Enligt mig är det klart att det blir mer spännande och intressant att ha en klocka med ett talande smeknamn. Samtidigt som det också kan kännas lite ”billigt” att någon hittat på ett smeknamn för att kunna få ut mer pengar på en vanlig Rolex-klocka.

Jag gillar ändå smeknamnen och brukar ibland, lite på skoj, spekulera i vilken superhjälte eller läskedryck det blir härnäst – kan Cuba Cola vara något?

Vad är en Rolex Batman?

Rolex Batman närbild på urvtavlan

Batman är inte bara en rik affärsman och beskyddare av Gothams gator. Batman är också smeknamnet på  Rolex GMT Master II i färgerna svart och blått. Märkligt nog bär Bruce Wayne en Jaeger LeCoultre och en Breguet Tourbillion i filmerna med Christian Bale, men ingen Rolex vad jag kan minnas. Men han har säkert en eller två Rolex GMT Master II liggandes någonstans i gömmorna. Bruce är ändå miljardär, så han kan säkert unna sig allt möjligt i klockväg.

GMT Master II har funnits sedan 1982 och är arvtagare till den ursprungliga modellen som lanserades 1955. Originalet utformades utifrån en direkt önskan från Pan AM Airlines och flygbolagets piloter som var i behov av klocka som kunde visa två olika tidszoner samtidigt när de flög över kontinenterna.

GMT:n har flera olika smeknamn som bland annat Pepsi och Rootbeer, men Batman kännetecknas av sin svarta och blåa ring.

 

Rolex Batman första GMT:n med tvåfärgad keramikring

Superhjältarna samlade. Rolex Batman med blåsvart ring och Hulken med grön ring och urtavla.

GMT Master II Batman 116710BLNR lanserades 2013 och var den första modellen med en ring i tvåfärgad keramik. Rolex hade då redan tagit fram ringen av keramik på andra modeller, men Batman var den första med två olika färger.

Klockan fick mer eller mindre smeknamnet Batman på grund av ringen i svart och blått och en gissning jag har är att man, efter att ha gett den nya Submariner-modellen smeknamnet Hulken, valde att fortsätta på superhjältetemat och gav klockan smeknamnet Batman.

Jag tror inte riktigt att någon vet vem eller var alla smeknamn kommer ifrån, såvida det inte är en känd person som burit klockan – typ Paul Newman, som förövrigt bar en annan Rolex-modell på filmaffischen till filmen Winning (1969), vet ni vilken?

 

Uppdaterad Batman

När det var dags att uppdatera Batmanklockan valde man inte bara att byta ut urverket till ett bättre med längre gångreserv (ca 70 timmar), utan man bytte även ut länken. Modellen från 2013 – 2018 har en Oysterlänk medan den nya modellen fick en jubilélänk.

Även hornen (se mitt tidigare blogginlägg om klockans delar) blev något tajtare för att passa länken. I urtavlan lade man till en liten Rolexkrona mellan texten ”Swiss Made” nere vid 6:an.

 

GMT Master II Batgirl

Den nya GMT:n (126710BLNR) har nu fått smeknamnet Batgirl (Barbara Gordon, dotter till polischef Jim Gordon). Anledningen till det är helt enkelt för att den blivit lite nättare och mer graciös än den tidigare modellen som var mer sportig med sin Oysterlänk och lite bredare horn.

Att den nya modellen kallas för just Batgirl betyder inte att det är en damklocka – jag tycker att man kan bära vilken klocka man vill, så länge man själv gillar den och trivs med den.

Jag själv skulle välja en Batgirl då jag som oftast bär skjorta och vill därför ha en mer exklusiv look på klockan.

 

Köpa en Rolex Batman eller Batgirl?

Rolex Batman

Om du funderar på att köpa en Batman eller Batgirl får du vara beredd på att lägga en hel del pengar eftersom det är mycket eftertraktade klockor och väntetiden på en ny är årslång. Detta betyder också att listpriset och andrahandsvärdet skiljer sig åt markant.

På andrahandsmarknaden kostar en Batgirl idag någonstans mellan 150 000 kr – 165 000 kr, medan en ny – om du lyckas få tag i en, ligger på ca 104 000 kr.

Investeringsläge? Nja, snart kommer det ut ett flertal Batgirl på marknaden och då kommer värdet att sjunka – men att få tag på en Batman från 2013, alltså den första modellen, kan kanske vara något på sikt, vem vet?

Rolex Batgirl

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0