Richard Kojefors berättar om sin klocksamling, hur hans klockintresse startade och hur han ser på personlig stil. Utöver det delade Richard även med sig av hel del rolig information för dig som klockintresserad, som kanske kan vara värdefull när det kommer till att investera i klockor.

 

Hur startade ditt klockintresse?

Mitt klockintresse har funnits sen väldigt ung ålder. Jag hade alltid en klocka på armen när jag var liten och gick i grundskolan, men då använde jag den mer som ett verktyg för att kunna hålla koll på tiden. När jag blev lite äldre blev jag allt mer intresserad av själva designen på klockorna. Jag ville ha en klocka som var snygg och kul att titta på.

Min farfar och min pappa hade även de alltid en klocka på sig och när jag sedan blev äldre så hittade jag en Omega i en låda hos min farfar. Det var en Omega Geneve Automatic, klockan saknade armband och urverket stod stilla så den var i behov av en reparation.

Min pappa hade inget större klockintresse, så jag fick ta över Omegan och lovade att jag skulle se till att den blev reparerad så att jag kunde använda och vårda den.

Jag tror att Omegan är från slutet av 70-talet och den har en något futuristisk design, lite som hur de förr i tiden trodde att klockor skulle se ut i framtiden. Jag tycker om den här klockan, den har lite mer retrodesign och jag tycker om formen på den.

 

Vad är det första klockminnet som har etsat sig fast hos dig?

Mitt första klockminne är från när jag gick i grundskolan och precis hade fått en ny Gul-klocka med svart armband och karborrspänne, dubbelt band och gul logga.

Jag var inte så gammal då och mina föräldrar tyckte att det var en bra klocka att ha. Den klockan använde jag varje dag, men var klockan är i dag vet jag tyvärr inte, vilket såhär idag känns jättetråkigt.

För några år sedan hade många i restaurangbranschen en Gul-klocka, framförallt för att de var så stryktåliga. Jag tror inte att det finns något stort andrahandsvärde, men affektionsvärdet på den inom restaurangbranschen och då främst bland 70-talisterna har jag hört är stort och att det är många som gärna skulle vilja köpa tillbaka en sådan om de fick chansen.

 

Vilket var ditt första medvetna klockköp?

Det var min Seiko 5. Den har jag använt dag in, och dag ut sedan jag köpte den, det var inte förrän jag köpte min första Rolex som den fick ge plats på armen.

Min Seiko 5 letade jag efter länge då den är något unik och därmed ganska svår att få tag på till ett rimligt pris. Den modellen jag pratar om är en SNKK47 den med svart urtavla. Det finns även en med blå urtavla, ref: SNKK45.

Jag såg klockan av en slump på en blogg för ungefär tio år sen, när jag var runt 18 år. Innan jag köpt den så hade jag inte investerat i någon speciell klocka och tänkte att det vore kul att äga en klocka med ett automatiskt urverk och då föll det på en Seiko 5.

 

Varför blev det just en Seiko?

Det var för att jag hittade just den här specifika modellen och tyckte den var riktigt snygg. Jag tycker den påminner om en Nautilus från Patek Philippe med den integrerade länken. Både den med svart och blå urtavla har kallats lite på skoj för Seiko Nautilus.

Jag såg klockan på bild första gången där någon själv tillverkat ett läderband till sin Seiko 5 och eftersom den har en integrerad länk hade personen skurit ut den och satt dit ett läderband, vilket gjorde det svårare för mig att hitta den, i och med att jag då hade börjat leta efter en Seiko 5 med läderband.

Jag upptäckte sen att läderbanden inte hörde till klockan och därefter lyckades jag få tag på referensnumret och började leta efter den. Efter mycket sökande lyckades jag till slut hitta en och kom över den för några tusenlappar.

Nu har den gått upp i värde, jag tror att den med blå urtavla går för mellan 8 000 och 10 000 kronor. Den här med svart urtavla går för ungefär 5 000 till 8 000 kronor.

Varför tror du att den var så svår att få tag på för 10 år sedan?

Jag vet inte helt säkert, men jag tror att just den här klockan var vanligare på den asiatiska och japanska marknaden då. Den hade inte blivit så ”vanlig” här än, så jag tror absolut det påverkade att den var svår att få tag på för mig för jag hade rätt bra koll på vart jag skulle leta och gjorde ett gediget sökarbete.

De japanska klockorna var inte så vanliga här för 10 – 15 år sedan, men de har blivit mer och mer populära nu på senare år. En bidragande faktor är med största sannolikhet att priset på många andra märkesklockor stigit rejält.

