Mode

Slow fashion

9 min läsning

Blogg och artiklar

Modetips

Vintagefynd

Datum 23 juni 2021
innehåll Emelie Smolle
Slow fashion hållbara kläder i hållbara material

Blogg och artiklar

Modetips

Vintagefynd

Datum 23 juni 2021
innehåll Emelie Smolle
Foto Förnamn Efternamn

Vad är slow fashion?

Begreppet Slow fashion myntades 2007 av den brittiska akademikern, designern och debattören Kate Fletcher. Slow fashion är en motreaktion till slit- och släng-mentaliteten som präglar mycket av både modeindustrin och våra konsumtionsmönster. Slow fashion handlar om fokusera på hållbarhet, långsiktighet och etisk, miljövänlig produktion. 

 

Slow fashion handlar om hållbarhet i hela kedjan från fabriken till vad du gör med plagget eller prylen när den går sönder eller du inte vill ha den längre. Syftet är att värna om miljön och ekologisk och etisk tillverkning men också att flytta fokus från slit och släng till ett kretsloppstänk. Att välja kvalitet framför kvantitet och köpa färre men bättre plagg och prylar. Kläder som håller längre och som du själv känner starkare för istället för billiga plagg som hamnar längst in garderoben eller i sopkorgen efter några månader. 

 

Slow fashion handlar också om att ge gamla saker ett nytt liv genom handla second och att sälja eller skänka bort saker du inte vill ha. Och förstås laga saker som gått sönder eller att återvinna trasiga och uttjänta plagg istället för att slänga dem.

Varför är slow fashion viktigt?

Textil- och modeindustrin är extremt resursintensiv och står för enorma utsläpp världen över. Visste du att det går åt 6 200 liter vatten och drygt 1,2 kilo kemikalier för att tillverka ett enda par jeans? Tillverkningen av samma par jeans leder också till att 13 kilo koldioxid släpps ut i atmosfären. Till det kommer stora utsläpp i transportledet. Många av de plagg vi köper idag tillverkas på andra sidan världen och passerar flera länder på väg hit, både under olika steg av tillverkningen och transporten av de färdiga plagget. 

 

Enligt en studie som utfördes på uppdrag från Naturvårdsverket köper den genomsnittlige svensken kläder som motsvarar 14 kilo textil varje år. Samtidigt har det genomsnittliga plagget en väldigt kort livslängd. Vi kastar helt enkelt bort enorma mängder kläder. Exempelvis används en t-shirt i genomsnitt 30 gånger, sedan åker den i soporna. Vi svenskar slänger i genomsnitt 7,5 kilo textil per person och år. Samma studie visar även att omkring 60 procent av den slängda textilen består av hela och oslitna kläder. Något som betyder att mer än 46 000 ton fullt användbara kläder bokstavligen eldas upp varje år, enbart här i Sverige. Det är inte särskilt hållbart.

 

Runt 80% av klimatpåverkan sker under tillverkningen av nya kläder.  Det är därför återbruk, kvalitet och lång livslängd på sakerna är så centralt inom slow fashion. Som konsument kan du förstås inte ändra på hela modeindustrin världen över, men alla kan bidra i det lilla. Du behöver inte sluta handla nya kläder, du behöver bara handla smartare. 

 

Så kan du utöva slow fashion

Har du hela garderoben full med kläder du sällan eller aldrig använder? I så fall tyder mycket på att du borde fundera på hur du konsumerar. Slow fashion handlar nämligen mycket om att vara medveten om sina konsumtionsmönster och att undvika onödiga inköp. Att låta bli att köpa saker som du ändå inte kommer att använda. Slow fashion innebär som namnet antyder att dra ner på konsumtionstakten och konsumera hållbart. Som privat konsument kan du dra ditt strå till stacken på flera sätt. 

 

Kvalitet framför kvantitet

En stor del av de kläder och accessoarer som tillverkas idag har en väldigt begränsad livslängd. Välj därför plagg och saker av hög kvalitet och av bra material. Gör gärna en kvalitetskontroll när du köper nya kläder och accessoarer. Kommer den här tröjan att behålla passformen efter 30 tvättar? Kommer den väskan att gå upp i sömmarna efter ett par månader? Du märker snabbt om kvaliteten och handarbetet är sisådär. Handla gärna från från märken och företag som är öppna med sina materialval och tillverkningsprocesser. Köper du second hand så satsa på välkända kvalitetsmärken. Det kostar lite mer, men det lönar sig i regel i längden eftersom riktigt bra saker håller längre. Om du inte längre vill ha väskan, skorna eller jackan kan du sälja vidare dem senare och få tillbaka pengarna.

