Vi har lyssnat på er, och som ett led i vårt arbete med att fortsätta vara Sveriges modernaste pantbank, lanseras nu vår nya hemsida som är snabbare, snyggare och mer användarvänlig än någonsin.
Under våren väntas fler exklusiva tjänster och uppdateringar.
Klockor
Natoband
6 min läsning
Vad är ett Natoband?
Det finurliga med Natobandet är att det är avtagbart. Du kan alltså ta bort bandet och sätta fast det på en annan klocka. Till skillnad från andra klockband sitter Natobandet stadigt på handleden vilket har att göra bandets material som består av vävd nylon och har därför en textilliknande känsla. Natobanden är populära över hela världen på grund av dess funktionalitet, hållbarhet och låga prisklass.
Natobanden härstammar från militären
Natobanden har helt klart en spännande historia. För det är ingen slump att natobanden har en utomordentlig användbarhet. Natobanden härstammar nämligen från militären.
Det brittiska försvarsministeriet insåg i början av 70-talet att soldaterna behövde mjuka, slittåliga remmar som såg till att klockan höll sig på plats när de var ute i fält.
Men kopplingen till NATO är inte så stor som en kan tro. Bandet fick snarare sitt namn efter ett National Stock Number, även känt som Natos lagernummer (NSN) som används inom militären.
Innan Natobanden fick sitt namn var de mer kända som en G10 inom militären. Namnet G10 kom från att soldaterna behövde fylla i ett G1098 rekvisitionsformulär för att få ett band utskrivet.
Militärerna sa därför ofta ”I’m gonna fill out a G10” när de skulle hämta ut ett band. Ska vi vara helt korrekta går banden alltså egentligen under namnet G10. Jag är dock glad över att det numera heter Natoband, för visst har det lite mer stuns i sig?
Nylon – en av Natobandens grundpelare
Det kan tänkas att nylon inte är det första som dyker upp när man tänker på klockmaterial. Men de fukttransporterande egenskaperna hos nylonremmen var anpassade för soldater som tjänstgjorde i tropiska eller regniga klimat.
Bandet hade en unik design eftersom den hade en bredd på 20 millimeter, gjordes i vävd nylon tillsammans med inslag av krom och pläterat koppar. En annan utmärkande detalj var en andra, något kortare remsa nylon som satt fast i spännet bakom klockan.
Denna kortare bit har en hållare vid sin ände genom vilken huvuddelen av remmen passerar igenom efter att den har förts genom fjädersträngerna. Denna konstruktion säkerställer att klockan sitter fast även om en av fjäderstängerna skulle gå sönder vilket lätt kunde hända en soldat som var i tjänst.
Det första bandet producerades i färgen ”Admiralty Grey” och inte långt efter att originalet släpptes började olika brittiska regementen bära band med respektive regementes färger.
Soldaterna ville helt enkelt hedra sitt regemente samtidigt som de ville visa vilket regemente de tillhörde. Efter armbandets lansering bland de brittiska trupperna tog företaget Phoenix över produktionen av banden 1978. Armband producerade av Phoenix har idag ett stort samlarvärde.
Sean Connery – före sin tid med nylonband
En intressant kuriosa är att Sean Connery i bondfilmen Goldfinger visar sin “Big Crown” reference 6538 Submariner tillsammans med ett nylonband. Goldfinger spelades dock in redan 1964, det vill säga nio år före det första natoarmbandet kom ut.
Sean Connerys nylonarmband har förvisso lite smala, udda ränder och bandet var marinblått med röda och gröna ränder men liknar helt klart ett natoband. Som många gånger tidigare verkar James Bond vara en trendsättare, om det var medvetet eller omedvetet lämnar vi till spekulationerna. Idag är det dock många som kallar natoband med färgerna marinblått, rött och grönt för Bond Nato och de har ett stort samlarvärde.
Alla kan använda natoband
Till slut började banden även sprida sig till oss ”vanliga” människor, utanför militären. Det var fler som uppskattade bandens funktionalitet och därför främst andra yrkesgrupper med olika utmanande arbetsuppgifter bära banden som exempelvis räddningspersonal och dykare.
Armbandets karaktäristiska design har förblivit densamma sedan 1973. Den enda skillnaden är att urverket även finns i storleken 18 mm och har detaljer i rostfritt stål.
Idag hyllas armbanden av många! De uppfyller sina förväntningar på att vara hållbara, komfortabla och viktigt för många är att natobanden är mycket stilsäkra. Idag finns natobanden på marknaden för alla klockälskare och inte bara för de med utmananade yrkesgrupper.
Idag finns i ett stort utbud av olika färger och kombinationer. Den minimalistiska stilen och faktumet att de är otroligt kostnadseffektiva i jämförelse med andra klockband, gör natobandet väldigt populärt.
Dessutom är bandet smidigt att tvätta i handfatet eller tvättmaskinen vilket gör att bandet går att använda i alla olika typer av miljöer och även för den lite mer oaktsamma.
Vissa klockentusiaster är skeptiska till att sätta en 150 kronors rem på en dyr klocka. Andra tycker tvärtemot, att natobandet är ett funktionell, snabbt utbytbart och framförallt roligt band som ger konsumenten möjlighet att vara kreativ med sina klockor på ett helt nytt sätt.
Var kreativ när du väljer Natoband
Som konsument kan man känna sig vilsen i valet av natoband. Det finns nämligen många faktorer som spelar in såsom färg, bredd, storlek, form och stil. Idag finns även natoarmbanden i läder.
Bandet avgör en stor del av helhetsintrycket på klockan eftersom det oftast är bandet man ser på långt håll. Därför är det viktigt att du innan du väljer ditt band och din klocka funderar på vilken typ vad look du är ute efter.
Självklart finns det ingen regelbok. Natoarmbanden är till för att bytas ut och därför tycker jag att du ska våga mixtra band med både gamla och nya klockor. Precis som vanligt är det bara fantasin som sätter gränser.
Natobanden funkar i alla lägen
Natobanden kan användas till alla tillfällen eftersom den kan kombineras på en mängd olika sätt. Det går lika bra till jeans som till kavaj och kostym – med undantag för event med dresscode ”black tie”, då är det en mörk, lite dyrare klocka som gäller eller ingen klocka alls. Med det sagt är det aldrig fel att köpa ett natoband. Dels för dess användbarhet, dels för att många tycker att de blir snyggare med åren.
För att veta vilket natoarmband som passar din klocka behöver du endast mäta bredden på det befintliga klockarmbandet närmast klockan vid bandhornen. Storleken på klockarmband anges i millimeter och de vanligaste måtten är mellan 16 millimeter och 24 millimeter.