 

Berätta om din Seiko Diver

Klockan är en ref: SNX009K. Den här klockan fick jag av mina föräldrar när jag tog examen från högskolan, med en liten fingervisning av vad jag önskade mig. Jag vet själv inte så mycket om modellen, men det är en väldigt robust klocka med en vattentålighet på 200 meter.

En väldigt trevlig klocka som är en blandning mellan sport och dress.  Länken påminner väldigt mycket om en Rolex Jubilee-länk och glasringen kan dra associationer till en Rolex GMT Pepsi.

Det här är en klocka jag använt ganska mycket, bland annat när jag är ute i skogen. Den är otroligt tålig och det är ett armbandsur jag trivs med på armen, och eftersom jag fick den från mina föräldrar har den ett högt affektionsvärde som väcker starka minnen.

Jag tror att den finns i två varianter, en som är gjord i Japan och då med ett ”J” istället för ett ”K” i referensnumret, samt en som är gjord i Malaysia. Den som är gjord i Japan är väldigt svår att få tag på och är ganska mycket dyrare.

Jag har tyvärr inte fått tag den ännu utan min är gjord i Malaysia, men den ser i princip identisk ut. Jag tror att det enda som skiljer dom åt är ett litet textfält på urtavlan.

 

Du gillar Swatch

Jag har två Swatch-klockor som jag har haft ett tag nu. Båda är från Swatch group, som äger lite större märken som bland annat Omega, Longines, Breguet och Blancpain, vilket är lite kul när de själva gör något billigare plastklockor.

Jag har en Swatch Sistem 51 som jag köpte när den släpptes för några år sedan. Det var det första med automatiska urverket som gjordes helt och hållet av maskiner. Det är alltså ingen mänsklig hand som rört vid tillverkningen av det här automaturet.

Det var en ganska stor milstolpe i klockvärlden och den största faktorn som fick mig att  köpa just den. Det finns varianter på den som inte alls är svåra att få tag på. Enligt mig är den en väldigt speciell klocka för knappt några pengar alls i klockvärlden.

Min andra Swatch-klocka har jag faktiskt inte så bra koll på. Den är silvrig, har ett svart läderband och en kronograf. Den ser väldigt metallisk ut, men jag tror att den är i plast.

Jag såg den i ett skyltfönster i min hemstad Eskilstuna när jag var på väg hem från jobbet en dag. När jag gick förbi skyltfönstret och kikade in som jag brukade göra i de två klockaffärer som låg på vägen hem från jobbet så såg jag den här klockan och fastnade för den direkt.

Jag gick in, frågade vad kostar den? Den ligger på 600 kronor… det var ett givet köp! Jag tycker verkligen om den och har använt den flertalet gånger. Den blir inte lika frekvent använd nu förtiden men det är en rolig klocka som jag bara sprang på.

Vad har du för relation till Rolex?

Min Rolex Explorer 1 är en annan klocka som jag ”sprang på”. Jag hade länge planerat att köpa en Rolex och sparat ihop ett kapital under en tid, så det var inte ett spontanköp, men just den här specifika modellen var faktiskt något som jag bara sprang på.

Jag hade spanat väldigt länge och var aktivt ute efter att köpa en Rolex. Framförallt hade jag siktet inställt på en Explorer Mark 1, den första versionen av Explorer 1 i storleken 39 mm som släpptes 2010.

2010 är också det år min egen är ifrån. Mark 2 har också en urtavla på 39mm, precis som Mark 1. Den stora skillnaden mellan de två varianterna är att Mark 2 har luminerade siffror 3, 6 och 9 och aningen större och längre visare.

Mark 1 har kortare visare, vilket många tyckte var väldigt märkligt. Om man tittar noga så ser man att minutvisaren är en liten bit ifrån indexstavarna längst ut. Många spekulerade att Rolex hade uppdaterat den här varianten från 36mm till 39mm och behållit visarna från 36mm varianten.

Det är varken dementerat eller bekräftat från Rolex, men jag tycker det är kul att visarna är kortare för att det gör klockan lite mer speciell.

Mark 2 är kanske utifrån ett klockperspektiv mer perfekt eftersom den har mer symmetri med luminerade siffror och stavar och lite längre visare. Men jag föll ändå mer för Mark 1 för jag tyckte det var kul att den var något mer speciell i och med att den inte riktigt rimmar med Rolex perfektionism-aura.

Jag betalade 57 000 kronor för nästan två år sedan när jag köpte den, full set. Nu har den stigit rejält och ökat i värde en hel del, senaste jag tittade så såg jag att de gick för runt 70 000 kronor.

Vilken är din favorittillverkare, om du bara får välja en?

