Frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor. Oftast det som rör belåningen och vad som gäller här. Har du mer specifika frågor kring hur mycket dina saker är värda – gå gärna till vår onlinevärdering, eller kontakta någon av våra butiker.

Du klickar på varan du är intresserad av och lägger den i kundkorgen. Därefter fyller du i informationen som efterfrågas. Du betalar med ditt kredit- eller betalkort, alternativt väljer om du vill anlita Klarna att administrera din betalning. Vi skickar varan till dig som ett rekommenderat brev. Säkert och snabbt. Webshopen hittar du här.

När du handlar online i vår Vintage Shop så kostar det 125 kronor för frakt.

Din vara/dina varor levereras som ett rekommenderat brev, så att du kan vara säker på att det försäkras på bästa sätt.

När du köper något ur vår webshop så har du enligt distansköplagen 2 veckors ångerrätt. Detta gäller även om varan är i perfekt skick. Du står själv för returfrakten tillbaka till oss.

Skulle varan ha skadats under transport, eller mot förmodan ha ett fel som inte funnits med i beskrivningen, så har du alltid rätt att returnera varan. Vi ersätter dig för fraktkostnaden, förutsatt att skäl för reklamation föreligger. Om reklamationen avser en använd produkt måste du alltid kontakta vår kundservice på info@sefina.se.

En pantbank lånar ut pengar med värdeföremål som säkerhet. Alla som har ett värdeföremål (och är rättmätig ägare till föremålet) och är 18 år eller äldre kan låna pengar hos oss. Det är varans värde på andrahandsmarknaden som avgör hur mycket pengar du kan låna. Under låneperioden behåller vi värdeföremålet som säkerhet för lånet, som en pant. Om du inte vill eller kan hämta ut dina vara säljs den på auktion. Föremål som inte säljs på auktionerna lägger vi ut till försäljning i våra butiker och online.

Ja, det går utmärkt. Det är dina värdeföremål som avgör hur mycket du får låna och de utgör också säkerhet för lånet. Vi förvarar dina föremål hos oss som en pant när du lånar pengar hos oss. Tack vare säkerheten behöver vi inte göra någon kreditupplysning och inte heller bry om vad du tjänar. Du kan alltså låna hos oss oavsett om du inte har någon inkomst alls.

Nej, det går också bra att låna online här på Sefina.se. Det finns två alternativ.  1) Fyll i formuläret på sidan värdera eller 2) värdera direkt i chatten längst ner till höger på webbsidan.

Eftersom din pant är en säkerhet för ditt lån, så tar vi hand om den åt dig under lånets löptid.

OM du av någon anledning inte hämtar ut din pant igen (du blir vid 2 tillfällen påmind av oss att den bör lösas ut för att behållas) så kommer den att säljas på Kaplans Auktioner online. Om det blir ett överskott här efter dina upplupna räntor och avgifter, så kommer du att få dessa pengar. Om det blir ett underskott, så tar vi den förlusten.

Skulle du ha svårt att betala av ditt lånade belopp kan du alltid betala upplupen ränta, och amortera del av lånat belopp. Vi vill att du som kund ska känna dig trygg med ditt lån hos oss, och vi sträcker oss så långt vi kan för att hjälpa dig behålla ditt föremål, om det är vad du vill.

 • Du kan aldrig bli skyldig oss pengar.
 • Du kan aldrig hamna hos kronofogden. 
 • Vi tar aldrig kreditupplysningar.
 • Du får pengar direkt i handen, eller insatta på konto.
 • Du kan aldrig bli skyldig oss pengar.
 • Du kan aldrig hamna hos kronofogden.
 • Du får dra av räntorna i deklarationen.
 • Vi tar aldrig kreditupplysningar.
 • Du bestämmer när och OM lånet skall betalas tillbaka.

Läs mer om vad en pantbank är här.

Vem får låna?
Alla som är över 18 år och har en giltig legitimation är välkomna till oss. Det enda du behöver är en värdesak att lämna som pant. Eftersom du lämnar din vara som säkerhet behöver vi inte göra någon kreditupplysning eller kräva att du har fast inkomst.

