Vad är smoking?

Black Tie, smoking eller aftondräkt som den också kallas är en särskild festklädsel för män. Smoking är den näst finaste klädseln efter högtidsdräkt, alltså frack, och jackett. Namnet smoking som vi säger i Sverige kommer från engelskan smoking jacket. I Storbritannien säger man dock inte smoking utan Dinner Jacket, medans amerikaner säger Tuxedo. Lite bökig historia kring detta men ursprunget till smokingen sägs ha introducerats av prins Edvard VII runt år 1865 som ett mer ledigt alternativ till fracken som aftonklädsel. Kortfattat kan man säga såhär, vid middagen hade man en Dinner Jacket MEN som namnet smoking uttrycker var det i samband med dom frackklädda herrarnas rökpauser man bytte överdel till en smoking jacket för att damerna inte skulle besväras av röklukten därefter och därav namnen smoking.

Black Tie är en gemensam benämning för smoking som används i engelsktalande länder. På engelska och amerikanska inbjudningar till finare tillställningar där det är smoking som gäller står det som oftast Black Tie. På svenska inbjudningar står det vanligtvis smoking eller aftondräkt, men Black Tie har blivit allt vanligare på svenska inbjudningar.

Smoking används världen över på finare tillställningar som galor, premiärer, finare fester och cocktailpartyn. I USA och Nordamerika är smokingen särskilt populär och används även vid bröllop och andra formella inbjudningar.

I Europa och kanske framför allt Storbritannien är man överlag mer konservativ och på många håll är det definitivt inte okej att bära smoking, som förknippas med fest, i kyrkan.

 

Vad består en smoking av?

En smoking består av smokingkavaj, smokingbyxor, smokingskjorta och fluga. Många kompletterar med gördel eller svart väst, men det varierar och är inget måste.

Smokingkavajen är i regel enkelknäppt men även dubbelknäppta varianter förekommer. Smokingkavajen och byxorna ska vara svarta eller midnattsblå men under sommaren eller om tillställningen äger rum någonstans där riktigt varmt klimat råder är det okej med vit smokingkavaj. Byxorna till en smoking ska däremot aldrig vara vita och alltid ha revär i siden.

Smokingskjortan är vit, här finns inga utrymmen för kompromisser. Däremot kan man ta ut svängarna lite med stilen på smokingskjortan. Om du är lite vågad kan du satsa på en smokingskjorta med krås till din smoking. Under sextio- och sjuttiotalet var kråsskjortor särskilt populärt, inte minst till smoking. En del skjortor saknar fastsydda knappar och till sådana används svarta bröstknappar i silver– eller guldinfattning, manschettknappar är en väsentlig utsmyckning av skjortan och ska alltid bäras i förslagsvis även detta i ädelmetaller av slaget guld eller silver.

Med smokingflugan är det inte heller några konstigheter, den ska vara svart och alltid handknuten. Och du, om du bär gördel till din smoking tänk på att gördeln skall sitta med ”vecken” uppåt, så att brödsmulorna hamnar i vecken!

Skorna till smoking ska vara svarta, det mest klassiska är svarta lackskor, gärna av så kallad oxford-modell eller operapumps med den stiligt minimalistiskt knutna sidenrosetten fungerar utmärkt för den något mer inbitne. Men om du är stilmedveten kan du våga dig på lite mer vågade val som mörkblå loafers i mocka (om du har midnattsblå smokingkavaj).

När det kommer till strumpor är det också svart som gäller i de allra flesta fall, det klassiska och säkra valet till smoking är knähöga tunna strumpor i siden. Men om du är vågad kan du laborera med färgade strumpor. Är du osäker så gäller grundregeln att allt till smoking är svart frånsett skjortan.

Det var för ungefär 90 år sedan under 1930-talet som smokingen på allvar befäste sin magnifika ställning som det ultimata kvällsplagget och i samma veva förpassade fracken till något som man enbart bär upp på specifikt utvalda tillfällen. Det var även under den här eran som den midnattsblåa smokingen på allvar etablerade sig i finrummet och som man kan härleda var det i mitten av 1930-talet den vanligaste färgen på smokingkavajer, med andra ord såg du fler midnattsblå smokingkavajer än helsvarta under det vakna dygnet.

