Din varukorg är för närvarande tom.

Till butiken

Klockor

Rolex Cosmograph Daytona

12 min läsning

Blogg och artiklar

Klockor

Datum 1 februari 2021
Innehåll Simon Wakeus
Rolex Daytona

Det finns en hel uppsjö av klockmärken och modeller att välja bland. Något som gör det hyfsat enkelt att plocka ut en egen favorit, eller fler om man så vill. Själv har jag en förkärlek till äldre japanska armbandsur och det handlar mest om deras innovation och stundtals mycket udda design.

 

Om jag måste välja ett specifikt armbandsur så blir det emellertid tveklöst en Rolex Cosmograph Daytona. Gärna en i vitguld med den svarta racingurtavlan och de röda inläggen. Kanske gör jag det väl enkelt för mig genom att välja en Daytona när det finns armbandsur med betydligt betydligt knepigare urverk och många som är bra mycket dyrare.

 

Men i mina ögon har en Daytona allt! Stilren design, historia, kvalitet, utstrålning och bara en sådan sak som att den finns i guld. Att den stilsäkre skådespelaren James Wood bar en i serien Sharks gör inte saken sämre. Jag följde serien och gillar James Wood som skådespelare. Minns fortfarande affischen för Sharks där James Wood kaxigt bär en Daytona till sin skräddarsydda kostym.

 

 

Rolex Daytona – En ikon

Rolex Daytona i stål

 

Man kan skriva spaltmeter om Rolex Daytona och dess historia. Eller om alla legendariska skådespelare, äventyrare och racingförare som burit den, och med det gjort modellen till en av de mest åtråvärda klockorna någonsin.

 

Rolex Cosmograph såg dagens ljus 1960. Men vänta lite nu, Daytona lanserades väl 1963, eller? Mja, tekniskt sett fanns det ingen Rolex-modell med namnet Daytona med på urtavlan förrän 1965 och den modell som räknas som den första Daytonan släpptes 1963. Trots det har jag hittat flera säkra källor som slår fast att en version av Rolex Daytona var i produktion så tidigt som 1960.

 

Det känns hyfsat troligt eftersom Rolex är kända för att satsa på klockor för racing. När racingbanan Daytona International Speedway invigdes 1959 fanns ett utmärkt tillfälle att lansera en modell särskilt för racingförare och dra nytta av uppmärksamheten. Men vad vet jag, Rolex själva vill inte lämna några kommentarer och det är som vanligt, man får tro lite vad man vill.

 

Daytonans historia

Daytona International Speedway i Florida
Daytona International Speedway när det begavs sig (bild från Wikimedia Commons)

 

Rolex Daytona och dess föregångare var inte företagets första försök att tillverka armbandsur med kronograf. Den första Rolex-kronografen kom redan 1937 och var precis som Daytona-modellerna bestyckad med ett urverk från Valjoux. De tidigare modellerna blev dock inga storsäljare.

 

I slutet av 1950 så fattar till slut Rolex det kloka beslutet att tillverka en renodlad racingmodell med kronograf och kanske till och med utmana Tag Heuers starka position inom racingvärlden. 1955 lanserar man Oyster Chronograph, en kronograf med både tachymeterskala och telemeterskala.

 

Modellen tillverkades fram till 1961 och räknas som en föregångare till Daytonan. En tydlig skillnad är att Oyster Chronograph har tachymeterskalan på urtavlan medan en Cosmograph och Cosmograph Daytona har den på glasringen (bezeln). En Chronograph är även utrustad med telemeterskala, vilket saknas på Daytona-modellerna.

 

Tittar man närmre på de olika årsmodellerna så ser man även att tachymeterskalan ibland går upp till 400 ”Units per hour” (som den gör idag) men att den varit nere på 200 och 300. På de tidiga modellerna gick den upp till 300 men efter något år så bytte man till 200 för att idag – som sagt – ha 400 ”Units per hour”. Frågan är om vi kommer att se fler klockor med 500 ”Units per hour”?

 

Så fick Daytonan sitt namn

Rolex Daytona med svart urtavla

 

Namnet Daytona kommer från racingbanan Daytona International Speedway i Daytona, Florida som öppnade 1959. 1962 kliver Rolex in i racingvärlden med besked genom att bli officiell tidtagare för loppen på Daytona Speedway och sponsor för det årliga uthållighetsloppet Daytona Continental. Och sen kommer den första Daytona-modellen något år senare.