 

Värna om miljön genom att handla vintage

Som vi sett sker 80 procent av klimatpåverkan under tillverkningsprocessen av nytt plagg. Att handla kläder, accessoarer och andra saker second hand är därför bland det bästa du kan göra för klimatet som konsument. Eftersom second hand-varor överlag är billigare än motsvarande nya sparar du pengar samtidigt som du värnar om miljön. En bonus är att man ofta kan hitta kläder och accessoarer som ingen annan har.  Kika gärna i vår webbshop om du är vintagesugen, vi har massor av accessoarer från kända märken. 

 

Laga och lappa 

Trasiga kläder går ofta att laga, om du inte är fingerfärdig själv finns det garanterat ett skicklig skräddare eller skomakare nära dig som kan ge dina saker ett nytt liv. Då stärker du ditt lokala näringsliv samtidigt som du bidrar till minskad klimatpåverkan. 

 

Sälj sakerna du inte använder

Om du har ett par skor, en jacka, en väska eller ett par solglasögon från ett populärt märke har de ofta ett andrahandsvärde. Eftertraktade kläder och accessoarer som modeväskor, solglasögon och skor kan i vissa fall vara värda stora summor. Vi på Sefina hjälper dig gärna att värdera sakerna – det är helt gratis. 

 

Skänk till välgörenhet
Skänk saker som det inte är värt att sälja till välgörenhet. Myrorna och Stadsmissionen tar emot alla typer av plagg och prylar och säljer dem i sina butiker. Kläderna får ett nytt liv hos någon annan och du gör en god sak både för miljön och dina medmänniskor. 

 

Återvinn trasig textil

Släng inte trasiga kläder i soporna, lämna dem på din återvinningscentral. Personalen där hjälper dig att sortera sakerna rätt. Om du är händig kan du göra nya kläder av de gamla. Om inte har du säkert någon kreativ bekant eller släkting som gillar att sy.  

 

Tänk igenom dina inköp

Det här är kanske det mest effektiva sättet att tillämpa slow fashion i praktiken. Allt du köper ska så att säga ha förtjänat sin plats i din garderob. En tumregel som många i slow fashion-världen använder är att du ska använda ett plagg minst 30 gånger för att ett inköp ska vara motiverat. 

 

Passar plagget?

Kläder som inte sitter bra kommer sällan till användning. Trots det är det lätt att förhasta sig och köpa plagg med dålig passform, för att man VILL att de ska sitta bra. Ett bra tips är att lita på första intrycket när du provar plagget. Om det inte känns rätt i provrummet kommer det med all sannolikhet inte kännas rätt när du kommer hem heller. 

 

Rensa garderoben

Är din garderob överfull av saker du inte använder? Då kanske det är dags att göra en rejäl utrensning. Sortera ut allt som ligger och samlar damm och behåll bara de plagg du vet att du kommer använda. Resten kan du skänka till välgörenhet, lägga i textilinsamlingen eller använda för att skapa nya kläder. Har du märkeskläder/accessoarer i bra skick är det ofta möjligt att sälja dem och få bra betalt för det. Vi hjälper dig gärna att värdera saker som väskor, solglasögon och märkeskläder – helt gratis. 

 

Kolla priserna

I regel är priset en indikation på varans kvalitet och ger ett hum om hur den tillverkats. Misstänkt billiga saker är billiga av en anledning. En extremt låg prislapp betyder inte sällan låg kvalitet och kort livslängd. De flesta av oss har köpt ett plagg som är supersnyggt men som blir helt formlöst efter ett par tvättar. Sådana saker hamnar snabbt på soptippen. 

 

Ett väldigt lågt pris kan också vara ett tecken på att varan tillverkats under tveksamma förhållanden, till exempel under osunda arbetsförhållanden eller bristande miljöhänsyn. När saker kostar lite mer kommer du förmodligen också att tänka igenom köpet både en och två gånger innan du slår till. På så sätt blir det färre spontaninköp som du senare ångrar. 

 

Man behöver inte köpa allt

Tanken med slow fashion är som tidigare nämnt att undvika onödiga inköp av plagg du inte kommer använda. Om du ska på ett bröllop och behöver en festklänning eller smoking är det kanske inte nödvändigt att köpa. Hör med vänner och bekanta, det kanske finns någon som kan låna dig en lämplig outfit. Just festkläder som aftonklänningar och smoking går även att hyra för en rimlig summa. Genom att bara köpa de kläder du använder får du dessutom mer pengar över. Pengar du kan lägga på saker som du faktiskt använder och som har en lång livslängd, till exempel en märkesväska, ett smycke eller en fin klocka.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0