Om jag bara får välja en så måste jag nog säga Lange (A. Lange & Söhne), jag skulle vilja ha en Lange 1. Framförallt för att de är fantastiska urmakare. Deras sätt att göra klockor på är enligt mig på ett lagom annorlunda sätt.

Jag tycker både om deras design och även att de har brutit sig loss från Swiss Made. De har tagit det till en annan del av världen och visar att det finns en High-end marknad för armbandsur inte bara med ursprung från Schweiz.

 

Vilken är din favorit i klocksamlingen?

Det är som att välja mellan sina barn, de är ju så himla olika men man älskar dem lika mycket. Omegan som jag fick av min farfar är väldigt speciell för mig och har ett högt affektionsvärde.

Trots det måste jag nog ändå säga att min Rolex Explorer 1 är favoriten. Den använder jag dag in och dag ut, så den vill jag slita tillsammans med hälsan. Den hade dessutom varit svårast att köpa tillbaka med tanke på vad de kostar och på en stark andraplats kommer nog min Casio.

Vad blir nästa klockköp?

Under senaste året har jag snöat in lite på att jag skulle vilja ha någonting i guld i klocksamlingen, antingen gult eller rosa guld. Jag har tittat på en Cartier Tank med det svarta läderbandet. För så fort man slänger på en länk så stiger priserna extremt mycket och jag är på jakt efter ett mer dressat armbandsur.

Men jag ska inte sticka under stolen med att drömmen hade varit att ha en Cartier Tank med deras gamla ”tear drop” länk. Det är en speciell länk där länkarna ser ut som små vattendroppar. Dessvärre finns den inte längre att köpa som nytillverkning.

Den är fantastiskt fin och jag älskar den unisex-kvalitén som Tanken skapat och har. Den funkar både för dam och herr och finns i olika storlekar. Det är en så pass ikonisk modell i klockhistorien så det känns lite som det kanske är ett måste att äga en någon gång livet.

Cartier är kanske inte kända för att ha de bästa urverken. Men klockorna är extremt fina och det är roligt att de som smyckesmärke har så pass hög status i klockvärlden.

Med största sannolikhet blir det en Cartier Tank i 18K gult eller rosa guld mitt nästa köp. Men det kan såklart ändras, jag hittar ju nya intressanta saker hela tiden.

Vilken är den dyraste klockan du någonsin hållit i?

Hade du ställt mig den frågan innan Patek gick ut med att de skulle sluta tillverka deras Nautilus 5711 så hade det varit mellan en sådan och en Rolex Daytona Vintage med en silverfärgad urtavla. Så nu är det utan tvekan 5711:an.

Men den dagen jag fick hålla i Rolexen är en roligare historia. Jag var faktiskt inne i en vintagebutik i Stockholm för något år sen och tittade på lite kläder. När jag kom till kassan och skulle betala var det en ung kille som stod i kassan och jag la märke till hans klocka.

Jag frågade honom om det var en Rolex Daytona och han bekräftade det glatt och tog av sig klockan och räckte över den till mig så att jag fick titta på den.

Han berättade att han hade ärvt den av sin pappa och jag tyckte att det var kul att han hade på sig den till vardags, en vanlig dag på jobbet, med tanke på hur mycket den kostar. Efteråt gick jag hem och kunde inte släppa vad jag fick hålla i. Så jag googlade upp klockan och såg att liknande hade gått på auktion för 700 000 kronor och uppåt.

 

Nytt eller vintage – vad föredrar du?

Det beror helt på klocka och modell. Jag tittar mer åt pre-owned hållet, de som har bara något eller några år på nacken, men är även lite inne på vintage-modellerna.

Jag skulle definitivt kunna tänka mig att ha en vintage Cartier Tank. Jag tycker att de är väldigt fina, men designen ser ju mer eller mindre likadan ut nu som då.

Kanske att jag hellre skulle haft en vintage Rolex Explorer 1 i 36mm, men den kostar ganska mycket mer än den jag köpte. Det finns många modeller där ute som jag skulle vilja ha i vintage. Men då kan man behöva lägga till en större summa och verkligen se det som en investering. Så jag försöker istället hitta roliga, speciella klockor, i ett vad vi kan kalla för mellansegment som passar min aktuella plånbok.

Summering

Det handlar inte alltid om pengar när det kommer till klockor. Min Seiko 5 och John Mayer Casio är inte överdrivet dyra klockor, men de är väldigt speciella ändå.

Likaså min Swatch Sistem 51. Många får intrycket av att klockvärlden endast är för personer med stora bankkonton. Det är lite synd, för så fort man börjar sätta sig in mer i klockvärlden och kommer förbi den ytliga och flashiga uppskruvade ytan så inser man att många insatta klockfantaster faktiskt köper klockor för sin egen skull.  De köper klockor de själva gillar och finner intresse i. Då handlar det mer om ett affektionsvärde och din just egen stil än om prislappen.

