Vem gillar inte skor? Skor är ju inte bara till för att hålla fötterna varma och torra – skor är mycket mer än så. För mig är skorna kronan på verket i varje genomtänkt outfit och en väsentlig komponent av min personliga stil. Jag lägger gärna pengar på fina skor, men allt har förstås en gräns. Frågan är om jag har någonsin kommer ha råd med något av de här paren riktigt exklusiva skor. Här listar jag nämligen världens tio dyraste skor.

Vad gör dyra skor dyra?

Vi kan grovt sett dela in de riktigt dyra skorna, de som betingar astronomiska belopp hos internationella auktionshus, i två olika kategorier. Dels skor från en världsberömd designer som är hutlöst dyra för att de består av väldigt exklusiva och påkostade material. Dels (relativt sett) mer ordinarie skor som råkar vara dyra för att de tillhört en internationell kändis.

1. Dyra designerskor

Många av skorna på listan över världens dyraste skor består av dyra material i rikliga mängder. En klar majoritet innehåller en rejäl portion ädelmetaller som guld och platina och är dessutom utsmyckade med ett helt batteri ädelstenar. I regel brukar den här typen av dyrgripar även vara designade av någon het och välkänd designer, ofta i samarbete med en internationell juvelerarfirma.

Man kan nästan säga att en känd designer är ett måste för att nå den absoluta toppen när det gäller riktigt dyra skor. Så gott som alla exempel på listan över världens dyraste skor är just från en känd designer som inte snålat på guldet, platinan eller ädelstenarna. Rent teoretiskt sett skulle förstås vem som helst kunna ta ett par helt vanliga foppatofflor, doppa dem i guld och sedan limma fast ett par hekto diamanter. Skorna skulle onekligen bli väldigt dyra, men frågan är om de skulle bli sålda.

2. Skor som tillhört en kändis

Den andra kategorin av galet dyra skor är de som nått sitt skyhöga pris på grund av att de tidigare tillhört en känd och beundrad person. Här behöver inte skon i sig vara särskild påkostad, men den får gärna vara från en sällsynt och eftertraktad kollektion. Kaynes Wests Nike Air Yeezy som nyligen såldes på auktion för 16 miljoner kronor och Michael Jordans Nike Air Jordan, som gick för mer överkomliga 5,5 miljoner, är två typiska exempel.

3. Skor från en sällsynt kollektion

En tredje alternativ är skor som är dyra för att de är från en extremt sällsynt kollektion eller upplaga. Riktigt ovanliga modeller kan visserligen vara eftertraktade och gå för höga belopp när de dyker upp till försäljning, men de tenderar sällan belopp på flera miljoner, belopp som leder till en plats på listor över världens dyraste skor. Det är å andra sidan i den här kategorin skor som vi vanliga dödliga har en chans att göra ett klipp. Ett par Nike Air Jordan 1 från 1985  är idag värda 150 000 till 200 0000 kronor enligt sneakerbörsen StockX. Den som köpte ett par sådana 1985 och tagit väl om hand om dem kan alltså göra en riktigt bra affär idag. Ett mer samtida exempel är Pigalle från Christian Louboutin. Pigalle som släpptes 2010 är ständigt populära och kan enligt flera experter bli en riktigt dyrgrip i framtiden.

Världens dyraste skor 2021

Vilka är då världens absolut dyraste skor? Och varför är de så dyra? Det får du svar på nu. Här tittar vi närmare på de tio dyraste skorna i världen för tillfället.

1. Moon Star Shoes – 19,9 miljoner dollar

Dubais skyline
Världens dyraste skor presenteras inte sällan i pengatäta Dubai

Världens dyraste skor just nu heter Moon Star Shoe. Skorna som tagits fram av den italienske designern Antonio Vietrija visade för första gången under modeveckan MIDE i Dubai 2019. Moon Star Shoe har en klack i solitt guld och är utsmyckade med 30 carat diamanter plus en bit av en meteroit som upptäcktes av i Argentina 1576. Klacken är för övrigt en miniatyrmodell av Dubais berömda skyskrapa och världens högsta byggnad Burj Khalifa. Priset är 19,9 miljoner dollar, alltså drygt 173 miljoner svenska kronor.

