Världens dyraste klockor

Världens dyraste klockor

9 min läsning

Klockor

Datum 8 september 2020
innehåll Simon Wakeus
En Patel Philippe

Klockor

Datum 8 september 2020
innehåll Simon Wakeus
Foto Förnamn Efternamn

Vem köper riktigt dyra klockor?

Idag behöver ingen ett armbandsur enbart för att hålla koll på tiden. Alla går omkring med en smartphone i handen eller i fickan. En smartphone har alla tids- och datumfunktioner du någonsin kommer att behöva.

Dessutom håller en smartphone tiden bättre än den bästa manuella klocka som någonsin byggts. Prestigeklockor som Rolex, Patek, Omega, Breguet. De står sig alla slätt mot klockan i din mobiltelefon såväl som en digitalklocka från Casio för en hundralapp.

Därför kan man undra varför vissa människor är beredda att betala belopp som skulle räcka till en lyxvilla eller herrgård med tillhörande sjötomt, lyxyacht och ett par italienska supersportbilar för en klocka. Men det kanske är att resonera på fel sätt. För nuförtiden bär ingen klocka för att hålla koll på tiden. Det är i alla fall inte armbandsuret främsta syfte.

Ett mekaniskt armbandsur är istället mer att betrakta som ett högst funktionellt smycke eller ett konsthantverk (när de gäller de mer avancerade armbandsuren).

Klockan är alltså mer än ett verktyg för att hålla koll på tiden. Vi kan dra en parallell till ett annat område som intresserar mig. Nämligen musik och hifi-utrustning. Vissa musikälskare väljer att lyssna på vinylskivor på en analog skivspelare istället för att strömma musiken digitalt. Varför då?

Vinylen låter inte bättre än digitala filer. Tvärtom, ur ett rent tekniskt perspektiv är analoga ljudformat sämre på alla fronter än digitala filer. Ändå, upplever många att LP-skivan ger en större och känslomässigt starkare upplevelse än vad musik via digitala filer ger.

Jag skulle vilja säga att en mekanisk klocka i lyxklassen har samma attraktion som vinylspelaren. Parallellen med ljudutrustning av högsta kvalitet verkar också gälla de priser folk är beredda att betala för något som främst har ett subjektiv värde.

Somliga audiofiler är beredda att betala fantastiska summor för den allra finaste och mest påkostade utrustningen. Det finns stereoförstärkare, högtalare och skivspelare som går loss på flera hundratusen kronor – styck.

När vi pratar om klockor finns dock ingen övre gräns. De kan i praktiken kosta hur mycket som helst. Men vad betalar man för?

 

Olika typer av dyra klockor

Tre Rolex Daytona i guld

Jag tycker personligen att man kan dela in de riktigt dyra klockorna i tre eller möjligen fyra olika kategorier. Först och främst har vi de traditionella lyxklockorna. Hit räknas klockor från gamla traditionsbundna, och i huvudsak schweiziska, urmakare som Patek Philippe och Breguet. De är avancerade och allt utvecklas “inhouse”.

 

Avancerade och unika klockor

De här klockorna innehåller inte sällan dyra material som guld, safirer och i vissa fall diamanter. Men de kan lika gärna vara i stål. Det är nämligen inte materialet i första hand som gör klockan dyr. Den här typen av klockor är istället extremt dyra för att de är oerhört komplexa och görs av mästerurmakare i extremt små upplagor.

En Breguet eller Patek Philippe, som tillhör världens dyraste klockmärken innehåller unika handgjorda urverk och håller fantastiskt hög kvalitet. En sådan klocka kan innehålla tusentals delar och massor av komplikationer och kan ta flera år att färdigställa.

 

Dyra klockor med bling

En helt annan kategori är blingklockorna. Här har vi i grunden en mekanisk klocka av hög kvalitet, men själva urverket är egentligen inget speciellt. Urverket kan rentav vara rätt simpelt. Det är istället materialet som gör klockan dyr. Det kan röra sig om en klocka helt i platina med utsmyckning i form av diamanter eller bitar av sällsynta meteoriter.

I mina ögon är de här klockorna inte att betrakta som exklusiva klockor. De äe snarare exklusiva smycken som råkar innehålla en klocka. Dyrgripar för folk som vill visa upp att de har mycket pengar helt enkelt.

 

Dyra klockor med en unik historia

En tredje kategori är klockor som bär på en unik historia. Här hittar vi både påkostade och förhållandevis enkla klockor som säljs för häpnadsväckande pengar för att tillhört en känd eller historiskt viktig person.

Det kanske mest kända exemplet är Paul Newmans Rolex Daytona, som fram tills för några år sedan var världens dyraste klocka då den såldes för 13,5 miljoner dollar.

Om Buzz Aldrins Omega Speedmaster (som var med på den första månlandningen) eller Che Guevaras Rolex GMT-Master dyker upp på auktion, kommer de sannolikt gå för liknande summor. De har i alla fall de gemensamt att de är dyra och fina klockor i egen rätt. Men de är främst dyra för att tillhört en känd person.

