Hur smart är en smartklocka?

Smartklockor är inte mitt främsta expertområde om jag ska vara helt ärlig, så nu är jag ute på tunn is. Jag kan inte påstå att jag har speciellt bra koll på dessa klockor, då jag själv anser att de inte ÄR klockor i traditionell mening överhuvudtaget. Smarta klockor är snarare datorer, utformade för att se ut och användas som ett traditionellt armbandsur. Smart? Ja, kanske. Men klocka i strikt mening? Det är mer tveksamt. Å andra sidan beror svaret på ditt perspektiv.

När jag var liten tyckte jag att min Casio Calculator var en smart klocka, för att man även kunde använda den som miniräknare. Senare i livet tyckte jag att min Citizen Ecodrive var en smart klocka, för att den kunde laddas med solljus. Vad som är smart tenderar alltså att förändras över tid. Om 20 år kommer vi kanske tycka att dagens smartklockor hör hemma på medeltidsmuseet.

Klockans delar

Ribban för vad som räknas som smart har alltså höjts i takt med den tekniska utvecklingen. Om vi enbart pratar om funktioner så spelar en modern smartklocka som en Apple Watch i egen division jämfört med äldre digitala klockor, även om de senare verkade fantastiskt smarta på sin tid.

Vill du ha ständig uppkoppling, koll på vädret i Tokyo, din hjärtrytm, aktiekursen och vad som finns i kylskåpet hemma finns ingen ersättning för en smartwatch. Vill du ha däremot stil, kvalitet, hantverk, tradition och hållbarhet är det ett klassiskt analogt armbandsur du ska satsa på. Även om en mekanisk klocka “bara” visar tid och datum så är den smart på sitt sätt.

En automatisk analog klocka av hög kvalitet från exempelvis Omega är ett tekniskt underverk och är oerhört komplex. Den består av tusentals delar som måste vara exakt avvägda och ha precis rätt proportioner ner på en tusendels millimeter. Tillsammans driver de klockan med fantastisk precision utan hjälp av mikroprocessorer, mjukvara eller ens ett batteri. Det är också smart.

 

Vad är en smartklocka?

Klockans delar
Det finns alltså inget direkt svar på vad som utgör en smartklocka, annat än att den ska möta dina digitala behov. En tillräckligt smart klocka är en som ger dig alla funktioner och möjligheter du behöver. Det spelar ingen roll om en viss smartklocka råkar ha den vassaste processorn som går att få tag på, OM den inte har apparna du behöver. Men vad som är smart beror också på vem bäraren är. Det är till exempel inte så smart att ge din treåring eller gamla farmor en smartklocka som så smart eller avancerad att ingen av dem förstår sig på funktionerna.

Begreppet smartklocka är alltså flytande. Men om vi bortser från definitionsfrågorna och begreppsrullningen då? Jo, för de flesta som läser det här är nog en modern smartklocka en smartphone i miniatyr. Den har touchskärm, internetuppkoppling, möjlighet att lägga till appar, oftast bluetooth och liknande funktioner. En Apple Watch är ett bra exempel.

Sedan finns de förstås olika nivåer och prisklasser. Du kan köpa en riktigt avancerad klocka som kan göra i princip allt en smartphone gör. För någon annan kanske det räcker med en enklare modell som fixar att ha koll på pulsen och sträckan man springer under träningspasset. Men överlag kan man ändå säga att det finns några saker som utmärker en smartklocka:

 

Touchskärm

En smartklocka ska ha en touchskärm. Touchskärmen är regel lite större än glaset på en vanlig klocka och fungerar på samma sätt som den på din telefon. Du kan enkelt justera utseendet med olika valbara typsnitt och färger. Skärmen har såklart inte samma upplösning som den på en bättre smartphone, men gör jobbet tillräckligt bra.

 

Appar

Precis som en smarttelefon (eller vanlig mobil) så ska man kunna ladda ner appar till förbannelse, så att alla upptänkliga behov täcks. Inga appar, ingen smartklocka. Här vill jag bara tillägga att det finns enklare smartklockor som är mindre smarta än exempelvis en Apple Watch. Fitbit har till exempel en enklare modell med ett begränsat antal funktioner särskilt utformade för dig som tränar. Effektivt utan att vara onödigt komplicerat. En Fitbit passar utmärkt till den lite enklare digitala klocknörden – smart tycker jag.

 

Uppkoppling

En smartklocka ska alltid vara uppkopplad till någon eller något. Antingen din puls, din mobil eller till nätet. Wifi och Bluetooth skall finnas och här håller jag med till 100%. Om inte klockan är uppkopplad så är den inte smart.

