Vi har lyssnat på er, och som ett led i vårt arbete med att fortsätta vara Sveriges modernaste pantbank, lanseras nu vår nya hemsida som är snabbare, snyggare och mer användarvänlig än någonsin.
Under våren väntas fler exklusiva tjänster och uppdateringar.
Ta hand om dina klockor
Skötselråd för klockor
7 min läsning
Skötselråd för armbandsur
Vi börjar med grunderna, enkla rutiner som håller din klocka fin och fräsch så länge som möjligt och minimerar risken för mekaniska problem och skador.
Undvik repor och sprickor
Bär endast klockan på din arm och skippa att bära eventuella armband och accessoarer på samma arm, särskilt om de är i metall eller något annat hårt material för då minimerar du risken att klockan repas. Har du en tröja, jacka eller skjorta med långa ärmar så kan du dra över ärmen över klockan så att tyget skyddar den från mindre smällar.
Om du gärna vill visa upp din exklusiva klocka, så kan du såklart ta fram den när någon ber om det eller till och med visa en bild av den på din mobil. De flesta bryr sig inte om vilken klocka du har och du borde förresten strunta i vad andra tycker, klockan är för dig och ingen annan!
Byt länk och armband på din klocka
Länken kan vara den delen på klockan som tar mest stryk i form av repor och stöt- och tryckskador. På vissa äldre Rolexmodeller händer det att länken töjer sig på grund av metallutmattning.
Eftersom saker kan hända med länkar är det alltid klokt att spara originallänken eller armbandet och i stället använda ett utbytesarmband. Då håller du originalarmbandet i perfekt skick och försämrar inte klockans andrahandsvärde i onödan.
Du kan hitta armband som både är snygga, hållbara och funkar till de flesta modeller för rimliga pengar. Kika gärna i vår webbshop, vi får ofta in originaldelar som länkar och armband till märken som Rolex, Omega, Tag Heuer med fler.
Om du mot förmodan vill ha din orginallänk på så tänk på att den inte ska sitta för löst på armen, länken ska i regel sitta tajtare än du tror så du inte stryper blodtillförseln till handen. Men klockan skall inte hänga löst eller åka upp och ner på armen då riskerar du nämligen länkbitarna töjs ut på sikt.
Undvik att magnetisera klockan
När du tar av dig klockan så bör du tänka dig för var du lägger den. Klockan kan bli magnetiserad vilket i sin tur kan orsaka obalans i urverkets gång om du lägger klockan på fel ställe, till exempel i närheten av teven eller vid mobilen. Det går att avmagnetisera ett urverk men det är alltid bäst att undvika magnetisering genom att tänka sig för innan man lägger klockan bredvid elektroniska prylar.
Datorer, kylskåp, mikrovågsugnen, mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning kan orsaka att det bildas magnetiska fält som sedan ”fastnar” i urverket. Att lägga klockan i byrålådan bland kläder är därför ganska smart ur just denna synpunkt. Det är inte säkert att klockan blir magnetiserad bara för att den ligger i närheten av din mobil. Men better safe than sorry, brukar jag säga.
Om tjuven är framme
Var man ska förvara sin klocka är en fråga som är väl värd att lägga lite möda på. Du vill att klockan ska ligga tryggt och säkert där den inte riskerar att skadas eller repas, många lägger klockan i sin originalförpackning och det har emellertid sina nackdelar. Dels sliter du på asken om du öppnar och stänger den varje dag, något som inte är bra för klockans andrahandsvärde.
Men också för att en klockbox är ganska stor och lätt att hitta för eventuella inbrottstjuvar, även om boxen ligger undanstoppad i en låda eller ett skåp. Har du en eller flera riktigt dyra klockor bör du investera i ett kassaskåp eller gömma undan den på något smart ställe om du lämnar klockan hemma.
Ett annat alternativ är att investera i en watch winder. En watch winder är en förvaringslåda om roterar eller vibrerar och håller igång urverket på automatiska klockor som är ett utmärkt alternativ. Du slipper slita på originalboxen och riskerar inte att klockan stannar men kom ihåg att ställa den på något smart ställe där tjuven inte letar.
Håll igång klockan med en watch winder
På tal om watch winder. Om man inte använder klockan på ett tag skall man då låta den ligga och sedan stanna för att sedan dra upp den igen? Eller skall man ha den i en watch winder och låta den gå och ”nöta” på urverket?
Mycket svår fråga och man får olika svar beroende på vem man frågar. Går du till en återförsäljare så säger de förmodligen att du behöver en watch winder, kanske inte så konstigt då de trots allt vill sälja.
Själv gör jag så här: Klockor som jag använder en gång i månaden och som inte har kronograf låter jag ligga och drar upp dem när de skall användas MEN jag ändrar inte datumet.
Det blir för mycket vridande på kronan och du vill inte slita på kronan eller halsen med dess kugghjul. Många exklusiva klockor som exempelvis Omega Aqua Terra har klena halsar och om man drar upp dem hela tiden så kan halsen gå av.
Alltså rekommenderar jag att du investerar i en watch winder till klockor med kronografer, mekaniskt känsliga klockor och extremt dyra klockor. Men hur du än gör så är det service med jämna mellanrum viktigt så att oljan i urverket inte torkar.
Hur ofta ska en klocka servas?
Precis som alla precisionsinstrument kräver en klocka service och underhåll för att fungera klanderfritt och i allmänhet är det dags för service vart tredje till femte år. Men serviceintervallet beror helt på modell, klimat och hur klockan hanteras av sin ägare.
En service kan kosta mellan 3 000 kronor till 6 000 kronor beroende på modell och märke, ju dyrare klocka du köpt desto dyrare blir det att serva. Vissa märken kan utan att skämmas ta uppemot 20 000 kronor för en service men köper man en Ferrari så kan man inte gnälla på att det är dyrt att äga den, för du servar väl bilen varje år?
Polera din klocka
Självklart vill man hålla sin klocka ren och fin, men låt bli att gnida på klockan för ofta eller alltför energiskt. Varje gång du polerar klockan så slipar du i praktiken bort en mikroskopisk del av ytan och gör man det för ofta så kan guldpläteringen på exempelvis äldre Breitling helt försvinna.
Var sparsam därför med poleringen, polera om du måste men var försiktig och använd en putsduk som är avsedd för ändamålet. En klocka får med tiden repor och spår av ett liv i rörelse – patina. Lite patina får man räkna med och är i de flesta fall bara charmigt men en sönderpolerad klocka vill ingen ha, så håll fingrarna och putsduken i styr och polera bara när du måste.
Många klockor, särskilt guldklockor, (där det inte är solitt guld i länkarna) är känsliga för överdriven polering. Breitlings klassiska Crosswind är ett sådant exempel och jag har sett alldeles för många exemplar av den modellen med bortpolerat guld på länken. Något som är väldigt synd eftersom Breitling Crosswind är en av mina favoritmodeller (särskilt varianten med blå urtavla). För övrigt ett bra investeringsalternativ då de inte finns så många Breitling Crosswind kvar i gott skick.