Webbshop

Ringstorlek

7 min läsning

Smycken

Datum 23 november 2020
innehåll Lie Lundberg
Två släta ringar i olika storlekar

Smycken

Datum 23 november 2020
innehåll Lie Lundberg
Foto Förnamn Efternamn
Planerar du att köpa en ring? Då är det viktigt att du väljer en ring i rätt storlek. Annars kommer ringen antingen sitta för löst eller inte gå att få på alls.

Lyckligtvis går är det möjligt att ta reda på sin ringstorlek hemma och helt på egen hand. Men för att göra det behöver du ha koll på hur ringstorlekar funkar och vad det är du ska mäta.

Ringstorlekar mäts på olika sätt världen över

Det kan vara bra att veta att ringstorlekar mäts på olika sätt i olika länder. En del mäter efter ringens invändiga omkrets, vilket betyder att ringens storlek är dess mått mätt runt hela insidan – angett i millimeter.

Man kan också mäta efter ringens invändiga diameter, vilket betyder att storleken på ringen är dess mått mätt rakt över insidan, där ringen är som bredast – även här angett i millimeter.

I Sverige mäter man oftast ringstorleken som inre diameter, men detta kan såklart också variera beroende på vart man vänder sig för att köpa sin ring.

Fingrarnas storlek ändras under dagen

Det är även bra att tänka på att dina fingrar faktiskt ändrar storlek under en dag. På morgonen är fingrarna oftast mindre och på kvällen är de vanligtvis lite mer svullna.

Men tänk på att det inte är så för alla. För somliga kan det vara tvärtom. Andras märker inte av någon skillnad på fingrarnas storlek under dagens alls.

Tänk också på att fingrarna kan ändra storlek när de utsätts för värme eller kyla. Om det riktigt varmt kan fingrarna bli upptill en halv storlek större. När det är kallt kan de bli en halv storlek mindre.

För att få ett så säkert ringmått som möjligt är det därför bra att mäta fingret ett par gånger utspritt under dagen samt på kvällen när de tenderar att vara som störst.

Det är även viktigt att mäta just det finger som du planerar att bära ringen på. Storleken kan nämligen variera mellan din vänstra och högra hand.

Vad är ringstorlek?

De finns flera metoder för att mäta ringstorlek. Oavsett vilken metod som används för att fastslå storleken på en ring är det ringens insida som mäts. En viktig sak att tänka på här är att insidan på olika ringar kan vara utformade på olika sätt.

Den vanligaste typen av insida på en ring är den välvda insidan, det vill säga, att ringen är kupad/bågformad. En ring med välvd insida brukar vara bekväm att bära för de flesta. Ringar med välvd insida passar bra om man har fingrar som lätt svullnar, då den är enkel att ta på och av.

Motsatsen till ringar med välvd insida är ringar med rak insida. Den upplevda ringstorleken på de här olika typerna av ringar kan skilja sig åt. Har du tidigare testat en ring med välvd insida och istället vill ha en ring med rak insida bör du gå upp ungefär 0,25-0,5 mm i storlek.

Olika metoder för att mäta din ringstorlek

För att ta reda på vilken ringstorlek du ska ha finns ett par olika mätningsmetoder att välja mellan. Jag skulle säga att det bästa är att använda sig av flera av metoderna för att sedan jämföra resultaten med varandra – på så sätt är sannolikheten större att du mäter ut rätt storlek.

När du har fått ut din storlek i millimeter, antingen i inre omkrets eller i diameter, kan du se vilken storlek du ska välja.

Vad är din ringstorlek? – Jämför med en annan ring

Har du redan en ring hemma som du tycker passar bra på ditt finger kan du mäta dess invändiga diameter med en linjal. Lägg ringen på en flat yta och lägg en linjal tvär över ringen där den är som bredast (alltså i mitten). Anteckna måttet du fått fram nu i millimeter. Det är din ringstorlek.

Om du endast har tillgång till en linjal men behöver få reda på storleken på ringen i omkrets, då kan du mäta ringens diameter med linjalen och sedan multiplicera med pi, som ungefär motsvarar 3,14. Det här förutsätter att ringen är helt rund, vilket inte alla ringar är.

Hur du kan mäta ringens inre omkrets:

Om du har ett måttband hemma kan du mäta ringens inre omkrets. Här gör du på samma sätt fast du mäter omkretsen istället för diametern. Lägg ringen på en plan yta och mät omkretsen med ett måttband.

Kom ihåg att det är insidans omkrets du mäter. Det är också viktigt att läsa av måttet väldigt noga. Redan en skillnad på en kvarts millimeter är stor skillnad i faktiskt ringstorlek.

Vad är din ringstorlek ? – Mät fingrets omkrets

Om du inte har någon passande ring hemma att jämföra få du istället mäta fingrets omkrets. Ta ett måttband och vira runt fingret du ska bära ringen på och läsa av storleken i diameter.

Mät längst in på fingret eller där fingret är som tjockast och glöm inte att ringen ska kunna föras över knogen på fingret. Om din knoge är tjockare eller bredare än den del av fingret där du ska bära ringen bör du också mäta vid knogen.

Om du inte har tillgång till ett måttband går det även att mäta med en sytråd eller ett snöre, genom att vira den runt fingret och skapa en ring. Mät sedan tråden/snöret genom att lägga det mot en linjal – måttet du får fram behöver vara i millimeter.

Viktigt att tänka på här är att inte vira tråden eller snöret för hårt runt fingret, då är risken att du mäter ut en för liten storlek.

Känner du dig osäker på att mäta ut din storlek på egen hand eller helt enkelt inte har orken, erbjuder en del smyckesförsäljare möjligheten att beställa hem ett smidigt ringmått som låter dig mäta hemma i lugn och ro och direkt visar vilken storlek du ska ha.

Att ändra storleken på en ring

Vad gör man om ringstorleken ändå blir fel? Eller om man har en ring liggandes hemma som inte passar? Jo, då är det bäst att kontakta en guldsmed för att få hjälp.

En del ringar och material är mer svårare att bearbeta än andra. Till exempel om ringen har ädelstenar eller ett genomgående mönster, då kan arbetet bli något svårare för guldsmeden.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0