Till sist vill man, företrädesvis, ha en smartklocka av den senaste modellen. En smartklocka med ett par år eller mer på nacken är förmodligen inte så smart längre. Din gamla dator från 2010 är av uppenbara skäl inte lika smart som den du köpte i år. Den senast utvecklade modellen är alltid den smartaste. Det betyder dessvärre att man blir tvungen att uppgradera genom att köpa en ny modell i tid och otid och här tappar jag intresset. Jag gillar snygga, praktiska, väldesignade och för all del smarta prylar. Men i mitt tycke är bra grej en som håller i ur och skur, år efter år.

Ska jag verkligen behöva köpa nytt hela tiden för att ha en smart klocka som går att uppdatera? Situationen görs värre av att många tillverkare av smartphones och smartklockor medvetet designar sina produkter för att de ska bli förlegade efter några år. Du vet säkert vad jag menar

Telefonen eller klockan blir segare efter varje uppdatering, samtidigt som man är tvungen att uppdatera hela tiden för att alla apparna ska fungera. Efter några år slutar tillverkaren att släppa nya uppdateringar till de äldre modellerna något som resulterar i att de blir mer eller mindre oanvändbara, om de ens håller så länge! För risken är minst lika stor att batteriet lägger av efter ett par år, det har hänt med flera av mina telefoner och personligen har jag svårt för det här slit- och släng-tänket. Det är en tillverkningsfilosofi som är diametralt motsatt till den som exempelvis schweiziska klockmakare tillämpar.

En klocka från exempelvis Rolex, Omega eller Tag Heuer är byggd för att hålla livet ut eller längre och de blir aldrig omoderna. Dessutom behöver du inte oroa dig för att missa någon av de ständiga uppdateringarna eller att någon hackar klockan och lägger ut privat information om dig nätet. Jag testade själv en Apple Watch och blev imponerad i ett par veckor. Sen gick jag tillbaks till mitt traditionella armbandsur.

 

Smartklockornas utveckling & utbud

Klockans delar
Idag finns många smarta klockor att välja på i alla möjliga stilar och prisklasser, utvecklingen går snabbt och utbudet är stort men det finns en del märken som sticker ut. Samsung och Apple har varit med länge och har en stark position på marknaden, men även Michael Kors och inte minst Tag Heuer har givit sig in i matchen och här blir det lite roligt igen. Tag Heuer har med modellerna TAG Heuer Connected 41 & 45 fått till riktigt snygga och intressanta klockor med häftiga funktioner. Båda är nämligen analoga kvalitetsur och en Smart Watch i ett. Nu snackar vi!

Tag Heuer Connected är en av de bäst tillverkade, mest lyxiga och mest eftertraktade smartklockorna just nu. Men ska traditionella klockmärken verkligen hålla på med smartklockor?

Blir det inte lite löjligt när duktiga urmakare börjar hålla på med små komponenter istället för små kugghjul i ett komplicerat urverk som i sig kan ta månader att sätta ihop under mycket hög precision? En Rolex Smart Watch? Nej tack.

Smartklockor är här för att stanna och vill man ha en – så köp, jag blir inte arg. Förmodligen kommer jag att köpa en egen igen bara för att ha en i samlingen. Vid närmare eftertanke vore det kanske smart att kunna hålla koll på pulsen när jag läser på om alla nymodigheter som kommer och inser vad de kommer göra med min plånbok.

 

Kan man köpa en begagnad smartklocka?

Man kan absolut köpa en begagnad smartklocka. Detta kan vara mycket fördelaktigt då andrahandsmarknaden är både stor och brutal mot säljarna. All teknik blir förr eller senare gammal och priset faller redan efter att du inhandlat varan som ny. Du kan få en fullsmetad smart klocka till en vettig peng på auktioner eller i vår webshop. MEN var noga med att klockan är nollställd från iCloud och allt vad användarnamn heter. Cirka 50% av nypris är rimligt för en ett år gammal smartklocka.

 

Investera i en smartklocka?

Klockans delar
Generellt sett är en smartklocka inte en jättebra investering. De är inte lika hållbara som ett traditionellt armbandsur och består inte heller av lika eftertraktade material. I alla fall inte på insidan. Eftersom en smartklocka i praktiken är liten dator ser den också ut som en dator på insidan. Mest plast och mikrochip alltså.

Om du funderar på att köpa en smartklocka i investeringssyfte är det generellt de allra första modellerna, limiterade utgåvor eller varianter i exklusiva material som gäller. Den första upplagan av en populär och innovativ produkt får så gott som alltid ett samlarvärde. Mitt tips är därför att satsa de första modellerna som kom ut på marknaden, till exempel en Apple Watch från cirka 2015. De allra första Apple Watch-klockorna som inte hade serienummer är särskilt eftertraktade. Kan du dessutom hitta en i 18 karat så är det ju guld.

Om du ska tjäna pengar på att sälja en smartwatch behöver du sannolikt spara  den läääänge och komma ihåg att hålla den laddad i alla år, så att den inte dör. Lyckas du med detta så kan en tidig Apple Watch vara en klocka att tjäna pengar på. Om sisådär 20 år. Glöm inte att alla tillbehör och askar måste vara med.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0