Vi har lyssnat på er, och som ett led i vårt arbete med att fortsätta vara Sveriges modernaste pantbank, lanseras nu vår nya hemsida som är snabbare, snyggare och mer användarvänlig än någonsin.
Under våren väntas fler exklusiva tjänster och uppdateringar.
Ädelstenar
Opal
6 min läsning
Vanligtvis är opaler antingen svarta eller vita, varav den svarta är mest exklusiv och värdefull – tittar man noga med starkt ljus på en riktigt fin svart opal så glittrar den i alla regnbågens färger.
Till skillnad från många andra ädelstenar är opalen till största del amorf, vilket innebär att den inte har en definierad kristallstruktur, men det kan även förekomma opaler som har viss kristallstruktur. Enligt tradition kan man ge bort opalen i bröllopspresent på den fjortonde bröllopsdagen.
Opalens kulturhistoria
Opalen har fått sitt namn från grekiskans ”opallios” som kan översättas till ”att se färgerna förändras”. Romarna förknippade Opalen med trohet, hopp och renhet.
I början på 1800-talet ryktades det om att opalen gav otur, då romanen ”Anne af Geierstein” fick stenen att kopplas till tragedi.
Ryktet pågick under ett par år men ansågs vara någorlunda reparerat i mitten av 1800-talet när Drottning Victoria av England och hennes döttrar bar smycken med opaler och därmed gjorde den modern världen över. Även under början på 1900-talet ökade opalens popularitet då många smycken dekorerades med opaler i olika färger.
Så sköter du om dina opaler
Det kan vara till fördel att veta att opalen är relativt ömtålig i jämförelse med andra ädelstenar dess hårdhet ligger på 5,5-6,5 på Mohs skala över mineraler. En opal består av vattenhaltig kiseldioxid och dess innehåller upp till 30% vatten, som med tiden kan försvinna ur stenen.
När vattnet avdunstat helt så finns risken att stenen spricker. Därför är ett gott råd att inte förvara den i alltför torra utrymmen samt att blötlägga den emellanåt – till exempel smörja in stenen med lite vatten eller olja, det förlänger livslängden.
Opalen är känslig för stötar och kraftiga temperaturväxlingar. Du behöver alltså använda den varsamt och att vårda den ordentligt för att den ska få så lång livslängd som möjligt.
Hur slipas opalen?
Opalen brukar vanligtvis slipas i form av en cabochon, det vill säga, med en slät och något välvd ovansida och en flat eller lätt utåtbuktad undersida. Denna typ av slipning brukar användas för stenar som är starkt färgade och inte transparenta. Den kan också förekomma i form av skulptur eller som fasettslipad ädelsten.
Var bryts opaler?
Australien har länge varit och är fortfarande den viktigaste producenten av opal – idag kommer cirka 95% av världens opaler från framstående områden i Australien – Lightning Ridge, Coober Pedy, Andamooka och Mintabie. Utöver Australien bryter man opal i Mexico, Peru, Brasilien, Färöarna och Etiopien. Opaler från Etiopien har oftast en brunaktig grundfärg.
Olika sorters opaler
Det finns ett par olika sorters opaler. När man beskriver färgen på en opal så är det grundfärgen man menar och inte dess färgspel. Grundfärgen på en opal kan vara svart, grå eller vit och stenens färgspel är som ett halvtransparent skimmer som ligger över grundfärgen.
Vissa opaler är transparenta och har olika handelsnamn beroende på sin färgton – eldopal, vattenopal eller kristallopal.
Det är vanligt att man gör kompositstenar av opal, tunna skivor opal limmas fast på en bit glas, sten eller plast. Ibland täcks opalen med en topp av glas, bergkristall eller syntetisk spinell. De kallas då dubbletter eller tripletter beroende på om de består av två eller tre delar.
Svart opal
Den svarta opalen hittas framförallt vid Lightning Ridge – en stad med ca 15 000 invånare som ligger ungefär 90 mil norr om Sydney i New South Wales, Australien och är världens största källa till de finaste svarta opalerna. Den är känd som ”King of Opals” och har varit eftertraktad sedan den upptäcktes år 1902.
Semi Svart Opal
Semi svart opal har en färg mörkare än den svarta opalen, men är ändå inte riktigt svart. Denna upptäcktes på 1930-talet vid Andamooka som ligger 64 mil norr från den australienska staden Adelaide.
Vit opal
Den vita opalen är genomskinlig och har ett krämigt utseende innehållande brutna färger. De flesta australienska opalfälten producerar vit opal, men en övervägande del hittas i orten Coober Pedy, omkring 75 mil nordväst om Adelaide.
Grön opal
Den gröna opalen upptäcktes på 1960-talet och har en grön genomskinlig färg. Den bryts i Arusha-regionen i Tanzania och brukar ibland kallas för chrysopal på grund av sin likhet med ädelstenen krysopras. Dess ljusa gröna färg har gjort att den gröna opalen är mycket populär för smycken.
Boulder-opal
Boulder opalen känns igen för sina klara och rika färger och är en mycket populär sort med hög efterfrågan. Stenen finns utspridd över olika ställen i Australien men ett av de största områdena för Boulder opal ligger nordväst om Lightning Ridge i västra Queensland.
Eldopal
Eldopalen är en eldröd eller orangefärgad till honungsgul variant av opalen. Den är vanligtvis matt och har inte det typiska färgspelet som de flesta andra opaler har.
I Indien, Persien och Centralamerika symboliserar den kärlek och var en omtyckt av Mayaindianerna och Aztekerna. Den har huvudsakligen brutits i Mexico men under senare tid även hittats i bl.a Etiopien, Tanzania, Mali och Brasilien.
Jellyopal
Jellyopalen är även känd som vattenopal eller kristallopal är transparant och har en blandning av otydliga färger som i ett skimmer.
Peruansk opal
Den peruanska opalen härstammar från Anderna och är väldigt sällsynt. Stenen finns vanligtvis att hitta i blått eller rosa, ibland även grönt.