Att klocktillverkare ibland samarbetar med andra företag, idrottsprofiler, skådisar, idrottsevenemang eller liknande är inget nytt. Det finns till och med klockmärken eller klockmodeller som skapats för militärt syfte, alltså krig.

Många av dessa samarbeten har varit lyckade och det märks inte minst på andrahandsmarknaden där priserna för samarbetsmodeller ofta är skyhöga. Ta bara Rolex och deras samarbete med Comex. Franska Comex (Compagnie Maritime d’Expertises) var under sin storhetstid det ledande företaget inom avancerad dykteknik.

Rolex var inte sena på pucken och utrustade Comex och deras dykare med Sea Dwellers och Subbar. Comex-modellerna är idag väldigt eftertraktade på andrahandmarknaden. Den elfte december i år såldes en Comex Sea Dweller (Ref: 1665) av auktionshuset Bonhams i London för 150 250 £, alltså mer än 1,6 miljoner kronor.

Om du vill höra mina personliga åsikter så gästade jag Urbildningsradion för att prata om mitt växande klockintresse.

Så vann Omega Speedmaster rymdracet

Det kanske mest kända och spektakulära samarbetet mellan en klocktillverkare och en fristående organisation är det mellan Omega och NASA. Omega vann som bekant tävlingen mot Rolex, Breitling och Longines-Wittnaue om att få äran att förse NASAs astronauter med klockor och bli först på månen.

En Omega Speedmaster Professional som användes av en av astronauterna på Apollo 13
Den riktiga månklockan. Ett exemplar av de Omega Speedmaster Professionals som delades ut till astronauterna på Apollo 11.

I mars 1965 stod det klart att Omega och deras Speedmaster Professional klarat alla tester och med det blivit officiell klocka i rymdprogrammet.

Ett av NASAs tester gick ut på att klockan skulle klara av att vistas i en miljö med 100% syre, 0,35 atmosfärers tryck och en temperatur på 71° C i hela 48 timmar.

Vid den här tiden visste varken Omega eller NASA att just syret skulle bli ett problem för astronauterna på Apollo 13 och det är här som Snobben kommer in. Inte med extra syre, utan mer att Snobben själv var mycket omtyckt av astronauterna och den övriga personalen hos NASA.

 

Snobben blir astronaut

Snobben föddes den 4 oktober 1950. Eller ja, han dök upp för första gången den 4 oktober 1950, men han föddes sannolikt ännu tidigare. En valp måste väl vara åtta veckor gammal innan den får lämna hemmet. Snobben som skapades av Charles M. Schulz blev under alla omständigheter en succé och snabbt en kändis på stan.

Snobben var så pass populär att NASA utsåg den tecknade hunden till maskot för hela rymdprogrammet. Förmodligen var det mest en slump, eller kanske mer en rolig grej, att man valde just Snobben.

Snobben var i alla fall någon som alla kunde relatera till och blev snabbt en del av rymdprogrammet. Besättningen på Apollo 10 namngav till och med sin månlandare efter honom, och döpte i sin tur även kommando- och servicemodulen efter Charlie Brown, Snobbens husse.

Snobben hade blivit en beskyddare och lyckobringare för Apollos astronauter. En WATCHDOG som kunde vaka över deras resor. Så här i efterhand är det kanske lite komiskt att de valde en av de slöaste hundarna på jorden.

 

Omega Speedmaster Professional och Apollo 13

Apollo 13 bathed in floodlight during early-morning rollout
Apollo 13 lyfter från Cape Canaveral

Men varför gör man en jubileumsklocka som hyllar Apollo 13 och deras misslyckade månlandning? Att Snobben är en del av NASAs historia har vi nu koll på, men varför Apollo 13? Jag firar ju inte att min bil gått sönder och att jag blir ståendes längs vägkanten.

Apollo 13 var den tredje rymdfärjan i Apolloprogrammet att skjutas upp för att landa på månen. En resa som skulle bli dramatisk. Kort efter starten från Cape Canaveral den 11 april 1970 slocknade ena motorn ombord på Apollo 13 och besättningen tvingades att låta de andra fyra motorerna brinna 34 sekunder extra för att komma tillbaka i rätt kurs mot månen.

Omkring 55 timmar och 55 minuter in i resan mot månen inträffar nästa missöde då syretank nummer 2 exploderar och värdefullt syre forsar ut i rymden.

“Houston, we’ve had a problem” (INTE “Houston, we have a problem”.)

För de som vill ha hela historien rekommenderar jag att se filmen Apollo 13 från 1995 med Tom Hanks i en av huvudrollerna. Men vi kan sammanfatta storyn som att astronauterna nu har problem och tvingas tänka om. Månlandningen ställs in. Nu gäller det att ta sig hem innan syret tar slut och helst i ett stycke. Och det är här besättningens Omega Speedmaster Professional kommer in i bilden på allvar.

Istället för att landa tar Apollo 13 tar en rundtur runt månen för att sedan återvända till jorden. Men precis när Apollo 13 rundat månen och är på väg att påbörja återfärden får astronauterna veta att de befinner sig på fel kurs. De riskerar att studsa mot jordens atmosfär och slungas tillbaka ut i rymden och ett tråkigt slut.