 

Vilka klockor funkar till smoking?

Vilka accessoarer funkar då till smoking? Kan man bära en våldsam stålklocka som en Invicta Venom på 50mm eller mer till smokingen? Nej, såklart inte, man ska inte bära en Invicta överhuvud taget såtillvida inte den är från deras äldre kollektioner som de från 50- eller 60-talet.

Invicta har tidigare gjort flera bra och snygga kvalitetsklockor som idag kostar en hel del och passar till de mesta. Men att gå runt med ett mordvapen på armen vid finare fester känns inte aktuellt (de största varianterna av Invicta Venom väger nästan ett halvt kilo).

Reglerna kring smoking har ändrats något genom åren men grundtanken är att det ska vara en extravagant – som i lyxig – klädsel, som passar vid finare festligheter. Men det här med klocka då? Ska man ens ha en på sig eller är det ohövligt att avbryta tillställningen i någon sekund för att kolla tiden och med det kanske ge sken av att man är uttråkad och vill hem?

 

Välj armbandsur med omsorg

Förr i tiden så var det inte lika vanligt att bära klocka till smoking och om man propsade på att bära klocka var det något diskret som en sober dressklocka som gällde.

Men tiderna förändras, idag är det nästintill alltid förlåtet att titta på mobilen var du än befinner dig och då borde det rimligtvis vara helt okej att i all diskretion titta ner på klockan, om man nu behöver det.

Ett armbandsur ses idag inte bara som ett armbandsur utan mer som en accessoar som man väljer ut med omsorg. Till smoking som är en formell klädsel med tydliga traditioner gäller det i allra högsta grad att välja sin klocka med omsorg.

Som jag skrev tidigare så kan man inte bära vad som helst till smoking, här gäller det att hålla på traditionen. Hur skulle det se ut annars?

Om vi börjar med själva modellen så ska du inte ha en sportklocka, pilotklocka eller en militärklocka till din smoking. Sikta hellre på en mindre och tunnare modell som en klassisk dressklocka.

Sedan måste man såklart tänka på urtavlans färg. En bra tumregel är att du inte ska bära en klocka med vit urtavla om festen är på kvällstid, vilket den med all sannolikhet är om det står smoking eller black tie på inbjudningskortet. Satsa istället på en klocka med mörk urtavla, gärna svart eller mörkblå.

I den bästa av världar så kan man matcha urtavlans färg med färgen på smokingen. Till mörkblå smoking skulle en Patek Philippe Ellipse med mörkblå urtavla vara en perfekt matchning. Eller svart smoking tillsammans med en Rolex Cellini av nyare och större modell, men nu är det förstås inte alla som har råd med en Patek eller en Rolex.

 

Klockarmband och smoking

Armbandet till klockan ska du helst matcha med färgen på gördeln eller västen, flugan och skorna. Något som i de flesta fall inte är så svårt. De är så gott som alltid svarta såvida inte du är på maskerad eller är värden för festen och inte bryr dig.

Materialet i klockarmbandet kan vara läder, kalvskinn, crocoband eller imitation om du inte vill lägga ut extra pengar. Undvik stållänk eller gummiarmband, det ska vara något som åtminstone ser ut som läder. Och, om man frågar mig, så är det armband med svarta sömmar som gäller, inte ett svart armband med vita sömmar.

Låset på armbandet ska ha samma färg och material som boetten på klockan dvs stål, guld eller vad du nu valt. Det är helt okej att ha en guldklocka i gult guld. Men det bästa är enligt min åsikt att satsa på en i vitguld eller i stål så den matchar skjortknapparna och manschettknapparna, som oftast är stål- eller kromfärgade.