2. Passion Diamond Shoes – 17 miljoner dollar

Tvåan på listan över världens dyraste skor heter The Passion Diamond Shoes. Med en prislapp på 17 miljoner dollar knep den här luxuösa skapelsen titeln världens dyraste sko 2018, för att lite snöpligt petas av Moon Star Shoe ett år senare. The Passion utvecklades i ett samarbete mellan Jada Dubai och smyckesbutiken Passion Jewellers.

17 miljoner dollar kanske låter mycket för ett par pumps. För de pengarna kan du exempelvis köpa fler än 23 000 par Christian Louboutin So Kate. Men då får du tänka på att The Passion är tillverkade helt i guld och innehåller 238 diamanter förstklassiga diamanter med ett matchande par på 15 carat styck i spetsen. Det tog skomakarna nio månader att färdigställa det hittills enda paret av den här modellen.

3. Debbie Wingham High Heels – 15.1 miljoner dollar

Debbie Winghams skapelse High Heels är än så länge trea på lista över världens dyraste skor. High Heels är precis som de flesta andra paren på listan en one-off-modell, marknaden är liten för skor i den prisklassen. Ett par Debbie Wingham brukar vara dyra, men här skjuter prislappen i höjden på grund av de material som använts; platina, 24 karat guld och sällsynta blå och rosa diamanter. Till och med tråden som använts för att sy ihop de olika delarna består av 18 karat guld.

4. Ruby Slippers – 3 miljoner dollar

Rött är rätt. Det verkar i alla fall designer Ron Winston tycka. Annars skulle han förmodligen inte tagit fram skon Ruby Slippers, ett par knallröda och rubinsmyckade damslippers som också råkar vara världens fjärde dyraste sko. Men det kan också vara en kärlek till film som ligger bakom. Ron Winston, son till juveleraren och designern Harry Winston, designade nämligen Ruby Slipper som en hyllning till filmen ‘Trollkarlen från Oz’ från 1939.

The Ruby Slippers är närmare bestämt en imitation av de röda skor som Judy Garlands karaktär Dorothy bär i klassikern från 1939 och lanserades i samband med filmens 60-årsjubileum. Skorna är utsmyckade med 4 600 röda rubiner med en sammanlagd vikt på 1 350 carat plus en drös diamanter som tillsammans väger in på 50 carat. Prislappen landade på 3 miljoner dollar sist paret var ute till försäljning.

5. Stuart Weitzman Rita Hayworth Heels – 3 miljoner dollar

Rita Hayworth
Rita Hayworth – Skorna som bär hennes namn är värda tre miljoner dollar

Rita Hayworth var en av Hollywoods största stjärnor under 1940-talet och har alltid förknippats med lyx och flärd. En koppling som postumt förstärktes när den amerikanske skodesignern Stuart Weitzman skapade ett par mycket exklusiva damskor där ett par örhängen som tillhört Hayworth intar en central plats. Bara det räcker för att ta priset långt utom räckhåll för de flesta. Men lyxen stannar inte där. Skorna är också utsmyckade med ett fyrverkeri av ädelstenar som diamanter, rubiner och safirer. Rita Hayworth High Heels ägs idag av Hayworths dotter Yasmin Aga Khan och har hittills aldrig varit ute till försäljning på den öppna marknaden. Värdet uppskattas till 3 miljoner dollar vilket räcker till en femteplats på listan över världens dyraste skor.

 

6. Stuart Weitzman Cinderella Slippers – 2 miljoner dollar

Stuart Weitzman verkar ha en förkärlek för extrem lyx och damslippers. Hans skapelse Cinderella Slippers intar nämligen även sjätteplatsen på listan över världens dyraste skor. Som namnet antyder rör det sig om en slipper den här gången också, en slipper som hämtar inspiration från sagan om Askungen. Här hittar vi idel exklusiva material. Delen vid ankeln och banden längst fram är gjorda i platina och beströdda med 565 diamanter och på högerskon tronar en sällsynt amarettodiamant på 5 carat som enbart den har ett värde på omkring en miljon dollar. Sammantaget landar prislappen på 2 miljoner dollar.