För att komma in på rätt kurs så behövde de ”bränna bränsle” i exakt 14 sekunder. För att säkerställa att tajmingen blir exakt rätt använder piloten John L. Swigert sin Omega Speedmaster Professional för att klocka de 14 sekunderna. Så här i efterhand kan vi väl lugnt säga att tajmingen var perfekt.

Swigert bar ju en Omega och det gick alldeles utmärkt att klocka 14 sekunder med den. Att det var just Swigerts personliga Omega Speedmaster som räddade livet på killarna är mindre känt. Men att Omega kan det där med att bygga pålitliga klockor vet nog de flesta vid här laget.

Den 17 april 1970 landade Apollo 13 till slut i Stilla havet med alla tre besättningsmedlemmarna vid liv. Uppdraget kom sedan att kallas för det mest lyckade misslyckade uppdraget och John L. Swigert och hans kollegor är än idag den rymdbesättning som befunnit sig längst från jorden någonsin. Omega Speedmaster Professional är för övrigt fortfarande den enda klocka som certifierats av NASA för rymdpromenader utanför farkosten.

Ap13-70-H-496HR
John L. Swigert, piloten på Apollo 13, iförd rymddräkt och sin personliga Speedmaster

 

Vad är Snoopy Award?

Under 1960-talet när rymdprogrammet varit igång några år bestämde sig Al Chop som var chef för NASAs Manned Spacecraft Center (Lyndon B. Johnson Space Center idag) för att ordna en utmärkelse till personer som bidragit lite extra till NASAs arbete.
Silver Snoopy Award Tie Tack
Silver Snoopy Award har delats ut sedan 1968. Omega fick utmärkelsen 1970.

Eftersom Snobben var rymdprogrammets maskot frågade Chop Snobbens skapare Charles M. Schulz om inte han kunde ta fram en utmärkelse. Resultatet blev en pin i silver som föreställer Snobben i rymddräkt och fick namnet Silver Snoopy Award.

Snoopy Award har sedan dess tilldelats personer och organisationer som utmärkt sig och varit till särskild nytta för utforskningen av rymden. Snoopy Ward delades ut första gången 1968. 1970 fick Omega själva priset som tack för den avgörande roll deras klockor spelat under Apollo 13-uppdraget.

 

Omega Speedmaster Pro Snoopy Award

Summa summarum så har vi Omega, NASA och Snobben i ett samarbete. Ett samarbete som Omega valt att hylla med jubileumsmodellen Omega Speedmaster Professional Snoopy Award.

 

Omega Snoopy Award första utgåvan

Den första versionen av Omega Snoopy Award kom ut 2003 och var mer eller mindre ”bara” en Speedmaster i 42mm, med Snobben i en av zonerna och en baksida med Snobben själv och den lasergraverade texten “Eyes On the Stars”. Den första utgåvan av Snoopy Award limiterades till 5 441 exemplar.

Siffran 5 441 kommer från den tid Apollo 13 spenderade i rymden. 142 timmar, 54 minuter och 41 sekunder, alltså 5 441 sekunder. Prislappen på en Omega Snoopy Award från 2003 torde landa runt 250 000 kronor idag.

 

Omega Snoopy Award 2015

Den andra utgåvan av Omega Snoopy Award kom 2015 och firade Apollos 13s 45-årsjubileum. Här valde Omega en helt vit urtavla och ett nylonarmband. En sober design med lite roliga inlägg som på urtavlans första 14 sekunder där man lagt in texten “What could you do in 14 seconds?”. En liten vink till den tid det tog Apollo 13-astronauterna att utföra en av de kurskorrigeringarna som behövdes för att återvända till jordens atmosfär.

Omega lade också till en sovande Snobben i zonen vid klockan 9 där han drömmer om citatet “Failure is not an option”. Bakboetten är handgjord och har inslag av silver och silverpulver som ska representera stjärnorna. Klockan är limiterad till 1 970 exemplar och jag behöver nog inte förklara den siffran tänker jag.

Prislappen på en Snoopy Award från 2015 är skyhög. Nu pratar vi om belopp runt 350 000-400 000 kronor. Inte så konstigt då det betydligt finns färre av denna utgåva än originalutgåvan från 2003.

 

Omega Snoopy Award 2020

Årets modell av Omega Snoopy Award firar att det gått 50 år sedan Apollo 13-färden och nu har man inte sparat på krutet. Vilken skönhet!

Omega Snoopy Award 2020 kommer med en boett på 42 mm av rostfritt stål tillsammans med ett blått nylonarmband med Apollo 13s kurs instansad på insidan. Urtavlan är gjord helt i silver och glaset är av safirglas (inte Hesalite som den riktiga månklockan hade).

Årets Snoopy Ward har även blå glasring i keramik med vita siffror och en bakboett som är en av de vackraste jag sett. Helt handgjord och med ett otroligt detaljarbete och det rör på sig! På något vis har man fått till det så att Snobben flyger samtidigt som jorden snurrar, helt genialt!

Nypriset för årets utgåva av Omega Snoopy Award ligger runt 102 000 kronor men frågan är vad andrahandspriserna kommer att landa på? Denna utgåva är inte limiterad och kommer att vara i produktion i – vad jag tror – några år.

En hundring för en sådan klocka är inte dyrt men vad kommer den vara värd sen? Den frågan vågar jag inte svara på än. En en sak är i alla fall säker, blått är årets färg och Omega har visat var skåpet ska stå.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0