Kategorier

Rensa mina val
20
10
11
10
8
26
26
41
1
4
15
5
6

Visar av artiklar

Sugen på en riktigt snygg klocka? Kanske suktar du efter en Omega Speedmaster, en rejäl Breitling eller varför inte en klassisk Rolex. Men det gäller att vara försiktig när du shoppar klockor, inte minst om du planerar att införskaffa din nästa dyrgrip privat eller via en digital marknadsplats som Ebay. Köper du ett eftertraktat armbandsur i andra hand finns det nämligen åtskilliga fallgropar du bör se upp för och det är lätt att bli lurad.

Falska märkesklockor och andra lyxvaror allt vanligare


B-laget när det gäller kopior. Uppenbart falska Rolex-klockor från en gatumarknad i Kambodjas huvudstad Phnom Penh

Tillverkningen av olagligt kopierade versioner av populära klockmodeller från kända märken som Rolex, Omega, IWC och många fler har fullkomligt exploderat på senare år. Att antalet förfalskningar och kopior har närmast översvämmat marknaden för begagnade kvalitetsklockor under det senaste decenniet beror på flera saker.

En framträdande orsak till den ökade spridningen av förfalskningar är att näthandeln ökat enormt de senaste åren. Idag finns oräkneliga e-handlare och marknadsplatser där allt möjligt går att hitta, inte minst klockor, och det vimlar av säljare.

Dessvärre är det svårt för dig som hugad spekulant att veta om varan du vill köpa är äkta eller inte och vem det egentligen är som står bakom säljprofilen. Visst går det att göra ett fynd och många säljare är förstås helt ärliga entusiaster som du och jag och visst finns många genomhederliga proffssäljare.

Men det finns också de som är mindre nogräknade eller i värsta fall rena skurkar. Saken kompliceras ytterligare av att marknadsplatser som Ebay i praktiken har liten eller ingen möjlighet att kontrollera om säljarna på plattformen är seriösa, rena lurendrejare eller något mittemellan.

Ytterligare en bidragande orsak till den allt snabbare spridningen och handeln med undermåliga kopior är att de illegitima tillverkarna blivit allt skickligare, förslagna och att kopiorna i många fall är bättre än någonsin. Inte minst för att tekniken och utrustningen som krävs för att framställa trovärdiga kopior förbättrats i rask takt och blivit tillgänglig för allt fler. Att framställa bra kopior är enklare, billigare och tar mindre tid i anspråk än någonsin.

Idag har förfalskarna tillgång till saker som 3D-skrivare, maskiner för lasergravering och metallpressar. En del har rentav egna CNC-maskiner (datorstyrda robotar som kan svarva/skära fram komponenter med mikromillimeters precision) och somliga jobbar i regelrätta fabriker. En oäkta märkesklocka kan därför vara skrämmande trovärdig, ha en finish som närmar sig originalet och fungera precis som man förväntar sig att den ska om den vore äkta. Att se skilja agnarna från vetet kan med andra ord vara riktigt svårt. även för den som sitter på hyfsade kunskaper om klockor.

Falska klockor är en miljardindustri

En professionellt tillverkad kopia av ett märkesur kan vara en helt okej eller till och med riktigt bra klocka i sin egen rätt. Men, och det här ett stort men, oavsett hur fin kopian ser ut och känns på handleden så är det helt annan sak med värdet. En falsk Rolex är i regel inte ens värd asken motsvarande originalklocka levereras i, och frågan är om andrahandsvärdet på kopian ens täcker fraktkostnaden hem till dig.

En äkta Rolex från en populär kollektion som Daytona eller Submariner kommer inte sällan med en prislapp på 200 000 kronor eller mer ny i butik, beroende på utförande och material. Vill du sälja klockan vidare behöver du sällan oroa dig för att göra en dålig affär. Det rekommenderade nypriset för en ny Rolex Submariner (ref: 124060) ligger idag på strax under 100 000 kr. På  grund av hög efterfrågan och de långa väntetiderna kan priset på andrahandsmarknaden för samma klocka landa på så mycket som 150 000 kr.

En oäkta kopia av den nyss nämnda Rolex-klassikern räcker däremot knappt till en utelunch på den lokala pizzerian om du vill sälja den vidare (och då får du förmodligen varken kaffe eller påtår). Då förstår du hur mycket pengar det handlar om för grupperna som tillverkar och säljer de falska varorna.

Enligt uppskattningar från branschorganisationer så tillverkas och säljs minst 40 miljoner falska och plagierade klockor varje år och tillverkarna gör en vinst på mer än 1 miljard dollar om året (2017). Värst drabbade är förstås de klassiska schweiziska urmakarna, eftersom deras modeller tillhör de mest eftertraktade och snittpriserna är höga.

Omkring 1,6 miljoner kopior på schweiziska modeller från exempelvis Rolex och Omega ser dagens ljus varje år. Problemet är med andra ord inte obetydligt och risken att dra en nitlott när du handlar begagnat är stor, oavsett om säljaren är en regelrätt bedragare eller en lyckligt ovetande privatsäljare.

Läs gärna mer i våra guider om du bästa köper klockor, undviker att bli lurad och vilka modeller som är bra att börja med för dig som precis börjat intressera dig för klockor.

Passa även på att läs Jimmys debattartikel som belyser problemet med falska märkesklockor och andra lyxvaror i Svenska Dagbladet.

Missa inte heller Jimmys faktaspäckade framträdande i podden Denke & Berns där han belyser problemet med oäkta klockor och vad du ska tänka på när du handlar begagnade kvalitetsklockor.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0