Summa summarum – Skippa armbandsur som är från sportiga kategorier som dyk, pilot, sport, racing eller militär till smokingen. Välj istället en enkel klocka med mörk urtavla, svart armband och om plånboken tillåter svindyr prislapp. Har du råd att gå på finare fest så bör klockan vara dyrare än din outfit!

Men skulle det vara så att du har slut på pengar efter att ha hyrt smokingen eller av andra skäl inte vill spendera en förmögenhet, så kan du strunta i att bära klocka överhuvudtaget. Det i sig visar att du har stil och känner till att man egentligen inte bär klocka på bjudningar där det är smoking som gäller.

 

Undantag från smoking-reglementet

Finns det undantag smokingreglerna? Vad gör jag om jag inte vill passa in i normen, kan jag vara mig själv här? Ja, det finns ett undantag som det skrivs en hel del om. Det är om du har en klocka som funnits i familjen under en lång tid – som gått i arv under generationer och som har en gedigen historia. En släktklenod med andra ord. Har du en sådan så kan du bära den till smokingen, men då är det viktigt att du berättar varför du bär den och att du gör det med stor stolthet. Spikrak i ryggen.

Sedan har vi en herre som med – rätta att bära – kan ha vilken klockan han vill till sin smoking. James Bond kan strunta blankt i klockkoder och regler, han måste ju få plats med alla de livsviktiga funktioner han behöver i sitt armbandsur. Han måste ju bland annat ha laser, sågtandade glasringar, giftpilar och allt vad det är han har i sina klockor.

Men eftersom Bond hela tiden skall rädda världen och eftersom han är den han är så kan vi låta honom undgå denna regel. Han är ju sällan kvar till slutet av festen i alla fall. Det blir nästan alltid bråk och stök, så låt honom vara.

För övrigt bar Bond faktiskt en Gruen Precision med svart armband i filmen Dr No (1963) och det är en elegant klocka om något. Dessutom var det också den första klockan Bond bar på vita duken. Den går att skymta under casino-scenen där han för första gången presenterade sig som ”Bond, James Bond”. Det sägs även att det var Sean Connerys privata klocka.

Hade det varit så att jag fick låna hem klockor från jobbet så hade jag kunnat gå på alla möjliga tillställningar, men så är tyvärr inte fallet. Jag får snällt köpa de klockor jag saknar och har gjort så de senaste åren.

Det finns flertalet eleganta modeller i olika utföranden i vår webbshop, men det mest eftertraktade modellerna säljs fort. Jag missade själv en Rolex Celini i mint condition och det grämer mig oerhört då jag skall på bröllop inom kort.

 

Fem armbandsur som är klockrena till smoking:

 

 1. Rolex Cellini Dual Time 39mm
  Den är egentligen lite för stor men eftersom Cellini tillhör Rolex ”smyckeskollektion” så är det okej.
 2. A. Lange & Söhne 1815 Moonphase – Platina
  Mycket dyr men om jag hade råd så skulle jag köpa och bära en sådan, gillar stjärnhimlen i urtavlan.
 3. Vacheron Constantin American 1921
  Ett klockmärke som hamnat lite i skymundan de senaste åren. Vi fick regelbundet in Vacheron för några år sedan men inte lika många nu. Vart tog de vägen? Just denna modell har en sned urtavla vilket är smart då du kan vara mer diskret när du vill kolla tiden.
 4. Jaeger-LeCoultre Reverso
  Snobbklockan nummer 1 som dessutom är rektangulär, vilket kanske är det mest rätta till en smoking om vi ska vara ärliga. Reverso finns i många olika utföranden och är mest känd för bäras av polospelande engelsmän. Reverson är populär bland polofantaster för att man kan vrida klockan så att glaset hamnar inåt och baksida utåt. Då riskerar man inte  att förstöra glaset under när det hettar till i matchen.
 5. Patek Philippe Ellipse
  Så enkel men ändå så himla vacker, inga konstigheter utan bara en klocka som mer eller mindre är ett med handleden. Har jag en ny favorit här?

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0