. Vi behöver inte heller göra någon kreditupplysning eller lägga på saftiga tilläggsavgifter. Man kan därför säga att ett pantlån innebär att du lånar av dig själv.

Vad kan jag låna på?

Hos Sefina kan låna på i princip allt som har ett andrahandsvärde. Grundregeln är att om föremålet går att sälja så kan du också låna pengar med det som säkerhet. Enklast att låna på är mindre men värdebeständiga föremål som dessutom är lätta att värdera och äkthetskontrollera. Hit räknas smycken i guld, diamanter och dyrare klockor som Rolex, Omega, Breitling och Patek Philippe. De går alltid att sälja och är därför något som vi mer än gärna lånar på.

Klassiska föremål att låna på som ofta dyker upp hos oss är klockor från kända märken, smycken, konst, musikinstrument och elektronik som mobiltelefoner och datorer eller stereoutrustning. Smycken i värdefulla material som guld, platina, silver och med ädelstenar som diamanter är generellt värda mest men även  smycken i enklare metaller kan vara värda en slant om de tillhör någon eftertraktad eller ovanlig kollektion.

Låna på elektronik

Ny elektronik går nästan alltid att låna på. Men kom ihåg att det är varans nuvarande värde på andrahandsmarknaden som avgör hur mycket du kan låna. Inte vad du betalade för den i butik när den var ny. Till exempel förlorar en mobiltelefon eller laptop sitt värde ganska snabbt. En dator eller mobiltelefon som kostade 15 000 kronor för fem år sedan är sannolikt värd avsevärt mindre nu, om någonting alls.

Låna på guld och andra ädelmetaller

Föremål i guld och andra ädelmetaller är ett säkert kort. En guldring med diamanter däremot behåller i regel sitt värde riktigt bra, även om du inte kan räkna med att få ut exakt lika mycket som den kostade ny i butik. Guldpriset har också stadigt gått upp i många år. Ett föremål i guld kan mycket väl vara värd mer pengar nu, särskilt om du köpte det i andra hand. Som exempel kan nämnas att vi på Sefina betalade 50 kronor för ett gram guld i 18 karat 1999. 2020 betalar vi 285 kronor och uppåt för ett gram guld i 18k.  För 24 karat guld får du 380 kronor per gram. Läs mer om guldpriset här. 

Hur mycket får jag låna på min klocka?

Alla kvalitetsklockor är värda pengar om de är i gott skick. Samtidigt ska man komma ihåg att klockor är komplicerade att värdebestämma. En klocka kan vara värt alltifrån en hundralapp till flera hundratusen, riktigt sällsynta exemplar från märken som Patek Philippe kan vara värda miljonbelopp. Fabrikat och skick är viktiga faktorer för en klockas värde på andrahandsmarknaden.

En Rolex i toppskick är självklart mer värd än en risig Seiko. Men priset skiljer sig också åt mellan olika modeller. Vissa Rolex-modeller kan vara värda runt 20 000 kronor, andra kan ha ett värde på det tiodubbla eller mer. Det är också viktigt att klockan är så nära originalskick som möjligt och det är bra om det finns kvitton, servicebok och annan dokumentation.

Kom ihåg att en klocka måste vara äkta i alla dess delar för att den ska vara värd maximalt belopp. Om delar av den har bytts ut mot nya komponenter som inte är original eller om det utförts icke-auktoriserad service på klockan kan den förlora mycket av sitt ursprungliga värde.

Låna på smycken

Smycken, framför allt smycken i guld, är en stapelvara på pantbanker världen över och en typ av föremål vi mer än gärna lånar på. Du kan låna på alla slags föremål i guld, ringar, halsband, örhängen, armband, berlocker och alla andra slags smycken. Ett smycke kan vara värt i princip vad som helst, från några enstaka kronor upp till flera miljoner kronor.

Låna på ädelstenar

Ädelstenar som diamanter, rubiner, smaragder och safirer är ständigt eftertraktade och går alltid att sälja. Det betyder i sin tur att du så gott som alltid kan få pengar för ädelstenar om du väljer att pantsätta dem hos oss på Sefina Pantbank. Diamanter är särskilt lätta sälja på andrahandsmarknaden. Samtidigt ska man komma ihåg att även diamanter förlorar en del av sitt ursprungliga värde när de säljs i andra hand.

Ett smycke av bra kvalitet med en mindre diamant på 0,5 carat som du köpt för 50 000 i butik kan i somliga fall vara värt omkring 5 000 – 6000 kronor begagnat. Det här beror på att diamantens värde endast är en del av smyckets sammanlagda värde. Smycken påverkas också av trender precis som alla andra varor. Eftersom det är begagnatpriset som spelar roll för hur mycket du kan låna , inte nypriset, kan du alltså låna 5000-6000 kronor på smycket i det här exemplet. Detta är å andra sidan goda nyheter för dig som letar efter riktigt fina smycken till ett rimligt pris.

Vanliga föremål att låna på:

Vi belånar alla slags föremål. Inom rimliga gränser förstås. Grundregeln är att för att du ska kunna låna pengar på ett värdeföremål är att det ska ett värde på andrahandsmarknaden. Här är några av de vanligaste föremålen våra kunder lånar på.

  • Smycken – Guld, platina, silver
  • Investeringsguld – Guldtackor, mynt m.m.
  • Lösa ädelstenar – Alla ädelstenar, diamanter är värda mest
  • Klockor – Alla kvalitetsklockor.  Klassiska märken som Rolex, Omega, Patek Philippe, Breitling är värda mest
  • Konst – Kan vara värt allt från en hundralapp till flera miljoner. Sefinas konstexperter hjälper dig gärna att värdera din konst.
  • Elektronik – Nyare mobiltelefoner och datorer, även äldre tv-spel kan vara värda pengar
  • Musikutrustning – Gitarrer, basar och alla slags instrument. Vintagegitarrer från märken som Fender, Gibson, Martin, Gretsch är värda mest.
  • Stereoutrustning – Grundregeln är att nytt är bäst men vissa vintagemodeller kan vara värda mycket.
  • Inredning – Föremål i ädelmetaller är värda mest, eftertraktade prylar från kända designers kan vara värda mycket även om de är av enklare material.

 

Vi gör alltid en värdering av dina föremål innan vi beviljar lånet. Exakt hur mycket du får låna beror på föremålets värde. Föremålets värde beror i sin tur på flera olika faktorer. Om du har ett guldföremål är det framför allt guldets vikt och karathalt som spelar roll. Guld i 24 karat är värt mest, för nuvarande betalar vi 380 kronor per gram. Diamanter bedöms efter carat (ett viktmått) och renhet, mätt i clarity. Konst är en vetenskap i sig. En konstverk kan vara värt från i princip ingenting till åtskilliga miljoner.

Ta reda på hur mycket du får låna direkt

Skicka in dina varor för värdering eller kontakta oss direkt i chatten, nere till höger på den här sidan.

Du kan också besöka någon av våra butiker. Klicka här för att hitta närmaste Sefina-butik.

 

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0