Jag tittar ofta på videos om klockor och är inne mycket på Hodinkee som är en favorit. Det är en plattform för klockentusiaster där det finns bland annat videos och artiklar där de skriver om klockor från högt till lågt, dyra som billiga.

Det är finns en kille som heter Ben Clymer som har grundat Hodinkee och de har en väldigt spännande serie som heter Talking Watches där de intervjuar olika klocksamlare. Det kan vara allt från golfare till kända artister eller bara personer de känner.

Det är en jättetrevlig plattform där man kan hitta allt möjligt som har med klockor att göra. De är många som jobbar med plattformen och de är väldigt kunniga som man kan lära sig en hel del av. Jag tycker de håller en bra nivå mellan dyrt och billigt, det går att hitta det mesta där.

Hodinkee har även gjort en väldigt bra miniserie som heter My Watch Story, där de delvis har haft med personer från deras egen redaktion.  Där är det även privatpersoner som skickar in egna klipp där de berättar om sina klockor och samlingar.

Det kan vara allt från en G-Shock till en Rolex GMT, men de har en historia bakom varför de använder klockan. Alla pratar lika passionerat, oavsett om klockan ifråga är värd en halv miljon eller en tusenlapp.

Jag tycker det är viktigt att ha med sig. Det handlar inte om att ha det dyraste och visa hur mycket pengar man har, utan det handlar om att göra någonting för att man själv tycker är roligt och att köpa det man själv tycker är fint och finner glädje i.

 

Mina fem senaste vintage/second hand köp

Ishink – Signe Persson Melin

Från Boda Nova. De gjorde en serie i kork med både champagnehinkar och ishinkar. Jag tyckte att den här ishinken var rätt unik. Jag gillar naturmaterial och saker med lite struktur. Jag hittade den i en antikaffär i Eskilstuna och dessutom var den inte superdyr. Jag tror att jag betalade runt en femhundring för den.

Träfåtölj – Hans Brattrud

En träfåtölj designad av arkitekten Hans Brattrud. Han gjorde en serie med fåtöljer, den här heter Scania. Vad jag vet gjorde han endast en serie med stolar och fåtöljer, det finns en låg, en hög, en med snurr och även matstolar. Jag fick tag på den här fåtöljen via en kollega, vars mamma jobbar med homestyling. Hon skulle sälja av några saker hon inte längre behövde.

Jag fick då frågan ifall jag var intresserad av fåtöljen och det var jag verkligen. Jag fick köpa den för 2 000 kronor vilket är ett väldigt bra pris. idag skulle jag nog kunna få runt 6 000 kronor för den om jag skulle vilja sälja. De här stolarna och fåtöljerna är ganska svåra att få tag på idag då de väldigt sällan kommer ut på auktionssidor och på andrahandsmarknaden. Så när det väl kommer ut en så stiger pris ganska snabbt.

 

Hylla – Källemo

En Johan Kandell hylla, pilaster i bok. Den köpte jag på Stockholms auktionsverk och jag fick den för ett hyfsat bra pris. Jag tror jag betalade ca 2 000 – 3 000 kronor för den inklusive klubbavgiften.

Jag hade lite tur när jag budade på den, för det låg ute sex stycken Pilaster samtidigt. Jag tycker mycket om den här hyllan, skulle gärna vilja ha en till så jag kan ställa två stycken bredvid varandra. Tycker även den mörka i valnöt är väldigt fin, så vi får se vad nästa köp blir.

Polaroidbilder

Print från en fotoserie som jag har ramat in och satt upp på väggen. De här bilderna togs av olika fotografer när polaroidkameran precis var lanserad och varje bild är signerad av fotografen. Jag köpte dom av en kollega och fick ett väldigt bra pris enligt. Han hade sålt ett foto från samma serie för 2 500 kronor och jag fick köpa fem foton för 3 000 kronor.

Väska – Off white x Byredo

Det här samarbetet mellan Off White och Byredo glömdes nästan bort lite grann enligt mig för att det kom så pass tidigt, innan Byredo var så populärt. Väskorna kommer från deras serie som heter Elevator music.

Jag köpte dem på en arkivutförsäljning som Byredo hade och fick ett väldigt bra pris. Jag betalade strax under 4 000 kronor för båda två. Jag har sett att de ligger på närmare 7 000 – 10 000 kronor på andrahandsmarknaden i dagsläget, de få som går att hitta. Det gjordes så pass få så att det är svåra att få tag på nu. Men jag har inga planer på att sälja mina, vissa saker vill jag bara använda, som killen med sin Daytona Vintage.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0