 

En intressant detalj är att Rolex ännu inte bestämt sig för kalla klockan för just Daytona 1963. På modellen som lanserades 1963 (ref 6239) står det bara Rolex Cosmograph på urtavlan. Och i annonser från den här tiden kallas modellen Rolex Le Mans (efter det franska 24-timmarsloppet). Men det namnet blir kortlivat. 1965 har Rolex fattat galoppen och nu kommer de första modellerna med namnet Daytona på urtavlan.

 

Inofficiella smeknamn för Rolex Daytona

Idag säger man Daytona och inget annat om Rolex Cosmograph från 1963 och framåt, oavsett vad det står på urtavlan. Lite som att det räcker att bara säga Carola, alla vet vem man talar om ändå. Inga konstigheter. Idag är Daytona en del av det faktiska modellnamnet och inte ett inofficiellt smeknamn som Hulken och Kermit.

 

Däremot finns det flera inofficiella smeknamn som Panda, Solo och Chairman för olika versioner av Daytonan. Solo är smeknamnet för de modeller där det bara står Rolex och inte Daytona på urtavlan. En Panda är en Daytona med vit urtavla och svarta kanter kring de tre sub-dialsen. Chairman är namnet på de superexklusiva modell i guld som tillverkades i tio exemplar 1991 och var en gåva till de tio högsta cheferna i Rolex ledning.

 

MEN om vi snackar smeknamn så är tveklöst Paul Newman det smeknamn, eller snarare den person, som främst förknippas med Daytonan. Paul Newman avser de Daytonas som såldes med urtavla som kallas exotic.

 

Paul Newman-modellerna har till skillnad från standardmodellerna en matt vit urtavla med en ytterkant i svart (eller svart urtavla med vit kant). Färgkombinationen var tillgänglig på alla Daytonas från referens 6239 som lanserades 1963 till och med 6263 som såldes till och med 1987.

 

Det såldes väldigt få exemplar av den här versionen, enligt Rolex själva tillverkades mindre än 1 500 stycken. Det här är de mest eftertraktade av alla Daytona-modeller och kan gå för sexsiffriga belopp när de dyker upp. Paul Newmans personliga Daytona såldes för 17,8 miljoner dollar på en auktion 2017.

 

Paul Newman och Rolex Daytona – En livslång kärlek

Newman-freeman

 

Paul Newman livslånga kärleksaffär med Rolex Daytona inleddes i filmen Winning från 1969 där han spelar en kämpande racingförare. Efter den filmen var han modellen trogen i alla år. Och det är inte svårt att förstå varför den legendariske skådespelaren valde just en Daytona.

 

1972 inleder nämligen den 46-årige Newman en karriär som professionell racingförare vid sidan av skådespeleriet och utvecklades till en överraskande bra förare. Karriärens höjdpunkt kom 1979 när han tog andraplatsen i 24-timmarsloppet Le Mans med sin Porsche 935.

 

En och annan krasch blev det förstås under Newmans bana som racingförare, något som man skojar lite om i filmen ”Det våras för stumfilmen” där han syns bära sin Daytona med läderarmband. Man kan nog misstänka att det var Paul själv som såg till att det blev så. På den italienska reklamaffischen för filmen Winning, den som för evigt kopplade Newmans namn med Daytonan, blev Newman nämligen avbildad med fel klocka. Där har han en Day-Date istället för en Daytona. Rätt ska vara rätt.

 

Rolex Daytona har burits av många kändisar genom åren. Alla möjliga från Paul Newman, Victoria Beckham och Michael Jordan till Elle MacPherson och artisterna Jay-Z och John Mayer.

 

Michael Jordan syns ofta med en Daytona i platina. Han har säkert fler dyra klockor men just Daytonan sticker ut bland alla Rolexmodeller. Det är den enda modellen som du kan få i stål, stål/guld, gult guld, vitt guld, rosé guld, med eller utan läderarmband och i platina. Ingen annan modell går att få i alla dessa material. Day-date finns enbart i ädelmetall, men inte i stål till exempel.

 

Urverket gör inga under för väntetiden på en Rolex Daytona

Hur är det nu med väntetiden på en Daytona? Varför måste man vänta så himla länge? Om Rolex ligger efter i produktionen så är det väl bara att anställa fler så de får ut fler klockor till försäljning, eller? Nja så enkelt är det inte.

 

De första Daytona-modellerna var ju bestyckade med urverk från Valjoux. Men med tiden började Rolex tråna efter ett automatiskt urverk till den berömda kronografen.