Hur länge får jag låna?
De flesta av våra kunder lånar en mindre summa pengar under en kortare tid. Ett vanligt lån löper på tre månader. Efter lånetiden kan du välja att betala tillbaka lånet och lösa ut din vara, förlänga lånet eller låta oss sälja varan vidare.

Vad händer om jag inte kan betala tillbaka mitt lån?
Vi gör alltid vårt bästa för att du ska kunna lösa ut ditt föremål igen, eller förlänga ditt lån. Om du ändå väljer att inte hämta ut din vara säljer vi den. Det gör vi för att få tillbaka de pengar vi har lånat ut. Enligt lag går alla pantlån som har förfallit på offentlig auktion. Här jobbar vi tillsammans med Kaplans Auktioner i Stockholm. Om din vara säljs med förlust, det vill säga för mindre än vad vi lånade ut för den, står vi för kostnaden. Om varan säljs med ett överskott efter räntor och avgifter, tillfaller det dig. Du har också möjlighet att köpa tillbaka ditt föremål på Kaplans pantauktioner.

När man lånar pengar hos oss betalar man en uppläggningsavgift om 50 kronor. Utöver detta tillkommer ränta på den summan du lånat. Räntan löper månadsvis, och ligger olika högt beroendes av var i Sverige du bor, samt hur mycket pengar du lånar. I vår ränteräknare kan du räkna fram just din förväntade ränta.

Vi har alltid fri värdering, och lägger aldrig på gramavgifter eller annat när du lånar pangar hos oss.

Ja, det går att utöka ett befintligt lån hos Sefina.  Så här gör du:

 1. Logga in “Mina lån” med personnummer och BankID.
 2. Välj det lån du vill utöka genom att klicka på lånenumret.
 3. Skriv det belopp du vill utöka lånet med. Om varan redan är belånad till maximalt belopp går det inte att skriva in något belopp.

Mina lån 

Vi betalar alltid konkurrenskraftiga priser för ditt guld – bäst guldpris i branschen. I dagsläget får följande guldpriser:

 • 24K  – 315 kr/gram
 • 21K – 270 kr/gram
 • 18K – 235-315 kr/gram

Läs mer om guldpriser här.

Vi på Sefina erbjuder alltid helt kostnads värdering av dina varor. Ta med föremålen till din butik eller värdera dem här online.

Vår personal har lång erfarenhet av värdering av många olika typer av föremål och ger dig alltid ett rättvist pris för dina varor. Vi kan också hjälpa dig att ta reda på ett föremåls historia och avgöra om en tavla eller märkesvaror som klockor och modeaccessoarer är äkta. Efter värderingen har du möjlighet att låna upp till dina föremåls värde.

Vad kan jag belåna?
Vi tar emot i stort sett alla föremål som har ett andrahandsvärde, utom moderna vapen, pälsar och alltför skrymmande möbler.

Hur mycket får jag låna?
I princip hur mycket som helst. Det är andrahandsvärdet på föremålet som bestämmer hur mycket du får låna. Det kan handla om allt från hundra kronor till mer än en miljon. Har du en klocka som är värd 75 000 kronor kan du också låna 75 000 kr.  Läs mer om hur mycket du kan låna här.

Läs mer på Vad är en pantbank och Låna pengar.

När du belånar en vara hos oss lägger vi upp ett lån med en löptid på tre månader. Efter din första delbetalning förlängs ditt lån med tre månader till, från betalningsdagen. Du kan därefter betala i den takt du vill. Så länge du sköter dina ränteinbetalningar kan du låna hur länge du vill.

Ja, det går bra. Vi erbjuder delbetalning via Klarna. Vi erbjuder också möjligheten att belåna varor du vill köpa. Då betalar du endast 25 procent av varans värde direkt. Resten lägger vi upp som ett lån som du delbetalar. När hela beloppet är betalt skickas varan till dig eller hämtas i butik. Ett smart alternativ för dig som hittat en vara för större belopp du vill ha men inte har möjlighet att betala direkt.

Läs mer om delbetalning

Ja, det går utmärkt. Gör så här:

 1. Gå till Mina Lån.
 2. Logga in med personnummer och BankID.
 3. Klicka lånehistorik högst upp på sidan du ser nu.
 4. Välj datum de datum du vill se lånehistorik för. Självklart går det bra att skriva ut historiken.

Load More