 

Klockor som säljs för välgörenhet

Ytterligare en kategori är klockor som säljs på auktion för välgörande ändamål. Sådana tillställningar slutar ofta med att en amerikansk it-miljardär eller hollywoodskådis betalar fantasipriser för sällsynta eller lyxiga klockor för att visa hur snälla de är. Då är det inte klockan i sig som driver upp priset, utan det välgörande ändamålet och auktionsdeltagarnas bankkonton.

 

Varför är vissa klockor så dyra? Fler skäl

Gamla klockor med en unik historia kan vara väldigt dyra

Alla klockor visar tiden, så vad gör att en klocka kan kosta tio eller hundra gånger så mycket som en annan trots att båda innehåller liknande material?

 

1. Tidskrävande design och utveckling

Det tar lång tid att utveckla, designa och bygga en avancerad och pålitlig mekanisk klocka, särskilt om den har många komplikationer. I regel krävs månader eller års arbete av ingenjörer, designers, urmakare, metallurger och andra experter för att skapa urverket och se till att klockan fungerar som den ska.

Därefter ska urverket genomgå en serie rigorösa tester. Den investeringen kommer naturligtvis att reflekteras i klockans pris.

 

2. Riktigt dyra klockor görs i väldigt små upplagor

Nästan alla klockor på listan över världens dyraste ur är sällsynta. Klockan kan ha varit ett unikt exemplar som beställts av välbärgad eller känd person. Eller så tillverkades den i extremt liten upplaga.

Vissa modeller från Patek Philippe tillverkades i fyra-fem exemplar. I andra fall är det någon liten detalj som gör en klocka unik och eftertraktad.

Somliga Rolex-modeller har någon liten detalj på urtavlan som skiljer den från exempelvis en Day-Date eller den berömda dykarklockan Submariner. Men den finns bara i ett par exemplar och är därför eftertraktad och dyr.

 

3. Dyra material

Som vi redan varit inne på kan materialvalet driva upp priset på en klocka rejält. Priset på två i grunden likadana klockor skilja sig åt med en faktor på en miljon om den ena innehåller material som platina och guld och är utsmyckad med diamanter. Ta en riktigt billig klocka som en Casio F-91W, den får du för mindre än 200 kr om det är den vanliga versionen i plast.

Om Casio skulle bestämma sig för att släppa en version som är bestyckad med hundratals diamanter, finns inget övre pristak. Ett hypotetiskt extremfall måhända. Men de flesta klockorna som toppar listan över världens dyraste klockor innehåll dyra material.

 

4. Traditionellt och tidskrävande hantverk

En mekanisk klocka från Seiko är i många fall tekniskt sett lika bra som en Rolex. Men den är massproducerad och Seiko smäller ihop tusentals varje dag. En enda Rolex eller Patek Philippe kan däremot ta år att färdigställa och görs för hand av skickliga hantverkare och urmakare och blir därför dyr. Något som gäller så gott som alla klockor på listan över världens dyraste klockor.

 

5. Historia och varumärke

Det går inte att komma ifrån att ett starkt varumärke driver upp priset. Vi betalar mer för en vara om den är av rätt märke. De schweiziska prestigeurmakarna bär dessutom på ett arv och en historia som sträcker sig över hundratals år.

När du köper en Rolex eller Patek köper du inte bara en klocka. u köper en del av det arvet, vilket återspeglas i priset.

Världens dyraste klockor

Här listar jag de klockor som sålts för högst priser hittills. De är alltså världens dyraste klockor 2020. Jag har uteslutit klockor som är dyra för att de är fullsmockade med diamanter och annat bling men inte är särskilt imponerade i övrigt. Därmed ryker två klockor som rent tekniskt toppar listan.

Närmare bestämt två klockor från ryska Graff som ser ut som någon dränkt en vanlig klocka i kontaktlim och sen doppat den i en hink med diamanter. Världens dyraste klocka är tekniskt sett Graff Hallucination med ett pris på 55 miljoner dollar.

Graff Hallucination innehåller hundratals hjärtformade diamanter och kostar därför hutlöst mycket. Men urverket är ett enkelt quartz-urverk som inte bör kosta mer än ett par hundralappar att köpa in. Därför är den typen av klockor i mina ögon inte exklusiva klockor utan exklusiva smycken som råkar innehålla en klocka.

 

Topp fem – världen dyraste klockor som sålt på auktion

1) Breguet Grande Complication Marie-Antoinette – 25 miljoner dollar
Kärleksklockan som hon aldrig fick, den blev inte färdig förrän nästan 30 år efter drottningens död.

2) Patek Philippe Grandmaster Chime – 24,1 miljoner dollar

3) Paul Newmans Rolex Daytona – 13,5 miljoner dollar
Originalet som bars av legenden själv.

4) Patek Philippe Ref 1518 In Steel – 8, 9 miljoner dollar
En Patek i stål, klart att det blir dyrt

5) Louis Moinet Meteoris Collection – 3, 5 miljoner dollar
Kronografens fader.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0