Som med allt annat så finns det dock även nackdelar som man kanske inte tänker på. De tänkte jag också gå igenom nu, och ge mina bästa tips på vad man bör tänka på när man handlar second hand för att inte hamna i några fällor och för att lyckas hitta de bästa guldkornen.

Anledningarna till att jag föredrar att handla vintage

Det är ju inte bara snällt mot miljön och plånboken, utan det finns många andra fördelar som jag har upptäckt sen jag började handla second hand. Här är mina 5 främsta anledningar till att vintage.

1. Ekonomiskt

Man hör ofta att det är ekonomiskt att handla second hand. Min spontana tanke innan jag började handla second hand var att jag hellre lägger lite extra pengar på något som faktiskt håller sig fint länge, än att köpa ett second hand plagg som ändå snart kommer ha gjort sitt.

Där har jag dock blivit motbevisad. När man köper ett plagg som är pre owned så har jag snarare märkt att det är tvärtom, det håller sig fint längre än om man köper ett helt nytt plagg. Detta beror ju på att när man köper ett plagg som har haft en tidigare ägare och blivit använt ett tag så ser man ju hur plagget håller i längden. Om det fortfarande är fint efter att den förra ägaren har använt klart det så brukar det hålla sig fint ett tag till. Om man köper ett helt nytt plagg så kan man inte i förväg veta hur plagget kommer töja sig, se ut efter några tvättar eller om det kommer bli nopprigt direkt.

I många fall så har de plagg jag köpt second hand hållit sig fina längre än de plaggen jag köpt nya, och jag kan därmed använda de under en längre tid. För mig är det ekonomiskt om något, att plaggen inte blir fula efter några fåtal tvättar och att därmed slippa köpa nytt lika ofta.

Sen så är det ju även billigare att köpa något second hand än nytt, så om du har velat köpa någonting från något speciellt märke som inte passar för plånboken för tillfället så har du chansen att ändå kunna lägga vantarna på det, om du köper det second hand.

2. Miljövänligt och hållbart

Att det är snällt mot miljön att handla second hand är ju ingen nyhet. Kläderna och accessoarerna har redan funnits under en längre tid och det behövs inte tillverkas lika mycket nya produkter om fler väljer att handla second hand, vilket bidrar till mindre utsläpp. Runt 80 % av klimatpåverkan sker under tillverkning av nya kläder, i mitt tidigare inlägg om slow fashion har jag gått igenom mer utförligt hur klädindustrin faktiskt påverkar miljön.

Man behöver självklart inte sluta helt och hållet med att handla nytt, men om alla personer skulle börja med att köpa 1 av 10 saker begagnat i stället för nytt så skulle det faktiskt göra stor skillnad för miljöpåverkan.

3. Utbudet

Är det inte alltid roligare att bära något plagg eller accessoar som man vet att man inte kommer få se någon annan bära? De flesta plaggen, accessoarerna och smyckena man hittar i en second hand butik säljs vanligtvis inte längre i vanliga butiker, så det är mindre risk att du kommer se någon annan bära ett exakt likadana saker.

4. Fynda guldkorn

Att ta sig igenom utbudet i en second hand butik kan vara lite tidskrävande och ett test för tålamodet. Man kan inte scanna av butiken på samma sätt som när man går in på exempelvis Zara, där man direkt ser om säsongens kläder är intressanta eller inte, utan det krävs att man ger det lite tid och tålamod för att ta sig igenom utbudet.

Men om man orkar lägga lite tid på det så har man verkligen möjlighet att hitta riktiga guldkorn! Många av mina favoritplagg och accessoarer har jag hittat i second hand butiker, och de skulle jag aldrig ha hittat om jag inte la ner tid på att ta mig igenom större delen av utbudet i butiken.

5. Investering

Just kläder har i många fall inget större andrahandsvärde, men däremot har klockor, smycken, väskor och andra accessoarer ofta det.

Om man är ute efter en specifik märkesväska till exempel så hittar man den oftast billigare på andrahandsmarknaden. Det fina med det är att du kan äga den och använda den i några år, och sen i många fall sälja den för samma pris du köpte den för. Förutsatt att du tagit väl hand om den och att den fortfarande är i fint skick såklart.

Detta gäller även med klockor, smycken och många andra accessoarer. I många fall kan du till och med tjäna pengar på detta sätt, om ditt second hand fynd har gått upp i värde när det är dags att sälja den.

Om du är intresserad av hur du kan tjäna pengar genom att köpa din drömväska så kan du läsa om det i mitt tidigare inlägg Väskor värda att investera i.

Finns det några nackdelar med att handla second hand?

Som jag har skrivit om i många av mina tidigare inlägg så finns det ju extremt mycket kopior på marknaden av märkesväskor, klockor etc. Jag själv väljer att tro att second hand butiker inte skulle sälja kopior med flit, och jag är ganska säker på att de undersöker produkterna noga innan de säljer vidare dom. Men dagens kopior är så extremt välgjorda att även den bäste kan bli lurad ibland. Med det sagt så är det viktigt att man själv undersöker produkten man ska köpa för att säkerställa att den är äkta. Detta gäller då främst exklusiva väskor, klockor, smycken och andra accessoarer.

För att se om en märkesväska är äkta kan du läsa mitt tidigare inlägg Hur ser man om märkesväskan är äkta?  Om du har köpt en klocka eller smycke som du vill säkerställa att det är äkta så kan du ta med produkten till ett auktionshus eller pantbank och låta en expert titta på den.

Tips!

Missa inte att vår stora sommarrea fortfarande pågår för fullt i vår webbshop, där kan man garanterat hitta flera guldkorn.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0