 

Kronograffunktionen är en av de mest komplicerade funktionerna i en klocka och inget man slänger ihop på en eftermiddag. Eftersom Rolex själva inte hade kapaciteten att tillverka ett precisionsurverk med tidtagning, men samtidigt ville få ut en automatisk kronograf snabbt så kontaktade man till slut Zenith för hjälp.

 

I slutet av 1980 så gjorde Rolex upp med Zenith och köpte in urverk från deras El Primero Caliber 400, det bästa kronografiska urverket som fanns vid den tiden. Men eftersom Rolex är Rolex nöjde man sig inte med Zeniths original mekanism.

 

Rolex hann göra runt 200 olika förbättringar innan det nya urverket som fick namnet calibre 4030 monterades i den första Rolex-klockan. Zenith gjorde grundjobbet, men slutresultatet är mina ögon åtminstone 50% Rolex.

 

Runt 1988 var efterfrågan på Zeniths automatisk kronografurverk så hög att de själva inte hann producera tillräckligt många, vilket ledde till långa väntetider på en ny Daytona.

 

Någonstans här inser Rolex att väntetiden inte nödvändigtvis var en nackdel. Kunderna gav inte upp. Tvärtom, många blev istället ännu mer sugna på att lägga vantarna på en Daytona. Den långa väntetiden gjorde det ännu mer exklusivt att äga en Daytona.

 

Rolex var inte sena att dra nytta av effekten och började att medvetet skapa långa väntetider på nytillverkade Daytonas och många andra modeller. Något som visade sig vara ett mycket smart drag då andrahandsvärdet på en Rolex Daytona är bra mycket högre än listpriset på nya klockor.

 

Något som i sin tur ger Rolex utrymme att höja priserna på nya klockor igen och tjäna ännu mer pengar. Det värsta jag hört är att det stundtals varit flera års väntetid för den som vill ställa sig på väntelistan där man väntar på att få köpa sin Daytona, knasigt.

 

Zenith gör Daytonan automatisk

Hur ser vi på en Daytona med Zenith-urverk och är den värd att investera i? För egen del så säger jag nej tack, såvida det inte skulle dyka upp en Daytona Chairman. Chairman (ref 16528) var en Daytona-modell i guld och med blå urtavla som limiterades till 10 exemplar och gavs bort till toppdirektörerna på Rolex.

 

Hittar jag en sådan för vettig peng så tar jag den. I övrigt så är Daytonas i stål hyfsat dyra och det är ju så med Rolex att allt som sticker ut såsom Fat Four, ”RED” och liknande gör att priserna sticker iväg Så med det sagt så kanske det är bättre att investera i en Zenith om tillfälle ges. Det ska nämnas att en Daytona i stål/guld är mycket billigare än en i enbart stål och kan mycket väl kanske det kan vara ett vettigt köp framgent.

 

Daytonas som investeringsobjekt

Rolex Daytona i gud

 

En Daytona är en mycket dyr klocka och kommer så att förbli. En riktig Paul Newman (6239) med rätt urtavla (ni vet väl vilken?) kommer aldrig tappa sitt värde, men en sådan har vi vanliga dödliga inte råd med. Däremot går det faktiskt att hitta en 6263 för en ”vettig” peng.

 

Värdet på här modellerna ökar mer och mer i takt med att de blir äldre och mer sällsynta. Hittar du en 6263 för 500 000 kronor eller däromkring och har pengar så köp! Värdet på en sådan kommer att närma sig miljonen förr eller senare.

 

I övrigt skulle jag satsa på en Daytona i stål/guld. De kanske inte är lika roliga som en i enbart stål, men de ligger förhållandevis lågt i pris och borde öka i värde när stålklockorna blir allt dyrare.

 

Att köpa en ”ny” Daytona på andrahandsmarknaden för 250 000 kronor eller mer skulle jag passa mig för. Det finns en hel del där ute och frågan är om det höga värdet står sig nu när det även är väntetid på andra Rolex-modeller som Batman. Jag vet faktiskt inte.

 

Som jag nämnde i början så finns det massvis att skriva om denna mytomspunna modell, men den tiden har vi inte. Rolex Daytona Cosmograph sticker inte ut med någon komplicerad månfas eller evighetskalender utan den bara är. I mina ögon är den riktigt snygg och sober.

 

Vill man läsa mer om Rolex Cosmograph så är det bara att Googla, det finns som sagt tonvis med bloggtexter, artiklar och böcker. Jag ville bara dela med mig av mina insikter och spännande detaljer som att den första Daytona(n) kom 1960 och inte 1963. För så är det ju, eller?