Kategorier

Rensa mina val
2
1
3
2
59
32
1
3

Visar av artiklar

Seikos historia

Kintaro Hattori, mannen bakom Seiko, var endast 21 när han öppnade sin första klockbutik i Tokyo 1882. I butiken lagade och sålde Hattori klockor, men han tillverkade också klockor i liten skala under eget namn.

Under de första åren byggde Hattori främst väggur. Men snart skulle tillverkningen ta fart på allvar. Tio år senare 1892 startade Hattori Seikosha watch factory – idag Seiko – tillsammans med sin nyfunne vän och partner Tsuruhiko Yoshikawa.

Under årens lopp har Seiko tillverkat otaliga klockmodeller. Bland dem finns många klassiker som Marvel, Grand Seiko, den avancerade Seiko Astron GPS Solar och åtskilliga fler.

Seikos klockor kännetecknas av hög kvalitet, stilren, återhållen designen och pålitlighet. Det finns därför många kandidater om man nu ska utse en favorit bland företagets klockmodeller. Men det finns en Seikoklocka, eller rättare en familj av klockor (mer om det senare) som jag själv fastnat för, nämligen Seiko 5.
 

Varför är en Seiko 5 så speciell?

Seiko 5 Sports med läderarmband

Seiko 5 är en klassisk klocka och en av de mest prisvärda armbandsuren någonsin. När den första klockan i familjen Seiko 5 lanserades 1963 under namnet Sportsmatic 5, var den banbrytande.

Klockan var i stort sett oförstörbar och kunde utmana de schweiziska kvalitetsuren både i kvalitet och precision. Ett under av japansk minimalism och hantverkskunnande. Att klockan dessutom kostade en bråkdel av vad man fick betala för en Rolex eller Omega gjorde inte saken sämre. Seiko 5 blev en succé och tog omedelbart ledartröjan i sin prisklass.

Seiko hade tidigt bestämt sig för att bygga en klocka med fem framträdande egenskaper och det är från dem som klockan fått sitt namn. Den skulle vara självuppdragande alltså automatisk, vattentät, ha dag- och datumfunktion, en försänkt krona och en väldigt tålig boett.

Redan under tidigt sextiotal hade Seiko valt att satsa helhjärtat på hållbarhet. Man vill göra klockor som folk kan bära livet igenom. En klocka som kan gå i arv. Detta kvalitetsethos präglar alla Seiko 5 klockor och betyder att det än idag är möjligt att hitta tidiga modeller av Seiko 5 som funkar utmärkt och inte kräver några dyra reparationer.

En välskött Seiko 5 håller i all evighet. Därför är inte så konstigt att klockor ur Seiko 5-familjen fortfarande omåttligt populära och efterfrågade, både som nya och begagnade nästan 60 år senare. Om inte annat får du väldigt mycket kvalitet för pengarna, oavsett om du köper en gammal eller helt ny Seiko 5.
 

Seiko 5 – Populära femmor

Seiko 5 är inte en klockmodell utan många. Ska vi räkna alla klockmodeller som sålts under namnet Seiko 5 får vi räkna länge. Här ingår allt från dressklockor, dykarur, kronografer, militärklockor, pilotklockor och mycket annat. De olika stilarna delas in i olika modellgrupper. Till de mest framträdande räknas:
 

Seiko 5

Standardmodellen av Seiko 5. Den mest typiska modellen av standard-femman är ett vardagsur som lånat mycket inspiration från Rolex Day Date. Ett klockrent vardagsur som passar vid alla tillfällen.

Äldre Seiko 5 från sjuttio- och åttiotalet har blivit väldigt populära och efterfrågade på begagnatmarknaden. Något som betyder att exemplar i gott originalskick blir alltmer sällsynta och att priserna är på väg upp.
 

Seiko 5 Sports

Sportvarianten av Seiko 5. Här finns både dykarur, kronografer och militärklockor. En Seiko 5 Sports är oftast robust och tål (som alla Seiko 5) de flesta påfrestningar. Dykarversionen är väldigt populär och många klockälskare föredrar dem framför mer prestigeladdade dykarur som Rolex Submariner.
 

Seiko Sportsmatic 5

Seiko Sportsmatic 5 är arvtagaren till originalet som lanserades 1963. En Sportsmatic är lite elegantare och mer “dressig” än de övriga klockorna i Seiko 5-familjen. Smäckra linjer, nedtonad och elegant design.

Man får lätt intrycket att en Sportsmatic likt många dessklockor är ömtålig. Men det stämmer inte, den är vattentät och minst lika stryktålig som många sportklockor från långt dyrare märken.
 

Seiko 5 Actus

Seiko 5 Actus är ännu en elegant Seiko 5. Här är linjerna lite grövre och formspråket mer aggressivt. En Actus kommer inte sällan med en urtavla i lite mer vågad färg som lysande grön, lila eller tonad blå och har ofta fluorescerande detaljer. Men det är fortfarande en elegant klocka som passar lika väl till jeans som till smoking.

 

Seiko 5 i framtiden

Min gissning är att Seiko 5 kommer att bli allt populärare och dyrare i framtiden. Seiko 5 har alltid varit populär både som nya och begagnade och alltfler får upp ögonen för dem. Något som märks inte minst på begagnatsajter och auktioner. De första modellerna börjar också få några år på nacken, det är närmare sextio år sedan den första Seiko 5 släpptes. Något som betyder att det kommer bli svårare och svårare att hitta tidigare modeller i bra originalskick.

Trenden späs på ytterligare av det just nu är trendigt, särskilt bland oss 70- och 80-talister, att köpa tillbaka klockor vi minns från vår barndom. Klockor som vi själva ägde när de begav sig. Klockor våra föräldrar bar. Klockor vi minns och har en känslomässig koppling till helt enkelt.

De gick att köpa för rimliga pengar på 70- och 80-talen (precis som nu), vilket betyder att det är många som ägde en då. Och därför fler som minns dem nu. Det här betyder i förlängningen att efterfrågan på klockor som Seiko 5 kommer gå upp ännu mer

Samtidigt har priserna för prestigemärken som Rolex, Omega, Patek, gått spikrakt upp och är numer utom räckhåll för de allra flesta. Så man ska nog räkna med att eftertraktade versioner av Seiko 5 kommer bli allt mer sällsynta och efterfrågade på sikt.

Slå till om du hittar en bra skick, du kommer inte bli besviken.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0