Företaget

Sefina - Secure Finance

Sefina är Nordens största pantbank och har funnits sedan 1884. Idag är vi närmare 95 medarbetare med tjugo butiker runtom i Sverige och huvudkontor i Stockholm. 2009 bytte vi namn från Svensk Pantbelåning till vårt nuvarande namn Sefina.

Sefina står för ”Secure Finance”, vilket betyder säkra tillgångar. Vår affärsidé bygger på att vi lånar ut pengar mot säkerhet, så kallade pantlån. Det innebär att du kan komma till oss med dina värdeföremål, få dem värderade och låna pengar på det varan är värd. Vi behåller din vara som en pant – en garanti på lånet – tills du löser ut din vara igen. Under lånetiden betalar du en ränta till oss. Om du inte kan eller vill lösa ut din vara igen säljer vi den lagenligt via öppen auktion. Det gör vi för att få tillbaka de pengar vi har lånat ut. Här samarbetar vi med Kaplans Auktioner. De varor som inte klubbas på auktionen ropar vi själva hem och säljer i våra egna butiker och online.

Eftersom du lämnar ditt föremål till oss som en säkerhet kan du aldrig att hamna i skuld eller låna mer än du klarar av. Vi brukar kalla det tillgångsekonomi. Det är ett hållbart och smart sätt att låna, jämfört med många andra alternativ. Du kan också köpa varor från oss för att på så sätt skaffa dig fler säkra tillgångar – värdeföremål som kan användas eller omvandlas till pengar när och om du behöver det.

Ibland får vi frågan om man kan köpa föremål från oss med gott samvete eftersom vi säljer varor som andra har “förlorat”. Faktum är att det är precis tvärtom: 85 % av alla som lånar pengar hos oss hämtar ut sina saker igen. Av de 15 % som inte hämtar ut sina saker har många redan vid inlämningen bestämt sig för att låta oss ta hand om försäljningen. Många tycker att det är bekvämt att få pengar direkt i handen och slippa sköta försäljningen själva. Så se det istället som en smart investering. Nästa gång är det din tur att omvandla samma föremål till pengar igen.