7. Stuart Weitzman Tanzanite Heels – 2 miljoner dollar

Weitzman slår till igen. Den här gången är det högklackat i form av skapelsen Tanzanite Heels som gäller, nummer sju på listan över världens dyraste skor. Tanzanite Heels utvecklades i samarbete mellan Weitzman och Eddie Le Vian från den exklusiva juvelerarfirman Le Vian Jewelry. Skon är helt i silver och har remmar späckade med 185 carat tanzanit och 28 carat diamanter. Weitzman har inte glömt att en sko ska vara snygg bakifrån också, klacken är av platina och smyckad med Kwiat-diamanter med en sammanlagd vikt på 595 carat. Prislappen landar på 2 miljoner dollar.

 

8. Tom Ford Custom av Jason Arasheben – 2 miljoner dollar

Nummer åtta på listan över världens dyraste skor gjorde premiär i ett lite udda sammanhang. Skor i den absoluta lyxligan brukar först exponeras för världen i samband med musikgalor, filmpremiärer och modeevent (gärna i Dubai). Den här gången var det istället underhållningsprogrammet America’s Got Talent (förlagan till TV4s Talang Sverige) som var arena för den spektakulär skopremiären när sångaren och programledaren Nick Cannon dök upp i ett par diamantsmyckade lågskor 2014. Skorna i fråga var ett par Tom Ford-loafers  som Cannon låtit smyckesdesignern Jason Arasheben klä i vitguld och utsmycka med 14 000 vita diamanter. Det tog nästan 12  månader att slutföra jobbet och prislappen landade på 2 miljoner dollar.

Designern Tom Ford
Tom Ford – Designern bakom de rekord dyra diamantskorna

9. Kanye Wests Nike Air Yeezy – 1,8 miljoner dollar

Svarta Nike Air Yeezy
Ett par Nike Air Yeezy som tillhört Kayne West såldes nyligen för 1,8 miljoner dollar

Listan över världens dyraste skor domineras av pumps och stilettklackar. Så har det varit länge, men på senare år har de klassiska damskorna börjat få konkurrens från oväntat håll: sneakers. I april 2021 såldes ett par Nike Air Yeezy som tillhört rapparen Kayne West av auktionshuset Sotheby’s för den häpnadsväckande summan 1,8 miljoner dollar, alltså omkring 16 miljoner svenska kronor.

Det är mer än tre gånger så mycket som det tidigare rekordet i sneakerskategorin, som sattes när basketlegendarens Michael Jordans Nike Air Jordan 1 såldes för 5,5 miljoner kronor året före. Det här innebär att ett par sneakers för första gången finns på listan över världens tio dyraste skor. Köparen av de historiska skoparet var det amerikanska företaget RARES, en investeringsplattform med fokus på aktier och värdefulla sneakers.

10. Stuart Weitzman Wizard of Oz Ruby Stilettos – 1,6 miljoner dollar

Ron Winston är inte den enda skodesignern som gillar Trollkarlen från Oz. Även Stuart Weitzman är ett fan och intar tiondeplatsen på listan över världens dyraste skor med sina Wizard of Oz Ruby Stilettos. Precis som namnet antyder handlar det om en hyllning till filmen Trollkarlen från Oz. Vad mer? Jo, det är rött som gäller, rubinbrist är inget vi behöver oroa oss för och och prislappen är förstås skyhög. De stilettklackade sandaletterna är klädda i exklusiv röd sammet och toppade med 643 burmesiska rubiner som hålls på plats av över 230 gram platinatråd. Skoparet visades för första gången 2003 hos varuhuset Harrods i London och anses vara värda minst 1,6 miljoner dollar i dagsläget.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0